Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial MπροστάBack
Ανάγκες σε νερό το καλοκάιρι του σκύλου μας ...

Τα σκυλιά εργασίας αναλόγως με την εργασία που κάνουν έχουν και τις ανάλογες διατροφικές ανάγκες.

Για ένα κυνηγόσκυλο τα τρία πιο σημαντικά σημεία στην απόδοση του είναι το γενεαλογικό του δέντρο, η σωστή εξάσκηση και η διατροφή. Όταν καταφέρουμε και «παντρέψουμε» αυτά όλα μαζί τότε έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες για μια καλοκουρδισμένη κυνηγητική μηχανή.

Το κεφάλαιο διατροφή είναι ένα τεράστιο θέμα που για να το κατέχει κάποιος πρέπει να μελετήσει αρκετά βιβλία και άρθρα, ενώ απαραίτητη είναι και η εμπειρία επί του θέματος. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα που όταν την τηρήσει κάποιος ιδιοκτήτης τότε θα έχει τα τέλεια αποτελέσματα στο θέμα διατροφής του σκύλου του. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές φυλές σκύλων από 2-80 κιλά με διαφορετικές ανάγκες στην διατροφή και διαφορετικούς τρόπους εξάσκησης, ενώ επιπλέον στην Κύπρο οι ψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία επιδρούν βαρύτατα στο σχηματισμό του σιτηρεσίου του σκύλου.

Για τους πιο πάνω λόγους, θα επικεντρωθούμε στη σημασία του νερού για ένα κυνηγητικό σκύλο που κυνηγάει το καλοκάιρι .

Οξεοβασική ισορροπία και ηλεκτρολύτες:

Η άσκηση προκαλεί διαταραχή του pH και κατ’ επέκταση της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα του μυ. Οι αλλαγές στο ενδοκυτταρικό pH μπορούν να επιδράσουν δυσμενώς στη λειτουργία των μυϊκών κυττάρων. Βασικό ρόλο στην επαναφορά αυτών των παραμέτρων στα φυσιολογικά επίπεδα έχει το νερό. Με τους ηλεκτρολύτες βοηθούμε ακόμα περισσότερο την αποκατάσταση της διαταραχής αυτής, στην οποία συντέλεσε και η απώλεια αρκετών μετάλλων και ιχνοστοιχείων κατά την εφίδρωση.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι το νερό είναι το κύριο και πλέον απαραίτητο συστατικό στη λειτουργία των βασικών οργάνων του ζώου και έχει μείζονα σημασία στην απορρόφηση των υδροδιαλυτών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι πολύ σημαντικό να έχετε την προσοχή σας στραμμένη στην ποσότητα νερού που καταναλώνει ο σκύλος σας. Το νερό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για όλα τα ζώα.

Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσετε την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται ο σκύλος σας, είναι να πολλαπλασιάσετε το σωματικό του βάρος (σε κιλά) επί 100. Το αποτέλεσμα είναι η ποσότητα σε ml που χρειάζεται ο σκύλος σας ημερησίως.

Ας μην ξεχνάμε ότι μέρος αυτού του νερού περιλαμβάνεται στο φαγητό του σκύλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσουμε αυτή την ποσότητα. Άλλωστε οι ξηρές τροφές με τις οποίες είναι σωστό να διατρέφονται οι σκύλοι, περιέχουν πολύ χαμηλή υγρασία (περιεκτικότητα σε νερό).

Πολλά προβλήματα, μπορεί να προκύψουν αν ένας σκύλος δεν προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα νερού ημερησίως. Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία είναι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και δυσλειτουργία σε πολλά εσωτερικά όργανα, με αποτέλεσμα πολλές φορές το μοιραίο («πολυσυστηματική κατάρρευση»). Καθώς οι σκύλοι έχουν ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες, ο μόνος τρόπος να αποβάλουν θερμότητα για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους είναι η ταχύπνοια («λαχάνιασμα»), και επικουρικά με την εξάτμιση ιδρώτα από τα πέλματα τους.

Μερικές από τις ενδείξεις αφυδάτωσης/θερμοπληξίας είναι :

Αδυναμία Λήθαργος Επίμονη ταχύπνοια με κρεμασμένη στεγνή γλώσσα Στεγνή/ξηρή μύτη «Βυθισμένα» μάτια (ενόφθαλμος) Λιποθυμία ή καταπληξία Καθώς τα σκυλιά μπορεί να «χάσουν» μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών με την εφίδρωση και την ταχύπνοια, είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο δροσερό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για να παροτρύνετε το σκύλο σας να πιει νερό, μπορείτε να προσθέσετε μικρή ποσότητα κονσέρβας, ή λίγο ζωμό μαγειρεμένου φαγητού, ενώ ωφέλιμη θα ήταν και η χρήση/προσθήκη ηλεκτρολυτών σε αυτό .

