Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 


ΑρχικήInitial ΠίσωΟρεινή ΠίσωΙστορίες

Πρώτη ημέρα σε ορεινή πέρδικα 2006-2007 !


Επιτέλους έγινε και το πρώτο πολυπόθητο κυνήγι στις ρήγισσες των Ελληνικών βουνών .

Φέτος για μένα ήταν μία δύσκολη έναρξη από την άποψη της φυσικής προετοιμασίας αλλά και για τους τετράποδους συντρόφους μου .
Αυτό λόγω των καινούργιων υποχρεώσεων στην οικογένεια άλλη μία κόρη τώρα ενός έτους πια αλλά και αυξημένη εργασία .
Κάθε χρόνο λέω θα κυνηγάω περισσότερο και θα δουλεύω λιγότερο μα τελικά συμβαίνει το αντίθετο , δόξα το θεό όμως πραγματικά δεν παραπονιέμαι ίσα ίσα , οι καιροί είναι πονηροί και πολύ δύσκολοι !

Τα εκπαιδευτικά πολύ λίγα αλλά οι εντυπώσεις άριστες !
Τα πουλιά αρκετά και μάλιστα σε μερικές περιοχές επανεμφανιστήκαν από το πουθενά σαν από μαγείας , όλα δε εύρωστα και με αρκετά νέα άτομα στα κοπάδια .
Αυτό λόγω των φετινών καλών συνθηκών και της άφθονης τροφής , ιδιαίτερα ζωική για το δυνάμωμα των νεοσσών !

Γενικά πιστεύω ότι θα είναι μία καλή χρονιά με προοπτικές και για του χρόνου , αρκεί και εμείς να συμπεριφερθούμε σαν περδικοκυνηγοί σκεπτόμενοι και όχι σαν άρπαγες της όποιας ευκαιρίας και στιγμής !

Η βασική προπόνηση έγινε τις δύο εβδομάδες πρίν την έναρξη στα ορτυκοτόπια της Λαυρεωτικής σχεδόν καθημερινά εκτός Σ/Κ .
Το συγκεκριμένο έδαφος είναι ιδανικό για προπόνηση των ποδιών τετράποδων και δίποδων κυνηγών .
Επειδή δε μοιάζει με αυτό των νησιών , αγκάθια , σχιστά βράχια , κοφτερές πέτρες , φρύγανα κλπ προετοιμάζει τα πόδια για οποιαδήποτε καταπόνηση και τα βουνά μετά εκτός μικρών εξαιρέσεων γίνονται ευκολότερα .

Η D Day 15 Σεπτεμβρίου για φέτος ήταν Παρασκευή οπότε είχαμε όλο το Σ./Κ για το πρώτο μας κυνήγι .
Παρότι είχα καλές πληροφορίες και πολλές γλυκέ σειρήνες να με καλούν με συνεχή τηλεφωνήματα για πολλά πουλιά σε κλασσικά πανέμορφα περδικοτόπια , πουλιά δεμένα κλπ αντιστάθηκα με όλες τις δυνάμεις μου αν και πολύ θα ήθελα να βρεθώ στην μαγική Πίνδο για έναρξη !
Ο μοναδικός λόγος ότι το κυνήγι της πέρδικας και ειδικά η έναρξη για μένα είναι κάτι το πολύ αγαπητό και ιερό , έχω άρνηση πια να λάβω μέρος σε αυτήν την κοσμοπανήγυρι της έναρξης έτσι όπως έχει καταντήσει η πρώτη μέρα και τα συνακόλουθα αυτής !

Νομίζεις ότι είναι ημέρα προσφορών και όλοι τρέχουν να ψωνίσουν με όποιον τρόπο και μέθοδο αρκεί να μην χάσουν τις υποτιθέμενες προσφορές – ευκαιρίες όπως στην μία άλλη μία δώρο !
Δυστυχώς το άνοιγμα των υπερβολικών πια δρόμων , τα 4χ4 κατέστησαν εύκολη την πρόσβαση στους καθ' αυτούς βιότοπους των περδίκων , έτσι ο κάθε ευκαιριακός κυνηγός θέλει να αποκτήσει εύκολα και σχεδόν πάντα άπληστα τον ζωικό …. χρυσό των βουνών !

