Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 


ΑρχικήInitial ΠίσωΠέρδικες ΠίσωΙστορίες

Πεδινές στην Σερβία !

Κυνηγώντας πεδινές στην Σερβία !

Γενικές πληροφορίες

H πεδινή πέρδικα είναι ένα πτηνό των ανοιχτών χορτολιβαδικών εκτάσεων, που έχει προσαρμοστεί στις γεωργικές καλλιέργειες και το βρίσκουμε σε όλη την Ευρώπη. Από την Ιρλανδία μέχρι τα Ουράλια και από την Κεντρική Σκανδιναβία μέχρι τη Μεσόγειο. Αναπαράγεται σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Πορτογαλία. Παρ' όλ' αυτά είναι παρούσα σε όλο το χώρο εξάπλωσης της αλλά η πυκνότητα της έχει μειωθεί από το 1950. Μειώθηκε στις περισσότερες χώρες από το 1950 εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας. Η ζώνη εξάπλωσης της στις Άλπεις μειώθηκε και από τα 1.300 μέτρα όπου έφτανε σήμερα σπάνια βρίσκεται πάνω από τα 500μ.

Πληθυσμιακές εκτιμήσεις
Ο πληθυσμός της πεδινής πέρδικας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται στα 1.250.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια και στο σύνολο της Ευρώπης τα 2.7 - 4.9 εκατομμύρια ζευγάρια.

Τάσεις
Παρά το γεγονός ότι σημαντικοί πληθυσμοί ζουν σε μερικές περιοχές, π.χ. Γαλλία, στο σύνολο παρουσιάζεται μια μείωση εδώ και μερικές δεκαετίες. Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές οδήγησαν στην αλλαγή της μορφής του βιοτόπου της.

Φυλάχτρα για τριχωτά Χάρτης Γιουκοσλαβίας

Το μωσαϊκό από μικτές καλλιέργειες που παραδοσιακά υπήρχε έχει εξαφανιστεί ή δραστικά μειωθεί σε πολλές χώρες, προκαλώντας μείωση στην εξάπλωση των εντόμων που αποτελούν τη βασική τροφή των νεοσσών, απώλεια των θέσεων φωλεοποίησης και αύξηση των απωλειών από τα αρπακτικά . Οι απελευθερώσεις μεγάλης κλίμακας προκαλούν προβλήματα δημογραφικά αλλά και υγιεινής (παράσιτα).

Βιότοπος
Ο βιότοπος που προτιμά είναι γεωργικές καλλιέργειες όχι εντατικής μορφής, με καλλιέργειες δημητριακών διακοπτόμενες από φυτοφράκτες για φωλεοποίηση και παροχή κάλυψης.

Βιολογία αναπαραγωγής
Γεννά από 10-20 αβγά (4-29, διαπιστώθηκε ότι συχνά οι γέννες με παραπάνω από 24 αβγά μπορεί να γίνονται από 2 ή περισσότερα θηλυκά, αλλά και αυτό δεν είναι πάντα έτσι), η επώαση διαρκεί 23-25 μέρες, οι νεοσσοί είναι ικανοί να πραγματοποιούν μικρές πτήσεις από τις 15 μέρες της ζωής τους περίπου. Τα νεαρά άτομα είναι πλήρως εξαρτημένα από τη φροντίδα των γονέων τους για τις πρώτες 60 μέρες.

Κυνήγι
Η πεδινή πέρδικα αποτελεί ένα εν δυνάμει θηραματικό είδος για την Ελλάδα, που όμως λόγω της μείωσης του πληθυσμού της για τους λόγους που προαναφέραμε δεν συμπεριλαμβάνεται στη ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι από το 1982. Αποτελεί θηρεύσιμο είδος για όλες τις χώρες μέλη, εκτός από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Ευρώπη όσον αφορά στο κυνήγι των περδίκων στο σύνολο τους κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στις χώρες όπου υπάρχει φυσικά, επικεντρώνεται στην κοκκινοπέρδικα (alectroris rufa) που προέρχεται από εκτροφή. Για παράδειγμα το Game Conservancyστην Αγγλία συνιστά να μην κυνηγάμε της πεδινές πέρδικες όταν η πυκνότητα τους είναι από 20 πουλιά ανά 100 εκτάρια.

