Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 


ΑρχικήInitial ΠίσωΠέρδικες ΠίσωΙστορίες

Ορεινές στην Σερβία !

Ορεινές στην Σερβία !

To κελάηδημα της είναι μεταλλικό, πεταχτό και διαπεραστικό που κάνει την ψυχή του περδικοκυνηγού να σκιρτάει από συγκίνηση και προσμονή !

Μάλιστα επειδή το άκουσμα γίνετε συνήθως στο επιβλητικό ημίφως το ξημέρωμα, τότε που ξυπνούν τα περισσότερα πλάσματα της φύσης τότε που το σκοτάδι φεύγει και στην θέση του έρχεται το φως στις πλαγιές των βουνών έχει ακόμη μεγαλύτερη συγκινησιακή επίδραση πάνω του !

Σερβία βιότοπος Σερβία τοπίο Το γεγονός αυτό επαναλαμβάνετε από τότε που εμφανίστηκε αυτό το υπέροχο πουλί μέχρι και το σήμερα πάντα το ίδιο και πάντα γεμάτο υπέροχα συναισθήματα !
Έτσι λοιπόν πολύ πρωί και πριν ακόμη σχεδόν φωτίσει καλά αντιλαλεί στα ελληνικά βουνά το δυνατό και μελωδικό εγερτήριο και δήλωση της παρουσίας της πετροπέρδικας.
Με αυτό τον τρόπο ο κότσος πάντα πρώτος χαιρετίζει τον ερχομό της ημέρας και καλεί συγχρόνως και το κοπάδι σε ετοιμότητα , μάζεμα για να τον ακολουθήσουν για την πρώτη τους βόλτα που συνήθως είναι το νερό ιδιαίτερα το καλοκαίρι .
Και αυτό να γίνει όσο δυνατόν πρωί ώστε να μην έχουν βγει ακόμη στην γύρα για εύρεση τροφής τα διάφορα αρπακτικά ιδιαίτερα τα φτερωτά .

Αυτό το κελάηδημα λοιπόν μας τράβηξε σε ξένη χώρα γειτονική την Σερβία .

Τα πάντα είχαν προετοιμασθεί από καιρό και όταν βρέθηκε η ευκαιρία το ταξίδι έγινε γεγονός .
Ολοήμερο ταξίδι μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια , παραλαβή από τον φίλο Στόγιαν , τελειώσαμε γρήγορα με τα τυπικά και γοργά είσοδο στην Σερβία και από εκεί για το σπίτι του που είναι στην περιφέρεια της πόλης !

Μας περίμενε όλη η οικογένεια αν και φτάσαμε βράδυ και αργά , είναι η δεύτερη κυνηγετική επίσκεψη μου σε αυτή την χώρα άρα αισθανόμουν αρκετά άνετα ! Δεν ξέρω ίσως αυτό να οφείλεται και στην πραγματική πολύ καλή διάθεση που υπάρχει μεταξύ των δύο λαών μας !

Το κρύο μπορώ να πω πιο έντονο από την Ελλάδα και ο καιρός μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας !
Μετά από το τάισμα και τοποθέτηση των σκύλων στον αχυρώνα ,καθισμένοι μπροστά στο τζάκι ο Στόγιαν μας εξηγεί ότι αύριο θα πάμε για πεδινές μια και ο καιρός δεν είναι πολύ καλός και είμαστε και κουρασμένοι από το ταξίδι και την επομένη για ορεινές .
Αφού απολαύσαμε μία τοπική σούπα από χοιρινό και γλυκοπατάτες που συνοδευόταν από τις μεγάλες πιπεριές (τύπου Φλωρίνης ) στα κάρβουνα και με ντόπιο κρασί πέσαμε ξεροί στα κρεβάτια μας γεμάτοι κυνηγετικά όνειρα !
Μερικές φορές πραγματικά σκέφτομαι πώς εμείς οι κυνηγοί είμαστε από τους πιο τυχερούς ανθρώπους πάνω στην γη γι' αυτά που ζούμε , τις γνώσεις , τα συναισθήματα , τις φιλίες , τα ταξίδια , την φύση γενικά πιστεύω ότι είμαστε γεμάτοι ζωή με την πραγματική σημασία της έννοιας .

Ξημέρωσε και η πολυπόθητη ημέρα για το πρώτο κυνήγι της ορεινής .
Φτάσαμε στον κυνηγότοπο αρκετά αργά με τα δικά μου δεδομένα αλλά ο ντόπιος φίλος μου επέμενε ότι δεν χρειάζεται να πάμε πρωί για να τις ακούσουμε και ότι υπήρχαν πολλά πουλιά .
Φτάσαμε λοιπόν στο βουνό που πραγματικά σχεδόν δεν διέφερε από τα δικά μας της Μακεδονίας με παρόμοιο βιότοπο σχεδόν !
Σας ορκίζομε ότι το πρώτο πράγμα που κοίταξα είναι αν είναι Οκ η ψηφιακή μηχανή και έχω αρκετές μπαταρίες !

Αφού ετοιμαστήκαμε άρχισε το ανέβασμα , το μόνο που μας συνέστησε ο Στόγιαν είναι να μην αφήνουμε τα σκυλιά να απομακρυνθούν πολύ για τον φόβο των λύκων οι οποίοι κάνουν ενέδρα , τα πιάνουν και τα τρώνε . Να σημειώσω εδώ ότι δεν πήρε μαζί του το μοναδικό του σκυλί γιατί ήθελε να κυνηγήσει με τα Γκόρντον μια και δεν είχε δει κάποιο από αυτά σε κυνήγι ποτέ εκτός από την πρώτη επίσκεψη μου το καλοκαίρι που κυνήγαγε και αυτός με το σκυλί του .

Αρκετή υγρασία στο χώμα πολλά μανιτάρια μέσα στο δάσος σχεδόν παντού ! Τα σκυλιά σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα να κεντάνε βοηθούμενο και από το έδαφος που είναι περισσότερο μαλακό !

Οι ενδείξεις πολλές για ύπαρξη πουλιών ιδιαίτερα με το που ανεβήκαμε στα καθαρά . Μετά περίπου από μισή ώρα που είμαστε στα καθαρά ήρθε και το πρώτο μπλοκάρισμα ! Τα σκυλιά είχαν πάρει την αναθυμίαση και πολύ πονηρεμένα συναγωνίζονταν πιο θα τις εύρισκε πρώτο . Με το που χάθηκαν πίσω από ένα διάσελο σχεδόν ποντάροντας τα βρήκαμε 4 σκυλιά σε μία πολύ όμορφη φέρμα !

Απλωθήκαμε σε κοντινές αποστάσεις , εγώ πάντα αφού είδα ότι τα πουλιά άντεχαν την φέρμα καλά , φωτογραφίες κατόπιν ο Στόγιαν κάνει μερικά βήματα και από παντού αρχίζουν να σηκώνονται πέρδικες .
Αδειάσαμε τα όπλα μας συνολικά 6 φυσίγγια εμείς και 4-5 ο Σέρβος φίλος μου !
Σύνολο πουλιών στο χέρι 6 από ένα κοπάδι τουλάχιστον 20-25 ατόμων !
Πανζουρλισμός από τα απόρτ ,.ενώ εμείς χαζεύαμε και φωνάζαμε τα σκυλιά να φέρουν τα πουλιά ο Στόγιαν έπαιρνε άλλες δύο από πουλιά που υπήρχαν γύρω γύρω και σηκωνόντουσαν ξαφνικά γύρω μας ! Το κοπάδι πρέπει να είχε πάνω από 30 πουλιά !!!

Πάρσιμο των περδίκων στα χέρια χαΐδεμα , μερικά ήταν πολύ μεγάλα πουλιά και ευλαβική τοποθέτηση στην τσάντα . Μέσα σε 45 λεπτά περίπου κυνηγίου από την στιγμή που είμαστε στα καθαρά πήραμε 8 πουλιά στο χέρι !!! Δεν ασχοληθήκαμε καν να κυνηγήσουμε το σπασμένο κοπάδι , αλλά προχωρήσαμε στα εύκολο με την βεβαιότητα πια ότι είμαστε σε κυνηγετικό παράδεισο ! Δεν θα σας κουράσω άλλο άλλα θα σας πω ότι περίπου σε δύο ώρες καθαρού περπατήματος (όχι καθυστερήσεις , απόρτ , συνομιλίες κλπ )λεπτά είχαμε σηκώσει τέσσερα κοπάδια με το μικρότερο 10-15 πουλιών και το μεγαλύτερο 40 πουλιών !

Όπως καταλαβαίνετε τα ελληνικά όρια είχαν συμπληρωθεί από τα δύο πρώτα κοπάδια για τα τρία άτομα ! Το συζητάγαμε αυτό με τον Δημήτρη και τον Στόγιαν και δεν μπορούσαμε να το συνειδητοποιήσουμε ! Τέτοια πράγμα είχα δει μόνο το 76 στην Κρήτη και μετά στα Άγραφα 1985-1990 στα εκπαιδευτικά γιατί την ημέρα της έναρξης τα πουλιά είχαν εξαφανιστεί από το κυνήγι των πονηρών τις προηγούμενες ημέρες , για το σήμερα τα ξέρετε δεν χρειάζεται να σας πω τίποτε αν και τα δύο τελευταία χρόνια τα πράγματα δείχνουν καλύτερα !

Δεν θα σας κουράσω άλλο το μόνο που σας αναφέρω ακόμη είναι ένα τυχερό γεγονός που συνέβηκε την δεύτερη ημέρα κυνηγίου στις ορεινές σε ένα διαφορετικό βιότοπο πιο πυκνό και περισσότερο δύσκολο και πετρώδη .
Δημήτρης Έχουμε σηκώσει ένα μεγάλο κοπάδι και πάρει μόνο 3 πουλιά τα υπόλοιπα καμιά 20 έχουν βουτήξει και πιάσει πιο χαμηλά σε ένα αρκετά πυκνό μέρος με μεγάλα ανοίγματα ενδιάμεσα . Μια και μπροστά μας έχουμε ένα πολύ δύσκολο πέτρινο κομμάτι και δεν περνάμε χωρίς κίνδυνο αποφασίζουμε γρήγορα να κατέβουμε σε αυτές που είδαμε που έπιασαν και μετά αφού κάνουμε αυτό που η θεά Άρτεμις θα μας επέτρεπε σιγά σιγά να ανεβαίναμε προς τα πίσω ώστε να παρακάμψουμε το δύσκολο μέρος . Με το που φτάσαμε εκεί μετά από δέκα λεπτά είχαμε την φέρμα και δύο πέρδικες μπήκαν στην τσάντα , άλλη μία έφυγε πλάγια και δεν μας έδωσε στόχο . Ακόμη μία φέρμα μπροστά μας επιλογή από εμάς ποιος θα ρίξει πρώτος , αντί όμως το χαρακτηριστικό σήκωμα φφφφφφφρρρρρρρρρρρ της πέρδικας έρχεται το Φλα φλα φλα της μακρομύτας μία τουφεκιά και η μπεκάτσα είναι στα χέρια μας !

Ο Στόγιαν γνώστης της περιοχής μας λέει προσοχή αποκλείετε να είναι μόνη της εδώ πιάνουν μόνο ευκαιριακά και για λίγο και πάντα αρκετές μαζί !
Αρχίζει λοιπόν ένας άλλος γύρος με καινούργια πολύ έντονα συναισθήματα , συνολικά σηκώσαμε 9 μπεκάτσες σε αυτά τα λίγα στρέμματα και τελικά πήραμε 5 και 6 πέρδικες !
Πρώτη φορά στην κυνηγετική ζωή μου έτυχε σε βουνό κοντά στην αλπική ζώνη να φερμάρουν τα σκυλιά και εγώ να στοιχηματίζω με τους συντρόφους μου αν είναι μπεκάτσα η πέρδικα αυτό που θα σηκωθεί !!

Αυτό ήταν με λίγα λόγια το κυνήγι σε ορεινές στο κυνηγετικό παράδεισο που λέγεται Σερβία .
Η κάρπωση ήταν πολύ υψηλή αλλά κινηθήκαμε λίγο πάνω από τα δικά μας όρια με προσωπική μας επιλογή παρότι ο Στόγιαν επέμενε για τριπλασιασμό του ελληνικού ορίου . Εδώ θα ήθελα να πω ότι τα πολλά πουλιά υπάρχουν για πολλούς λόγους οι μεγαλύτεροι είναι οι άριστοι βιότοποι καμία αλλοίωση αυτών , η λίγη κυνηγετική πίεση , η έλλειψη λαθροθηρίας που είναι σχεδόν ανύπαρκτη για τις πέρδικες και η σωστή κυνηγετική διαχείριση από τους Σέρβους .

Να σας ενημερώσω επίσης ότι επειδή γίνετε μία προώθηση τώρα πια του οργανωμένου κυνηγίου για αύξηση των πόρων στα σημεία που σας πάνε θα είναι πολύ πιθανώς ξανακυνηγημένα άρα η συμπεριφορά των πουλιών πιο άγρια και απρόβλεπτη !
Εμείς τις δύο μέρες που κυνηγήσαμε ορεινές συναντήσαμε στο ένα βουνό μόνο δύο σέρβους κυνηγούς με σέττερ στο άλλο κανένα !


© Giorgio Peppas

Top

E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster