Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

Πίσω Back!

Το πράσινο φάντασμα!

Mία ημέρα εκπλήξεων το πράσινο φάντασμα!

Ξεκίνησε σαν ένα Σαββατοκύριακο για πέρδικες όπως και τόσα άλλα την φετινή περίοδο !

Βιότοπος και φέρμα Διπλή φέρμα Μία περίοδο που εξελίσσεται σε πάρα πολύ καλή από κάθε απόψεως για εμάς τους κυνηγούς ! Ο καιρός πολύ καλός βοηθάει τα μέγιστα τους περδικοκυνηγούς να ανεβαίνουμε ακόμη τώρα μέσα Νοεμβρίου στα βουνά , λίγο προσοχή στους δρόμους και μόνο μέχρι εκεί που πάμε χωρίς κίνδυνο , λόγο της διάβρωσης που έχουν υποστεί από τις βροχοπτώσεις ! Τα θηράματα τα ενδημικά πτερωτά και μη σε πολύ καλή κατάσταση φέτος . Τα αποδημητικά κάνουν την εμφάνιση τους τώρα πια μαζικά για όλα τα είδη κυνηγίου , Τσίχλες , Φάσες , Ορτύκια , Παρυδάτια και οι Μπεκάτσες , αυτές οι τελευταίες σε καλύτερους αριθμούς από πέρσι ! Μία χρονιά λοιπόν που προμηνύεται πολύ ενδιαφέρουσα για όλους μας .

Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε για το καθιερωμένο περδικοκυνήγι μας !

Φτάσαμε στη επιλεγμένη περιοχή , κυνηγήσαμε κανονικά πέρδικες περίπου 3 ώρες με αρκετά καλά αποτελέσματα ! Το βουνό σε άψογη κατάσταση , το χορτάρι να είναι παντού και το αξιοπερίεργο , να υπάρχουν ακόμη ακρίδες και διάφορα άλλα έντομα πάνω στο έδαφος (θερμοκρασίες καλές γι' αυτήν την περίοδο ) και όλο αυτό το μάνα της τροφής φυτικής και ζωικής φαίνεται στις πέρδικες αμέσως , όλα τα πουλιά παχιά με έντονα χρώματα και υπέροχο πτέρωμα !

Κάποια στιγμή αποφασίζουμε να κυνηγήσουμε και το απέναντι βουνό σε μία απόσταση 2-3 χιλιομέτρων , με πολύ περισσότερη βλάστηση και στους πρόποδες του πολλά πουρνάρια ! Με το σκεπτικό μήπως ξετρυπώναμε και καμιά μπεκάτσα ! Ξεκινήσαμε λοιπόν με το αυτοκίνητο να πάμε απέναντι (είπαμε δρόμοι δασικοί παντού τώρα πια ).

Νίβα Ο δρόμος σε κακά χάλια από την πολύ βροχή ίσα ίσα περάσαμε κάτι κομμάτια , μέχρι εδώ τίποτε σπουδαίο ! Κάνοντας όμως αυτή την αλλαγή μέρους και περνώντας δίπλα από τον μπεκατσότοπο με πολύ πουρνάρι που λέγαμε που καμιά φορά χώνονται και οι πέρδικες για να πάμε πάνω στα καθαρά , έρχομαι αντιμέτωπος με την μεγάλη έκπληξη που μας έκανε αυτή η κυνηγετική ημέρα ! Βλέπω ένα μεγάλο φασιανό να βόσκει σ' ένα παλιό όργωμα , ακινητοποιώ αμέσως το αυτοκίνητο, με το που ανοίγω το παράθυρο , λουφάζει και μένει ακίνητος , σιγά σιγά σηκώνεται και πάντα παρατηρώντας με αρχίζει να βαδίζει προσεκτικά προς το πυκνό , δεν με άφησε μία στιγμή από τα μάτια του ! Με εντυπωσίασε το χρώμα του, πράσινο όπως φαίνεται και στην φωτογραφία με τεράστια ουρά , τον φωτογραφίζω και μέχρι να κάνω λίγο πίσω (αυτοκίνητο) για να βγάλουμε 2 σκυλιά (αιτία που τον χάσαμε από τα μάτια μας ) , ακούω το φτερούγισμα του και τον χάνουμε στο πυκνό , βλέποντας περίπου που πήγε 200-250 μέτρα μακριά και πάνω !!!

Τρελαθήκαμε παιδιά , αμέσως αποφασίστηκε να τον κυνηγήσουμε στο πυκνό που τον είδαμε περίπου να πηγαίνει !

Δύο σκυλιά , κουδουνάκια και κατ' ευθείαν μάσα στα πουρνάρια και βάτα . Ψάξαμε όλο τον τόπο 200 μέτρα δεξιά και 200 αριστερά από εκεί που υπολογίσαμε που πήγε , τα σκυλιά έδιναν ενδείξεις παρουσίας θηράματος αλλά το πράσινο φάντασμα πουθενά , αυτό κράτησε μία ώρα περίπου , τελικά αποφασίσαμε να ξεκολλήσουμε από την περιοχή και να ψάξουμε όσο δυνατόν περισσότερο μέρος !

Τον ίδιο δεν τον βρήκαμε παρέμεινε φάντασμα , αλλά βρήκαμε 3 άλλους και πήραμε δύο τελικά !! Σύνολο κυνηγίου στους φασιανούς 4,30 ώρες ,σένα πολύ δύσκολο, πυκνό πουρνάρι αγκάθι με μικρά ανοίγματα!

Τον πρώτον δεν τον βρήκαμε καθόλου , τον έναν τον βγάλαμε τρεις φορές για να τον πάρουμε , τον τρίτο ένα θηλυκό μία και χάθηκε δε σε απίθανη απόσταση πετάγματος όσο βλέπαμε και ο πιο εύκολος ήταν ο τέταρτος που τον πιάσαμε σε μία πυκνούρα με ανοίγματα γύρω γύρω !! Τους δύο που είδαμε καλά και ειδικά ο θηλυκός δεν παίζονταν στο πέταγμα και τι τράβηξαν τα σκυλιά μέσα στα πουρνάρια , το καταλαβαίναμε από τα κουδουνάκια , φέρμες πόντες , περπατούσαν φοβερά , ανάμεσα στο πυκνό ταλαιπωρώντας και δοκιμάζοντας τα σκυλιά πολύ .

Μήδεια Έβλεπες σε φέρμα τα σκυλιά , πήγαινες να σηκώσεις τον φασιανό , πουθενά αυτός , ξανά ψάξιμο ποντάρισμα φέρμα ποντάρισμα φέρμα και πάλι τα ίδια , ειδικά δε στο μεγάλο πυκνό που δεν μπορούσαμε να πάμε πιάναμε θέσεις και παροτρύναμε τα σκυλιά να τους σηκώσουν για να ρίξουμε , μέχρι πέτρες πέταγα για να αναγκάσω τα σκυλιά να κινηθούν και να τους ξετρυπώσουν !!

Δεν ξέρω αν αυτά είναι πουλιά από τις απελευθερώσεις η κάτι άλλο (ουρές πολύ μεγάλες) , αν είναι παιδιά δεν παίζονται , πανέμορφο κυνήγι πραγματικά , μας τσάκισαν κυριολεκτικά τα πόδια στο πυκνό, στο τρέξιμο για να πάρουμε θέσεις και να τους δούμε να σηκώνονται , όχι εύκολα πάντως , άκουες το βουητό τον φτερών και περίμενες που θα σκάσει μύτη και αν έχεις οπτικό πεδίο φανταστικά παιδιά ειλικρινά !!!!!!!!! Μακάρι να είναι από τις απελευθερώσεις αυτό θα σημαίνει ότι σύντομα θα έχουμε ένα καταπληκτικό ενδημικό θήραμα σχεδόν παντού !

Αυτός ο Φασιανός το πράσινο φάντασμα όπως τον ονόμασε ο φίλος μου Δημήτρης μου έγινε μόνιμη ιδέα !

Για αυτό τον λόγο αφιέρωσα άλλες τρεις κυνηγετικές ημέρες στο κυνήγι του , τις δύο ημέρες δεν τον συνάντησα καθόλου , αλλά συναντήσαμε άλλους όμορφους αντιπρόσωπους τους είδους του που μας χάρισαν υπέροχες κυνηγετικές συγκινήσεις από κάθε απόψεως !

Την τελευταία κυνηγετική έξοδο που έγινε προς τιμήν του , μετά από αρκετή ώρα κυνηγίου και με μερικά ξαδέρφια του στο σακίδιο έγινε και η πολυπόθητη συνάντηση ! Σε μία από τις φέρμες και ενώ τρέχαμε να πάρουμε θέση , σηκώθηκε ένα υπέροχο πράσινο μεγάλο πουλί (το φάντασμα) και την μόνη δυνατότητα που μας έδωσε ήταν να δούμε την θαυμάσια πράσινη ουρά του να ανεμίζει στον αέρα !

Τρέξαμε αμέσως προς το μέρος που χώθηκε και για άλλη μία φορά όμως δεν μας έδωσε ευκαιρία για τουφεκιά , αλλά αυτή την φορά έκανε και το λάθος ! Αντί να πάει προς τα πάνω πέταξε παράλληλα και λίγο προς τα κάτω μέσα σε κάτι κοντά αγκάθια προς τα εγκαταλειμμένα οργώματα !

Μάχη για την επαναφορά Οι άτυχοι συγγενείς ! Εκεί φτάσαμε και εμείς όμως σε λίγα λεπτά , τρέχοντας σαν τρελοί να προλάβουμε το περπατημά του ! Tα σκυλιά να τρέχουν και αυτά μπροστά βλέποντας εμάς να καλπάζουμε σαν παλαβοί , φτάσαμε γρήγορα στο σημείο με κάποιες απώλειες , εγώ με ένα σχίσιμο γερό στο πηγούνι από ένα αγκάθι και ο φίλος μου με πολλά γδαρσίματα παντού στα χέρια , ανοίξαμε σαν βεντάλια και αρχίσαμε να ψάχνουμε τον τόπο μεθοδικά και αργά , μετά από 150 μέτρα περίπου τα σκυλιά μας έδωσαν τις πρώτες ενδείξεις παρουσίας θηράματος , φέρμες πόντες , ξανά φέρμες ,πόντες ,φέρμες , τελικά διανύσαμε περίπου άλλα 80-100 μέτρα όταν τα σκυλιά έμειναν σε μία δυνατή φέρμα , πλησιάζοντας στηθήκαμε ο ένας από την μία μεριά και ο άλλος από την άλλη !

Με προσοχή προσπαθούσα να δω το πουλί ανάμεσα στα αγκάθια χωρίς να καταφέρω τίποτε , τα σκυλιά ποντάρισαν λίγο και ξανά στην φέρμα ! Το πουλί προσπαθούσε να φύγει περπατώντας αργά και προσεκτικά ανάμεσα στο χαμηλό πυκνό . Το πυκνό τελείωνε σε ένα άνοιγμα και μετά είχε ακόμη λίγα μικρά πουρνάρια προτού βγούμε στην λάκα με τα παλιά χωράφια ! Εκεί τον είδα να προχωρεί πολύ αργά σαν να γνωρίζει ότι η κάλυψη τελειώνει σε λίγα μέτρα κα να μην θέλει να βγει στο καθαρό και σκέφτηκα ΜΑΤ τελείωσες , αφού τον είχαμε περικυκλώσει δύο άνθρωποι και δύο σκυλιά ήταν πίσω του σε φέρμα πόντα !

Τότε ξαφνικά όλα ξεφούσκωσαν μέσα μου (κυνηγετικό πάθος για την τελική πράξη που είναι και η ολοκλήρωση κάθε κυνηγετικής στιγμής η τουφεκιά ) μπροστά σε αυτό το πουλί που προσπαθούσε να διαφύγει και αφού μας είχε χαρίσει φοβερές συγκινήσεις μέχρι αυτή την στιγμή (με το να προδώσει εντελώς τυχαία την παρουσία του και των συγγενών του σ' αυτόν τον βιότοπο) , από μόνα τους τα χέρια μου κατέβηκαν πέρασαν το όπλο στον ώμο και πήραν την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που πάντα έχω μαζί μου , κοίταξα τον Δημήτρη που και αυτός είχε καταλάβει και χαμηλώσει το όπλο χαμογελώντας , έφτασαν τρία βήματα μου και το υπέροχο πουλί σηκώθηκε μεγαλόπρεπα και πονηρά παράλληλα προς το έδαφος για να μην δώσει μεγάλο στόχο και κάνοντας ένα μεγάλο ημικύκλιο γύρισε και χάθηκε στα μεγάλα πουρνάρια 200 μέτρα μακριά !

Τελική φυγή

Η τουφεκιά έπεσε……… συγνώμη η φωτογραφία και την αφιερώνω σ' όλους τους συναδέλφους , μακάρι να είναι καλά και του χρόνου και να δώσει πολλά και δυνατά παιδιά του που θα μας χαρίσουν παρόμοιες συγκινήσεις !!

Εδώ θα ήθελα να το ξαναπώ , είναι φοβερό κυνήγι και ευχαριστώ τους όποιους ΚΣ έχουν αναλάβει αυτό το έργο ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ! Αν εμείς ζήσαμε τέτοιες όμορφες και γεμάτες συγκινήσεις στιγμές τυχαία , φανταστείτε αυτό να γίνει παντού σ' όλη την Ελλάδα .

Νομίζω ότι όλοι μα όλοι πια πρέπει ν' αφιερωθούμε ΣΤΟ ΕΝΔΗΜΙΚΟ ΘΗΡΑΜΑ της πατρίδας μας και να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να το βοηθήσουμε και να το πληθύνουμε εξασκώντας όλοι μας μία σωστή κυνηγετική διαχείριση με ότι σημαίνει αυτό (ανάπλαση βιοτόπων , παρακολούθηση των θηραματικών πληθυσμών κλπ κλπ ) πάντα επιστημονικά ελεγχόμενη, θα αλλάξει τα πράγματα προς όφελος όλων μας και θα εξασφαλίσει στον μέλλον τον τρόπο ζωής που λέγεται κυνήγι !!

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas