Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

 Gordonς σε ποντάρισμα π΄ερδίκων

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

Η έννοια του πονταρίσματος στους αγώνες διαφέρει αρκετά από τη γενική έννοια που έχουμε στο μυαλό μας οι κυνηγοί.

Εμείς όταν θα δούμε το σκυλί μας στο βουνό ή στο δάσος να "έχει" τα πουλιά στη μύτη και ν' αρχίσει να το προσεγγίσει μέχρι την απόσταση που εκείνο νομίζει ότι είναι αρκετή για να μπλοκάρει το θήραμα, μιλάμε για ποντάρισμα. Ορισμένες φορές μάλιστα στο ποντάρισμα παρεμβάλλονται και στιγμιαίες φέρμες και τότε μιλάμε για πόντο φέρμα.

Όλα αυτά όμως γίνονται με πρωτοβουλία του σκύλου, χωρίς δηλ. δική μας εντολή. Διαβάστε τώρα μία ανάλυση της έννοιας "ποντάρισμα" από τον J. Μ. Ρillard που αναφέρεται στους αγώνες και στη σχέση και επίδραση του πονταρίσματος με τον πόντο αλλά και την αξιολόγηση του πόντου. Το ποντάρισμα είναι η επιφυλακτική προσέγγιση ατό θήραμα και είναι μία κίνηση που έρχεται μετά την αυθόρμητη φέρμα, με παρουσία θηράματος.

Είναι μία κίνηση που δεν πρέπει να αρχίσει, παρά μόνο με την εντολή του κυναγωγού. Ένα ποντάρισμα που ξεκινάει χωρίς την εντολή του κυναγωγού, και καταλήγει σε ξεπέταγμα θεωρείται συνειδητό ξεσήκωμα του θηράματος και είναι λάθος αποκλεισμού. Κατά το ποντάρισμα, το σκυλί ακινητοποιείται, μόνο μετά το πέταγμα του θηράματος.

Το μήκος του πονταρίσματος είναι 10-15 μέτρα μάξιμουμ. Εφ' όσον όμως το σκυλί δείχνει ότι έχει συνεχώς "τα πουλιά στη μύτη του" η απόσταση αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη, προκειμένου να πλησιάσει το θήραμα, Ένα ποντάρισμα, υπερβολικό σε διάρκεια, ακόμα και όταν γίνεται με εξαιρετικό στυλ, και το οποίο τελειώνει με το πέταγμα του θηράματος δεν προσθέτει τίποτα στον '. πόντο του σκυλιού, γιατί ίσως θα έπρεπε να είχε πλησιάσει ("να είχε ανέβει") περισσότερο προς το θήραμα.

Δεν μπορούμε όμως να αφαιρέσουμε και τίποτα από την ποιότητα ενός πόντου, μετά από ένα μακρύ, διαρκές ποντάρισμα το οποίο καταλήγει στο πέταγμα του θηράματος, γιατί ο σκύλος επωφελείται της αμφιβολίας (συμπεριφορά του θηράματος).

Το σκυλί του οποίου το ποντάρισμα, σταματιέται από τον κυναγωγό του, ενώ το θήραμα είναι παρών και σε σωστή απόσταση, κερδίζει:

1) τον πόντο, εφ' όσον τα πουλιά έφυγαν πριν ο κυναγωγός δέσει τον σκύλο,

2)η μια εξαιρετική ένδειξη, εφ' όσον τα πουλιά φύγουν αφού ο κυναγωγός έδεσε τον σκύλο του.

Με τις λέξεις "έδεσε τον σκύλο", εννοούμε την απόλυτη έλλειψη ελευθερίας, η οποία αρχίσει μόλις το χέρι του κυναγωγού ακουμπήσει τον σκύλο.

Όταν ο σκύλος παρουσιάζει δυσκολία να εκτελέσει το ποντάρισμα, απαιτώντας συχνές και συνεχείς επεμ­βάσεις του κυναγωγού του, είναι κάτι που μειώνει πολύ την ποιότητα του πόντου. Όταν κατά το ποντάρισμα του σκύλου, τα πουλιά πεταχτούν, σε σαφώς πλάγια θέση από αυτή που υποδεικνύει ο σκύλος, τότε επωφελείται μόνο μίας εξαιρετικής ένδειξης, άσχετα αν το πέταγμα συνέβη πριν ή μετά το δέσιμο του σκύλου από τον κυναγωγό. Για να του δοθεί ο πόντος τα πουλιά πρέπει να φύγουν μέσα στον άξονα που "δείχνει" ο σκύλος, ή στην χειρότερη περίπτωση 45° δεξιά ή αριστερά οπό αυτόν τον άξονα.

Τέλος σε περίπτωση θηράματος που δεν θέλει να πετάξει, εφ' όσον έχει προηγηθεί ένα εξαίρετο ποντάριομα, ο κυναγωγός οφείλει από μόνος του, να προκαλέσει το πέταγμα του θηράματος.

Γ.Γ. Πρέπει όμως να μιλήσουμε και για το ποντάριομα χωρίς εντολή δηλ, με το ρίσκο που παίρνει μόνος του ο σκύλος όταν αντιληφθεί ότι τα πουλιά περπατούν μπροστά του ή όταν αντιληφθεί ότι η αρχική φέρμα πριν τη πόντα του είναι μακριά από τα πουλιά και από ένστικτο νοιώθε/ ότι δεν τα έχει μπλοκάρει απόλυτα. Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές, ότι στην περίπτωση αυτή ο σκύλος μετά το ποντάρισμα χωρίς εντολή, θα πρέπει να τελειώσει τη "φάση" σε φέρμα. Από εκεί και πέρα επεμβαίνει ο κυναγωγός ο οποίος θα δώσει την εντολή για νέο ποντάρισμα μέχρι να σηκωθούν τα πουλιά.

J. Μ. Ρillard

ΕΠΑΝΩ-UP