Τέτοια μέρα έχω δει τα πάντα στο βουνό , ανεβάσματα για να προλάβουν μέσα στην νύχτα , τουφεκιές πάλι στο σκοτάδι σχεδόν , άνοιγμα και περπάτημα σαν γραμμή Μαζινό και πλήρη αδιαφορία αν μπροστά κυνηγάει κάποιος άλλος μόνος του με το σπαθί του , κυνηγοί με τα αεροθήρες σκυλιά στα πόδια τους να πετούν πέτρες , άλλοι να σε περιμένουν να τους στείλεις τις πέρδικες και το χειρότερο αν έχεις ανοικτά σκυλιά σε να τρέξουν να τουφεκίσουν τις πέρδικες πρώτοι στα δικά σου σκυλιά , δεν το συζητώ για κάποιο πουλί που πέρασε τραβέρσα και έχει αμφισβητούμενες τουφεκιές από 2-3 κυνηγούς και μέσα σε αυτό το πανηγύρι χάνουν και οι πραγματικοί περδικοκυνηγοί την ημέρα τους και τον κόπο τους άδοξα !!
Νομίζουν όλοι αυτοί ότι τα κοπάδια θα είναι εκεί να περιμένουν σαν χαζά την εξόντωση τους !
Βέβαια στο τέλος του κυνηγιού ο σάκος σχεδόν πάντα λέει την αλήθεια εκτός μικρών τυχερών εξαιρέσεων !

Αγαπητοί φίλοι θα σας πω κάτι , όσοι θέλετε να κυνηγήσετε πέρδικα σωστά και να το ευχαριστηθείτε εσείς και τα σκυλιά σας ασχέτως αποτελέσματος ο σάκος δεν είναι το παν αποφύγετε τα κλασσικά περδικοτόπια στην έναρξη η τα μέρη που ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από κάποια χρόνια απαγόρευσης !
Τα πουλιά εκεί είναι αγριεμένα από τα πολλά εκπαιδευτικά και τις συνεχείς ενοχλήσεις στα δε νησιά και όχι μόνο 95% έχουν κυνηγηθεί σχεδόν ένα μήνα μπροστά .
Έτσι η συμπεριφορά τους έχει αλλάξει πολύ και σχεδόν όσες σκοτώνονται είναι από το πλέξιμο και την αναπουμπούλα που γίνεται στα κοπάδια κυρίως δε νεαρά πουλιά .
Πάρτε λοιπόν το ρίσκο σε πιο απόμερα μέρη και άγνωστα μέρη και ίσως η θεά Άρτεμης σας ανταμείψει ίσως όχι άλλα γενικά θα έχετε ευχαριστηθεί ένα μοναχικό περδικοκυνηγι και σας λέω πουλιά θα συναντήσετε αν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για την ύπαρξη τους .

Αυτό έκανα και εγώ προτίμησα δύσκολα και απόμερα μέρη για να κυνηγήσω που είναι και θέμα τύχης αν τελικά θα είσαι μόνος και αν καταφέρης να πάρεις λίγο από τον χρυσό αυτόν !
Με όσο δυνατόν ηρεμία και ησυχία ασχοληθείτε με το κυνήγι σας και ζήστε το έτσι απλά .

Το ξημέρωμα με βρήκε καθυστερημένο να ανεβαίνω τον δύσκολο χωματόδρομο για να προλάβω τον τυχόν λάλο από το κοπάδι που ήξερα .
Όμως είχα καθυστερήσει και δεν θα προλάβαινα το συγκεκριμένο σημείο και έτσι αποφάσισα να σταματήσω πιο κάτω για να ακούσω σε σημείο όπου πέρσι δεν είχε πουλιά .
Με πολύ προσοχή σταματώ και αφουγκράζομαι , ο δυνατός αέρας που φυσάει κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα .
Ενώ έχω αρχίσει να απογοητεύομαι από την απόλυτη ησυχία μιας και είμαι στο μέσον της ώρας του λάλου , ένας γρήγορος ήχος στσικ τσικ σαν να ακούστηκε μέσα στον ήχο του αέρα τώρα απόλυτη σιωπή , οι αισθήσεις μου σε πλήρη επιφυλακή αλλά τίποτε !

Και ενώ είμαι έτοιμος να τα παρατήσω να γυρίσω στο αυτοκίνητο ένα δυνατό στσκ τσικ τσικ μου έρχεται από κάτω μου και σχεδόν αμέσως τουλάχιστον άλλα 10 διαφορετικά στόματα αρχίζουν να ανταλλάσουν την καλημέρα τους καλωσορίζοντας την ημέρα !
¨Όλα αυτά ακριβώς από κάτω μου περίπου 100 μέτρα .
Η καρδιά μου σταματάει , με πολύ προσεκτικές κινήσεις απομακρύνομαι και πάω στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να κάνω το λιγότερο μικρότερο θόρυβο .
Εκεί περιμένω τουλάχιστον 3/4 της ώρας και αφού πια έχει φωτίσει καλά αποφασίζω να κινηθώ θεωρώντας και ελπίζοντας ότι το κοπάδι πια έχει μπει στην καθημερινή του ρουτίνα και είναι πιο ήσυχο αφού κανείς δεν το ενόχλησε άμεσα και βέβαια το βασικότερο ότι είναι κάπου εκεί και δεν πάταξε μακριά από την βραδινή του κούρνια .

Ήσυχα ήσυχα πάντα διαλέγω Μήδεια 6 ετών και Πάνα 15 μηνών , πάω κόντρα στον άνεμο και ξεκινώντας από πολύ πιο ψηλά από όπου τις άκουσα κλείνω προς το συγκεκριμένο σημείο .
Τα σκυλιά αρχίζουν την δουλειά τους γρήγορα και άμεσα , μετά από ένα τέταρτο έχω τις πρώτες ενδείξεις παρουσίας περδίκων από τα σκυλιά .
Η έρευνα γίνετε σπαθάτη , γρήγορη και νευρική με μερικά γρήγορα πονταρίσματα και ξανά γρήγορα ξεκαθαρίσματα του μπροστά χώρου .
¨Έρχεται μία καλή φέρμα για μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως ξεκαθάρισμα γρήγορο ακτινωτό από την Μήδεια που ακολουθείται από τον μικρό.
Με αυτό τον τρόπο περνάει περίπου μία ώρα γεμάτη ένταση και προσμονή και από τους τρεις αλλά περισσότερο από εμένα που μην διαθέτοντας την οσφρητική τους ικανότητα αφήνομαι μόνο στην οπτική εικόνα που μου δίνουν οι τετράποδοι συν κυνηγοί μου .

Τελικά έχω μία αρχική φέρμα κατόπιν ποντάρισμα και φέρμα άγρια από την Μήδεια !
Ακολουθεί ο μικρός που μένει κα αυτός ακίνητος μερικά μέτρα πίσω της κοιτώντας και τα δύο προς την κατηφόρα .
Νάμαστε σκέφτομαι τις τσακώσαμε , πιάνω θέση σιγά σιγά αλλά γρήγορα διαπιστώνω ότι το σημείο είναι δύσκολο και μου παρέχει μόνο μία ευκαιρία για γρήγορες τουφεκιές προτού χυθούν στο χάος και χαθούν και βέβαια να κοπούν στα λίγα μέτρα πριν από το φαραγγι .

Και η στιγμή της αλήθειας δεν αργή, ο μικρός κλέβει λίγα μέτρα ποντάροντας και μπαίνει ένα μήκος μπροστά από την Μήδεια , αυτό εξαντλεί τις ανοχές του κοπαδιού και πουλιά αρχίζουν να εκτοξεύονται σταδιακά προς την κατηφόρα !
Τρεις τουφεκιές και δύο πέρδικες κόβονται η μία άμεσα και η δεύτερη με το τρίτο φυσίγγι !
Τα δύο πουλιά έρχονται στα χέρια μου όλα φετινάρια αλλά πολύ δυνατά και παχιά .

Εδώ θα ήθελα να σας πω μία συμβουλή που μου έχει δώσει παλιός περδικοκυνηγός και εφαρμόζω πάντα σε τέτοια μέρη δύσκολα για γρήγορες τουφεκιές !
Το πρώτο φυσίγγι πάντα 8 διασποράς , αν είχα και δεύτερο ίσως να έπαιρνα και τρίτο πουλί !

Έτσι λοιπόν το κυνήγι συνεχίστηκε με άλλη μία πέρδικα στον σάκο μέχρις τις 13 ,00 που καλύφτηκε και το όριο με την τέταρτη πέρδικα με τον εξής τρόπο .
Σε φέρμα μακρινή αρχίζω να πλησιάζω για κάποιο λόγo όμως που δεν μου έγινε αντιληπτός τα πουλιά σηκώθηκαν προτού προλάβω να πάρω καλή θέση για βολή !
Επέλεξα μία από τα τελευταία πουλιά και τις έστειλα τα τρία φυσίγγια με το τρίτο βλέπω να κάνει μία περίεργη κίνηση και να κατεβάζει το ένα πόδι , αλλά συνεχίζει στην κατηφόρα πλανάρωντας με φοβερή ταχύτητα και πάει και πιάνει σε κάτι κοντοπούρναρα στην απέναντι πλαγιά !

Αρχίζει η κατάβαση αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στην απέναντι πλαγιά πλησιάζουν βόσκοντας ένα κοπάδι γίδια .
Κατεβαίνω λοιπόν και φτάνω στο υποτιθέμενο σημείο περίπου μετά από 30 λεπτά , όλη η πλαγιά είναι καταλυμένη από τα γίδια , με πλησιάζει ο βοσκός και με παρακαλεί να μαζέψω τα σκυλιά γιατί τα πράματα του αναστατώνονται και δεν θέλει να τρέχει να τα μαζέψει , όπως και γίνεται.

Πάνω στην συζήτηση λοιπόν μαθαίνω αυτά που θέλει να μάθω αυτός και βέβαια του δίνω και μικρή αναφορά , είχε ακούσει τις τουφεκιές αλλά δεν είχε δει την πέρδικα κλπ
Τα γίδια σιγά σιγά ακολουθούν τον συνήθη δρόμο τους , εδώ για πρώτη φορά είδα γίδι ανεβασμένο σαν πουλί πάνω στο δεντρίλιο να τρώει τις φρέσκες και νεαρές προεκτάσεις του φυτού στο πάνω μέρος , μιλάμε για 1,30 μέτρο πάνω από το έδαφος ανεβασμένο για να φτάσει το πάνω μέρος !

Με την κουβέντα η σχέση….. πάει καλύτερα και έτσι ι μαθαίνω ότι υπάρχουν τρία κοπαδάκια πέρδικες στην περιοχή , ένας λαγός εκεί , δύο εκεί και δύο στην άλλη πλαγιά .
Επίσης ότι όλο τον Ιούλιο συναντούσε μικρά λαγουδάκια πάνω στον δρόμο αλλά λίγα επέζησαν από το νυκτερινό κυνήγι κάποιων επιτηδείων !
Τέλος πάντως με αυτά και εκείνα τα γίδια πέρασαν ο βοσκός εκεί όμως μαζί μου , άντε μου λέει για να δω θα βρουν την πέρδικα !
Του λέω επειδή δεν μπορώ από κοντά να βρω το ακριβές σημείο όπως φαινόταν από πάνω θα πάω πίσω και θα αφήσω τα σκυλιά στον αέρα και βλέπουμε .

Έτσι και έγινε με το που πλησιάζει ο Πάνας με λασέ προς τον βοσκό ποντάρει και μένει ακίνητος , έρχεται και η Μήδεια και μένει και αυτή φέρμα , πλησιάζω και εγώ και στήνομαι πρώτα για φωτογραφία .
Ο βοσκός με κοιτάει καλά καλά μου λέει τι κάνεις βγάζεις φωτογραφία , του λέω ναι , τον βλέπω να με κοιτάει περίεργα , τότε η Μήδεια κάνει αυτό που κάνει πάντα τώρα τελευταία , κάνει πίσω βήματα και αφού κάνει ένα ημικύκλιο χαμηλωμένη σαν γάτα στήνεται απέναντι μας .

Ο βοσκός μου λέει θα σου φύγει η πέρδικα και πάει να δει από κοντά , ήρθε η ώρα για το σήκωμα σκέφτομαι αν δεν είναι καλά χτυπημένη !
Τότε τον ακούω να μου λέει εδώ είναι μέσα και πάει να της δώσει μία με την γκλιτσα στο κοντοπούρναρο , βεβαίως δεν την πετυχαίνει δεν του το επιτρέπει το πουρνάρι και η πέρδικα απογειώνεται σαν ελικόπτερο με θόρυβο κάθετα και παίρνει την κατηφόρα , μία τουφεκιά και είναι στο στόμα της Μήδειας και από εκεί στα χέρια μου και τέλος στα χέρια του βοσκού που την περιεργάζεται και από αυτά που λέει φαίνεται γνώστης καλός του είδους , κότσος περσινός καλός κλπ !!

Αφού την καθαρίζω την βάζω στο σακίδιο τον χαιρετώ και του λέω άντε για σήμερα τέλος , μου λέει δεν θα κυνηγήσεις τις υπόλοιπες , του λέω για σήμερα φτάνει με το παραπάνω σταθήκαμε πολύ ευνοημένοι από την τύχη .

Μου λέει τότε που είναι το μαντρί του μου δίνει το κινητό του , άμα ανέβεις θέλω να πάμε παρέα σε ένα καλό κοπάδι που ξέρω !
Τον ευχαριστώ και τον αποχαιρετώ , μία συναρπαστική ημέρα τελείωσε και τώρα απομένει η γλυκιά επιστροφή στην Μαριζώη και την Όλια με την πρώτη να ρωτάει όπως πάντα τι έφερες που είναι θέλω να το δω !!!

Kαλή συνέχεια σε όλους !


© Giorgio Peppas

Top

E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster