Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial ΠίσωBack


ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2/4/2005


Το Σάββατο 2 Απριλίου 2005 στην αίθουσα διαλέξεων του εκθεσιακού κέντρου ΜΕΘ, κατά την διάρκεια της έκθεσης ΝΤΙΑΝΑ 2005, ο πρόεδρος της ΚΣΕ και αντιπρόεδρος της FACE κ. Νίκος Παπαδόδημας στην καθιερωμένη ομιλία του περιέγραφε αφ' ενός την τρέχουσα κυνηγετική επικαιρότητα και αφ' ετέρου τους επόμενους κυνηγετικούς μας στόχους τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε πανευρωπαϊκό.

Κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, που την παρακολούθησαν, όμως, τα ίδια πρόσωπα που παρευρίσκονται κάθε φορά σε ανάλογες ή παρόμοιες εκδηλώσεις κυνηγετικού ενδιαφέροντος. Κοντολογής ήταν απαράδεκτο και αξιοκατάκριτο οι επισκέπτες κυνηγοί της έκθεσης να μην ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη δραστηριότητα τους και μάλιστα από τα επίσημα χείλη του επικεφαλής της κυνηγετικής μας ηγεσίας.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για το παρόν και το μέλλον του κυνηγίου θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας ο καθένας από το μετερίζι του. Και προσωπικά, σαν Γιώργος Τσαγκανέλιας, είτε ως εκδότης των «Κ.Ε.» είτε ως πρόεδρος του Κ. Ε.Κ. θα στηρίζω πάντοτε τις κυνηγετικές μας οργανώσεις (ακόμα κι όταν διαφωνώ με κάποιες αποφάσεις τους), γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η προάσπιση των κυνηγετικών μας κεκτημένων βρίσκεται στη ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι σήμερα οι κυνηγοί γίνονται αποδεκτοί από την πλειοψηφία της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Ακόμα και οι πολιτικοί, που λίγα χρόνια πριν απέφευγαν να εμφανίζονται στις εκδηλώσεις μας, τώρα όχι μόνο παρευρίσκονται αλλά πολλοί εξ αυτών δηλώνουν την κυνηγετική τους ιδιότητα... Και στην Ευρώπη επίσης, ύστερα από σταθερή και δυναμική πολιτική της FACE, καταφέραμε να μας αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ως ισότιμους συνομιλητές σε θέματα που αφορούν το κυνήγι. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος συνομιλητές ήταν μόνον οι οικολογικές οργανώσεις κι εμείς απολογούμασταν στο Ευρωπαϊκό άκαστήριο...

Σταθμός για τα ευρωπαϊκά κυνηγετικά δεδομένα αποτελεί η Διάσκεψη της Ολλανδίας τον περασμένο Οκτώβρη, όπου με την ευκαιρία της 25ετούς επετείου για την ντιρεκτίβα των πουλιών διατυπώθηκε πλέον επισήμως ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις μπορούν να δίνουν στοιχεία για τους πληθυσμούς των θηραμάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Στη χώρα μας κάναμε μερικά πράγματα με προοπτική χρόνου, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ». Είναι γεγονός ότι αρχικά αρκετοί κυνηγοί έβλεπαν το «ΑΡΤΕΜΙΣ» καχύποπτα, αλλά βαθμιαία αυτή η άποψη άλλαξε, όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τεράστιας αφασίας έργο, το οποίο έχει τιμηθεί με βραβεία σε διεθνείς θηραμα-τολογικές εκδηλώσεις. Με το «ΑΡΤΕΜΙΣ» μπορούμε εμείς να μιλάμε για την κατάσταση των πληθυσμών και όχι ν' αφηνόμαστε στις σκοπιμότητες της Ορνιθολογικής Εταιρίας...

Κι' ενώ το έργο μας στην, Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να καταξιώνεται, δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα η ΔΙνση θήρας συνεχίζει τη στείρα τακτική της και ενίοτε κινείται αρνητικά απέναντι στις δραστηριότητες των κυνηγετικών μας οργανώσεων. Ευτυχώς ο πρόσφατα διορισμένος Διευθυντής της ΔΙνσης Θήρας είναι εξαίρετος Δασολόγος και συνεργάσιμος άνθρωπος, οπότε πιστεύουμε ότι υπό την ηγεσία του θα γεφυρωθεί το χάσμα, που οι υπηρεσιακοί προκαλούν από μια στενοκέφαλη, συντεχνιακή αντίληψη...

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για το κυνήγι ήταν η τριμερής υπογραφή (FACE-Επίτροπος Ε.Ε Bird life International) για την ερμηνεία της Οδηγίαςγια τα πουλιά. Ως γνωστό στη χώρα μας το 70% των κυνηγών ασχολούνται με το μεταναστευτικό θήραμα. Έτσι όπως εφαρμόζεται η Οδηγία είναι καθοριστική για μας. Καμία άλλη χώρα, από τις 25 της Ευρώπης, δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από την Οδηγία.

Καταφέραμε με την ερμηνεία της Οδηγίας να διασαφηνίζεται τι ισχύει για το πρώτο δεκαήμερο, για την όχληση κ.τλ. Ακόμα η FACE πέτυχε να εντάξει το κείμενο στο παράρτημα 5 και έτσι απέκτησε και νομική υπόσταση, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αναγκασμένο να την λαμβάνει υπόψη του... Όσον αφορά το μέλλον του κυνηγίου, τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 χρόνια, έχουμε δύο μεγάλους άξονες παραγόντων. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα (όπως κα ι σ' άλλες χώρες της Ε.Ε.) έχουν αλλάξει μια σειρά δεδομένα που σχετίζονται με το κυνήγι. Υπάρχει συνεχείς συρίκνωση του φυσικού χώρου (κυνηγοτόπων) εξαίπας της αστικοποίησης. Από την άλλη άλλαξαν οι τρόποι καλλιεργειών με αποτέλεσμα το θήραμα να μην βρίσκει ούτε προφύλαξη ούτε τροφή.

Για παράδειγμα η πεδινή πέρδικα, όπως λέει και ο καθηγητής κ. θωμαΐδης, είναι το μόνο εδαφόβιο που τα μικρά του βγαίνοντας από τα αβγά τρώνε αμέσως έντομα, εξ αιτίας όμως των απανωτών ραντισμάτων δεν βρίσκουν έντομα. Επίσης άλλαξαν και οι συνθήκες των πουλιών που μας έρχονταν το Σεπτέμβρη από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες καθώς εξ αιτίας του κυνηγετικού τουρισμού γίνονται σφαγές. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και την μείωση της κυνηγετικής περιόδου τότε αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα και προτιθέμεθα να το λύσουμε με το έξης δίπολο:

α) Λ/α περιορίσουμε τους περιορισμούς,
β) Να υποκαταστήσουμε αυτά που χάνουμε...
Όλα τα κυνήγια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όταν ένα είδος μειώνεται πηγαίνουμε σε άλλο. Συνεπώς πρέπει η κυνηγετική πίεση να διαχέεται. Είναι λάθος ν' αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση με απαγορεύσεις σε είδη και περιοχές. Αντιμετωπίζεται με πρόγραμμα, στόχο και όραμα.

Είναι γεγονός ότι η απελευθέρωση θηραμάτων είναι μια αποτυχημένη μέθοδος. Γι1 αυτό στρεφόμαστε σ' ένα πρόγραμμα Αναβάθμισης των Βιοτόπων για να τρέφονται, να προστατεύονται και να αναπαράγονται οι πληθυσμοί. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και όχι πιλοτικά. Το κόστος υπολογίζεται σε 600.000 ευρώ το χρόνο για μια τριετία με αποδέκτες 60 περιοχές και σκεπτικό:

Ποιο θήραμα, για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο...
Ο δεύτερος μεγάλος στόχος μας είναι να γνωρίσουμε πότε έχουμε μεταναστεύσεις. Μέχρι τώρα ήμασταν έρμαιο των πινάκων ΟΡΝΙΣκαι της Ορνιθολογικής Εταιρίας. Τώρα θα έχουμε τους δικούς μας πίνακες χάρις σ' ένα δίκτυο παρατηρήσεων σε 25 υγροβιότοπους, μαζί με τους υπάρχοντες οπτικοακουστικούς σταθμούς που θα επεκτείνουμε. Το κόστος αυτού του έργου υπολογίζεται σε 200.000 ευρώ το χρόνο για διάρκεια τριών ετών. Τελειώνοντας αξίζει να επαναλάβουμε ότι μαζί με τα προαναφερόμενα θα αξιοποιηθεί και το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Κυνηγετικές ειδήσεις

ΕΠΑΝΩ-UP