Υπάρχουν πολλοί τύποι δοχείων νερού. Τα γυάλινα ή μεταλλικά ανοξείδωτα προτιμώνται, καθώς τα πλαστικά είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά, ενώ συχνά σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες με αποτέλεσμα πολύ επώδυνες δερματικές αλλοιώσεις. Άλλωστε πολλοί σκύλοι έχουν την τάση να παίζουν και να καταστρέφουν έτσι τα πιο «ευάλωτα» πλαστικά δοχεία.

Τέλος, όσο κι αν επεκταθούμε στο θέμα με το παρόν άρθρο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κτηνίατρός μας είναι ο καθ’ ηδιν αρμόδιος να σας συμβουλέψει για το σκύλο σας, αφού κάθε σκύλος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και κατ’ επέκταση ανάγκες, ενώ, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι πολλοί οι παράγοντες που συντείνουν σε μια καλή και σωστή διατροφή.

Εν κατακλείδι, μπορεί όλοι μας να ξέρουμε ότι το νερό είναι πηγή ζωής, ωστόσο η πιο σωστή διαχείριση του νερού και η ορθή ενυδάτωση του σκύλου μας, είναι το «κλειδί» για πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Μερικές συνήθεις ερωτήσεις

Τι συνέπειες μπορεί να είναι η έλλειψη νερού για ένα ζώο;
Οι συνέπειες είναι πολλές και σοβαρές. Η αφυδάτωση είναι ο πρώτος και κύριος κίνδυνος. Η έλλειψη νερού θα επιφέρει προβλήματα στα νεφρά ( νεφρίτιδα), δυσκολίες στην λειτουργία της ουροδόχου κύστης, μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης), ακράτεια, σχηματισμός ουρόλιθων.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει καθημερινά ένα ζώο;
Βασικές ανάγκες ενός ζώου, για παράδειγμα ενός σκύλου εκτιμάται περίπου από 30 έως 40 ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Έτσι, για ένα σκύλο 20 κιλών η ημερήσια ανάγκη σε πόσιμο νερό είναι 600 έως 800 ml.

Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε όταν το ζώο μας παρουσιάζει διαρκή αύξηση της δίψας;
Με τη αύξηση της θερμότητας, τη καταπόνηση και το έντονο κυνήγι το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν όμως γυρίσετε από τις διακοπές, από το κυνήγι, ή η θερμοκρασία είναι χαμηλή, τότε θα πρέπει να ανησυχείτε εάν αυτό το φαινόμενο της αυξημένης δίψας συνεχιστεί. Σε αυτή την περίπτωση μια γενική εξέταση αίματος θα καθορίσει την πιθανή παρουσία διαβήτη ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Επιτρέπεται να πίνει ένα ζώο μεγάλες ποσότητες νερού;
Ναι, αρκεί να κάνετε έναν γενικό έλεγχο για την καλή υγεία του. Επίσης ένα ζώο που πίνει πολύ νερό συνήθως μετά κάνει εμετό. Καλό είναι ένα ζώο να πίνει πολλές φορές την ημέρα το νερό που πρέπει.

Πρέπει να πιέζουμε το ζώο μας να πίνει νερό;
Πρέπει να ενθαρρύνουμε αλλά όχι να πιέζουμε να πιει το ζώο δια της βίας νερό. Δώστε του φρέσκο και καθαρό νερό και να το αλλάζετε αρκετές φορές την ημέρα, κυρίως όταν κάνει πολύ ζέστη και όταν βρίσκεστε διακοπές. Μερικές γάτες αρέσκονται να πίνουν νερό από τη βρύση, αρκεί να αφήνετε ελαφρώς ανοικτή τη βρύση. Είναι επίσης δυνατό να προσθέσετε μερικές σταγόνες γάλα ή οποιαδήποτε άλλη ουσία, η οποία θα τους δώσει κίνητρο ώστε να πίνουν.

Oi κτην'ιατροι
Δρ. Ανδρόνικος Μελισσαράτος,
Δρ. Γιώργος Αρτεμίου

ΕΠΑΝΩ-UP