Λεονάρδου Ν Στεφάνου
Δασοπόνου - θηραματολόγου

Το κυνήγι αυτό έγινε σε συνδυασμό με το κυνήγι της ορεινής πέρδικας. Ένα κυνήγι σε καταπληκτικούς βιότοπους της πεδινής πέρδικας.

Η πόλη του Στόγιαν Kosovo-Studenica Οι βιότοποι εδώ πράγματι είναι ιδανικοί γι' αυτό το θήραμα και όχι μόνο , ευδοκιμεί μαζί της ο λαγός και ο φασιανός και σε αρκετές εποχές του έτους και τα ορτύκια. Οι πληθυσμοί είναι πολύ μεγάλοι και αυτό οφείλετε στην εύκολη εύρεση τροφής και στην πολλή καλή κάλυψη που προσφέρετε σε αυτούς τους βιότοπους . Επίσης συμβάλλει πολύ η ήπια μορφή καλλιέργειας του εδάφους χωρίς προηγμένα φυτοφάρμακα , χωρίς μονοκαλλιέργειες , με εναλλαγή μέσα στον ίδιο κάμπο των ειδών που καλλιεργούνται , συναντάς στάρι , καλαμπόκι , ντοματιές , λάχανα , τριφύλλι , τέφλα , πατατιές κλπ κλπ !

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι υπάρχουν πολλά σημεία με άγρια βλάστηση μεταξύ των καλλιεργημένων χωραφιών που προσφέρουν άριστη κάλυψη στα πουλιά . Άλλος ένας μεγάλος παράγοντας είναι η σωστή κυνηγετική διαχείριση που εξασκείται από τους σέρβους και βέβαια η μικρή κυνηγετική πίεση .
Επίσης κυνηγιούνται τα επιβλαβή με οποιαδήποτε τρόπο και μάλιστα δίνονται χρήματα για κάθε Θήρευση και επιβράβευση από τον σύλλογο στο κυνηγό που θα Θήρευση τα περισσότερα ! Όπως συζητάγαμε ένα βράδυ οι συνάδελφοι σέρβοι μας είπαν στην περίπτωση που παρατηρηθεί πρόβλημα για τον οποιοδήποτε λόγο σε μία περιοχή , αμέσως λαμβάνονται μέτρα και ίσως και το κλείσιμο αυτής ! Αφού προσδιορίσουν την αιτία του προβλήματος επεμβαίνουν και σχεδόν σε ένα η δύο χρόνια το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί !

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου η συνεργασία των κυνηγετικών συλλόγων με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του κράτους είναι άψογες παρότι σήμερα γενικά η Σερβία είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση με πολλά προβλήματα σε πολλά μέτωπα . Δεν υπάρχει επίσης καμία έννοια ,ιδέα η πράξη τοπικισμού !

Εμάς προσωπικά μας έβλεπαν πολύ φιλικά και όλοι ήθελαν να μας βοηθήσουν και έκαναν ότι μπορούσαν γι΄ αυτό ! Πολλοί μάλιστα μας μακάριζαν που ζούσαμε στην Ελλάδα είμαστε στην Ευρώπη και έχουμε ησυχία , όταν τους λέγαμε ότι το κυνήγι δεν πάει καλά μας απαντούσαν το κυνήγι μπορείτε να το φτιάξετε όποτε θέλετε !!!!!!! Εμείς όμως δεν μπορούμε να ξαναδούμε την χώρα μας όπως ήταν και ακόμη δεν έχουν τελειώσει μαζί μας !!!!!!
Σε αυτή την τεκμηρίωση δυστυχώς δεν είχαμε τι να τους πούμε βλέπετε εκεί τα προβλήματα είναι άλλα και πολύ πολύ μεγάλα πραγματικά !

Φέρμες σε πεδινές Φέρμες σε πεδινές Ξεκινούσαμε το πρωί από το σπίτι του Στόγιαν μετά από κάποιες ώρες φτάναμε στον επιλεγμένο από τον ίδιο κυνηγότοπο , κατεβάζαμε τα σκυλιά και απλώς περπατούσαμε κυνηγώντας ! Οι συναντήσεις πολλές και τα κοπάδια μεγάλα μερικά των 30-40 πουλιών .

Στις πρώτες τουφεκιές τα πουλιά αντιδρούσαν ήρεμα και με μικρό πέταγμα έπιανα πιο μακριά σε πυκνότερα μέρη .
Μόνο σε 2-3 κοπάδια που τα ξανασηκώσαμε τότε την τρίτη φορά το πέταγμα τους ήταν δυνατό και κράτησε πολύ μέχρι που εξαφανίστηκαν από τα μάτια μας !
Όπως μας είπε ο Στόγιαν στις περιοχές που κυνηγιούνται πιο συστηματικά οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο άμεσες των πουλιών και το πέταγμα φτάνει και τα 2-3 χιλιόμετρα μακριά .
Τα σκυλιά τρελάθηκαν με όλο αυτό το θήραμα σηκώσαμε και 5 λαγούς και οι δύο κατάληξαν στο σακίδιο !

Επίσης ένα άλλα θηράματα που συναντήσαμε ήταν ο Φασιανός και η Φάσσα .
Τις Φάσσες τις είδαμε ένα πρωί και ένα απόγευμα κατά την διάρκεια της μετακίνησης μας με το αυτοκίνητο , μέσα σε καλαμποκιές κομμένες να τρώνε, μιλάμε για εκατοντάδες πουλιά και από ότι μας είπαν υπήρχαν πολλά πουλιά στα δάση που έρχονταν για φαγητό στον κάμπο !

Επίσης σε κάποια μέρη πυκνά στην άκρη περιοχών με δέντρα η και σε δύο τρεις καλαμποκιές συναντήσαμε και άγριους φασιανούς .
Το καταλαβαίναμε ότι ήταν φασιανοί από το πολύ ποντάρισμα των σκυλιών μέχρι να μπορέσουν να τους στριμώξουν κάπου !
Περπάταγαν απίθανα συνάδελφοι , πραγματικοί δρομείς και η συμπεριφορά ανάλογα του περιβάλλοντος . Στην καλαμποκιά τρέξιμο πολύ και γρήγορο , ενώ στο πυκνό πιο αργό και με φέρμες αρκετών λεπτών .
Αντιθέτως οι πεδινές περπατούσαν λίγο και δεχόντουσαν πολύ ώρα φέρμα μόνο από την παρουσία και την κοντινή πίεση από εμάς σηκωνόντουσαν !

Για να τελειώσω αυτό το άρθρο θα σας αναφέρω δύο περιπτώσεις χαρακτηριστικές κατά την γνώμη μου !

Φέρμα σε πεδινές Eνα απόρτ Η πρώτη είναι η έξhς !
Κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο δίπλα στο πρώτο χωράφι που θα κυνηγούσαμε μετά από μικρή αλλαγή τόπου ! Αφού πίνουμε τον καφέ μας και ετοιμαζόμαστε μιλώντας για το πώς θα κινηθούμε στον κυνηγότοπο φτάνει και η ώρα ανοίγουμε την πίσω πόρτα του Βαν για βγάλουμε τα σκυλιά να κάνουν τις ανάγκες τους και να πάρουμε αυτά που θέλαμε .

Με το που βγαίνουν τα ζώα και αρχίζουν να κάνουν τα τρεχαλητά τους κλπ με το που πάει η Νίβα περίπου 15-20 μέτρα μακριά κατά μήκος του χωματόδρομου μένει φέρμα άγαλμα απότομα και γυριστή κατά το ήμισυ , αμέσως με το που την βλέπουν τα άλλα τα πιο μεγάλα κάνουν άμεση συναίνεση ενώ τα δύο μικρά αφού την πλησιάσουν και τους έρθει η μυρωδιά μένουν και αυτά αγάλματα !

Και μέσα σε 2-3 λεπτά έχουμε ξαφνικά 3 σκυλιά φερμαριμένα σε περίπου 20 μέτρα από το αυτοκίνητο , επίσης άλλα δύο σκυλιά σχεδόν δίπλα στο αυτοκίνητο και ένα πίσω από αυτό στα πέντε μέτρα και τρεις ανθρώπους να κοιτάνε την σκηνή και να μην το πιστεύουν !
Αφού συνήλθαμε από την έκπληξη αρχίσαμε να αφήνουμε τους καφέδες και να παίρνουμε τα όπλα να γεμίζουμε και να πάμε να πιάσουμε θέση !
Από την αρχική εικόνα οι μόνοι που μετακινηθήκαμε ήμασταν εμείς οι τρεις και κάποια λίγα βήματα από πόντα κάποιων από τα σκυλιά που ήταν σε συναίνεση .
Με μερικά βήματα o Δημήτρηs μπροστά από τα μικρά που είχαν φτάσει την Νιβα σχεδόν ξεπεράσει κατά ένα κεφάλι , κλέβοντας πόντους σιγά σιγά για να πλησιάσουν καλύτερα στην αναθυμίαση αρχίζουν να σηκώνονται από παντού πεδινές , τα όπλα αδειάζουν , άλλες είναι τραυματισμένες και χοροπηδάνε με τα σκυλιά να τις αρπάζουν , άλλες τρέχουν φτερουγάτες ένα πανδεμόνιο , εγώ τρέχω και πιάνω μια φτερουγάτη και γενικά επικρατεί χάος χαράς και ενθουσιασμού από δίποδους και τετράποδους κυνηγούς !!

Συνολικώς απολογισμός 8 πουλιά , είμαι απόλυτα σίγουρος ότι εκεί που σηκώθηκαν μαζικά τα πουλιά από μία - δυό τουφεκές πρέπει να έπεσαν περισσότερα από ένα πουλιά και αυτό το αποδείκνυε τα πολλά τραυματισμένα που υπήρξαν , άρα όχι ευθεία βολή σε ένα άτομο !!

Οι πρώτες πεδινές Στόγιαν Η δεύτερη περίπτωση
: Kυνηγάμε σε μία καλαμποκιά έχουμε πάρει ένα φασιανό και ξέρουμε ότι έχει και άλλο μέσα γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις μόνο ένα φασιανό μόνο του σε χώρο βοσκής .
Έχουμε διανύσει περίπου 40-50 μέτρα σε πόντα φέρμα και το πουλί που έχουν τα σκυλιά δεν λέει να σηκωθεί , ξαφνικά συμβαίνει το εξής ,στο τελείωμα του κομμένου καλαμποκιού υπάρχει μεγάλο αραίωμα και κατόπιν μία λουρίδα οργώματος και μετά ένα πυκνό αρκετά βαθύ , μου λέει ο Δημήτρης τρέξε Γιώργο θα μας φύγει να του κλείσουμε τον δρόμο , τρέχουμε λοιπόν και προλαβαίνουμε να δούμε τον φασιανό να βγαίνει σκυφτός σαν ποντίκι στο ανοικτό όργωμα με τα σκυλιά πόντα φέρμα 20-25 μέτρα πίσω του , μας κατάλαβε αμέσως από τον θόρυβο και ίσως από την δόνηση του εδάφους από το τρέξιμο και ενώ φωνάξαμε για να σηκωθεί το μόνο που έκανε ήταν να σηκωθεί όπως οι πέρδικες και να τρέξει απίστευτα γρήγορα να χωθεί στην πυκνούρα αφήνοντας μας ξερούς και με άδεια χέρια !
Αυτό το πουλί ήξερε ότι αν σηκωνόταν θα έχανε το παιχνίδι και πιθανώς την ζωή του και τα ένστικτα του είπαν να κάνει αυτό που έκανε σαν μόνο τρόπο διαφυγής αυτό έκανε και τα κατάφερε !

Η μητέρα φύση φροντίζει να δώσει τα κατάλληλα όπλα στο κάθε παιδί της όσο και να είναι απλό η ασήμαντο αυτό ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην ζωή !! Για να μην σας κουράζω σε αυτό το πυκνό πήραμε δύο άλλους Φασιανούς αλλά τον συγκεκριμένο που είδαμε και θα αναγνωρίζαμε σίγουρα όχι τα είχε καταφέρει !!

Για αυτό το ταξίδι , την φιλοξενία και την όλη πορεία του, ευχαριστώ απεριόριστα και μέσα από την καρδιά μου τον φίλο μου Στόγιαν την οικογένεια του και όλους τους συναδέλφους Σέρβους που γνώρισα εκεί σίγουρα με βοήθησαν να ζήσω ένα όνειρο που θα το θυμάμαι για πάντα να είμαστε καλά και για του χρόνου και να μπορέσω επιτέλους να ανταποδώσω στον Στόγιαν μια και λόγο δουλειάς στο νοσοκομείο δεν μπορεί να έρθει για κυνήγι τσούκαρ και ψάρεμα σ' ένα ελληνικό νησί που τόσο θέλει !
Ελπίζω δε να ανακάμψει αυτή η υπέροχη χώρα και να βρει τον δρόμο που της αξίζει !


© Giorgio Peppas

Top

E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster