Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial ΠίσωΙστορίες

Ο Δάσκαλος !

Ένα διαφορετικό λαγοκυνήγι

Νομίζω ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά για την φετινή σεζόν τουλάχιστον στα θηράματα που ενδιαφέρουν τους πουλοκυνηγούς !
Ορτυκάκια όχι πολλά αλλά αρκετά για να γίνεται το κέφι , μέχρι σήμερα καθημερινές έξοδοι , αποτελέσματα σε δύο περασματάκια πουλιά στο σακίδιο από 7-12, τις άλλες μέρες από 1-4 . Περπάτημα από τις 7 έως στις 8,30 αν δεν έχει πουλιά , αν έχει ως τις 10 και μετά γραφείο.

O  κυνηγός του Δημήτρη O δικός μου συνκυνηγός

Στην πέρδικα τα πράγματα είναι καλύτερα , αν και επικρατεί πολλή ξηρασία η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις καιρικές συνθήκες που είναι πολύ καλές για την εποχή , αεράκι και χαμηλές θερμοκρασίες , μπορώ να πω ότι στα ψηλά το πρωί κάνει κρύο !
Τα πουλιά είναι σε καλή κατάσταση και αρκετά όπως μου επιβεβαιώνουν και φίλοι από άλλες περιοχές.

Το Σάββατο κυνηγήσαμε πάλι δύο άτομα αφού ήρθε και με πήρε ο Δημήτρης με το ζόρι το πρωί περιμένοντας απ' έξω να με αναγκάσει να πάμε , αλλάξαμε τόπο Εύβοια αυτή την φορά και το αποτέλεσμα 4 πουλιά και ένας μεγάλος αυτιάς .

Το βουνό καταπληκτικό και περιέργως μόνο άλλες δύο παρέες συναντήσαμε στο μέρος αλλά δεν ενοχλούν λόγο ότι είναι τεράστιο . Ο καιρός λιγότερος κρύος από την Τετάρτη αλλά δροσερός .

Φτάσαμε αργά μετά τον λάλο οπότε αναβαίνουμε χωρίς να έχουμε επιβεβαίωση για την παρουσία περδίκων .
Μετά από περίπου μία ώρα κυνηγίου και έχοντας βρει αρκετές ενδείξεις παρουσίας περδίκων από ντορούς ,κουτσουλιές , σε ένα οροπεδιάκι όπως πάντα κοιτάω κάτω όπου πιάνονται τα σκυλιά βλέπω και περιττώματα λαγού φρέσκα επειδή είναι αφράτα , μαλακά και μάλιστα αρσενικού που αναγνωρίζετε αν είναι στρογγυλά = Θηλυκός η με γωνία αρσενικός όπως ο συγκεκριμένος .

Το κυνήγι συνεχίζετε λοιπόν με τις αισθήσεις σε πλήρη ετοιμότητα .

Πιο κάτω επιτέλους και τα δύο σκυλιά ταυτόχρονα μένουν σε φέρμα γυρισμένα σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα , από αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι κοπάδι με πουλιά απλωμένα.
Με προσεκτικές λοιπόν κινήσεις πλησιάζουμε ο καθένας το σκυλί του και παίρνουμε θέση , μετά από ένα πρρρρρρ το κοπάδι σηκώνεται σχεδόν όλο μαζί , αυτό σημαίνει ότι μας είχαν αντιληφτεί από ώρα και ήταν έτοιμα όλα για απογείωση , απλώς το κράτησαν τα σκυλιά για λίγο με την πίεση την προσεκτική που εξάσκησαν !
Και οι δύο μας αδειάσαμε τα όπλα μας συνολικά 6 τουφεκιές με αποτέλεσμα τρία πουλιά να πέσουν , από ένα κοπάδι περίπου 15 πουλιών .
Τα σκυλιά ολοκληρώνουν την εργασία τους με την επαναφορά και αφού οι πέρδικες μπουν στο σακίδιο , συνεχίζουμε προς την μεριά που πήγε το υπόλοιπο κοπάδι.

Κοιτάξτε καμιά φορά όταν η τύχη θέλει , πλησιάζουμε στο σημείο που πιστεύουμε ότι πιάσανε περίπου τα πουλιά , μέρος καθαρό με μικρά βραχάκια και χόρτο βλέπω την σκύλα την μεγάλη ξαφνικά σε φέρμα τρέχουμε προς τα εκεί σίγουροι ότι αφού τις πιάσαμε στο καθαρό θα γίνει πανηγύρι !

Αφού έχω πλησιάσει και έχει μείνει σε φέρμα και το κουρτχααρ του φίλου μου , περιμένω , στήνεται απέναντι και ο Δημήτρης. Δεν γίνετε τίποτε γι αρκετά λεπτά , χτυπάω τα πόδια μου τίποτε , αποφασίζω να προχωρήσω και πάλι τίποτε πλησιάζω το ένα σκυλί που είναι φέρμα τίποτε , αρχίζω και νευριάζω το μέρος σχεδόν καθαρό προσπαθώ να δω κάτι τίποτε !
Ο Δημήτρης χτυπάει παλαμάκια τίποτε , προσπερνάω το σκυλί και περίπου 2 μέτρα μπροστά του και σχεδόν μέσα από τα πόδια μου ,στο επόμενο βήμα θα τον πάταγα , ξεπηδάει ένας λαγός μεγάλος κοκκινωπός , τα χάνω σηκώνω το όπλο να του ρίξω αλλά δεν με αφήνουν τα δύο σκυλιά που είναι ακριβώς πίσω του , με το έτσι και το αλλιώς του δίνω μία τουφεκιά με πολύ προσκόπευση για να αποφύγω τα σκυλιά τίποτε , ρίχνει και ο Δημήτρης από την άλλη μεριά αλλά αυτός είναι πια μακριά συν ότι τρέχει για να βγει πιο ψηλά ώστε να είναι μπει καλύτερη απόσταση !

Στην bennelli μου μένουν δύο σφαίρες , λαγός σκυλιά την ανηφόρα , εγώ μη μπορώντας να τουφεκίσω αρχίζω να τρέχω από πίσω τους να βγω και εγώ κορφή για να δω που θα πάει !
Φτάνοντας στην κορυφή ακούω άλλες δύο τουφεκιές , πάνω πια βλέπω αριστερά μου τον συνκυνηγό μου να χτυπιέται για τον λαγό που έφυγε με τα σκυλιά πίσω του !
Μετά από λίγο έρχονται και τα σκυλιά με την γλώσσα έξω πραγματικά .

Κάθισμα για ξεκούραση , πότισμα των σκυλιών στην κορυφή και καθαρισμού των περδίκων , ένας θόρυβος από κουδουνάκια που ακούγεται να πλησιάζει μας κάνει να γυρίσουμε , είναι ένα κοπάδι από γίδια που έρχεται προς εμάς .
Καθισμένοι τα παρατηρούμε και ψάχνουμε να δούμε που είναι ο βοσκός και αν είναι ένας γνωστός μας ?

Τότε όπως πλησιάζουν στο πλάι να περάσουν γιατί αφού μας αντιλήφτηκαν άλλαξαν πορεία (αλλάζοντας πορεία περνάνε κοντά μας και πλάι ) βλέπω τον Δημήτρη να βγάζει μία φωνή και να μου δείχνει κάτι στο κοπάδι , σηκώνομε και εγώ παρατηρώ καλύτερα και στο πλάι του κοπαδιού δίπλα στα γίδια βλέπω τον λαγό να προχωρά μαζί με το κοπάδι σαν μέλος του !!
Το έχω ακούσει και από τον πατέρα μου και από πολλούς λαγοκυνηγούς ότι πολλοί λαγοί μπαίνουν στο κοπάδι ειδικά από πρόβατα η στο μαντρί για να σωθούν και να κρύψουν τα ίχνη τους και πάντα είναι λαγοί έμπειροι και μεγάλης ηλικίας με πολλές εμπειρίες , αλλά δεν το είχα δει ποτέ αλλά να τώρα που το έβλεπα μπροστά μου και μάλιστα σε κοπάδι από γίδια που είναι ζώα περίεργα .

Σηκωνόμαστε σιγά σιγά και προχωρούμε να πάρουμε θέση για βολή άνετη , τα σκυλιά δεν έχουν καταλάβει τίποτε απλώς προχωράνε κάτω από τις διαταγές μας δίπλα μας .
Αφού στηνόμαστε σ' ένα υψωματάκι το κοπάδι σε λίγο περνάει από κάτω μας και ο λαγός εκεί ανάμεσα του στην αριστερή άκρη.
Λέω στο Δημήτρη θα ρίξω μία τουφεκιά στον αέρα και με το που θα πάρει την ανηφόρα ρίχτου και μετά εγώ .

Και έτσι γίνεται με το μπάμ ο αυτιάς δίνει ένα σάλτο αριστερά ξεκόβει από το ξαφνιασμένο κοπάδι και αρχίζει την ανηφόρα με τα χίλια , αφού αναβαίνει μερικά μέτρα (εγώ τον συνοδεύω με την κάνη πάνω του) και στρώνει ακούω δύο τουφεκιές κοντινές εδώ τελειώνει η τύχη του και η ιστορία , παίρνει δύο τούμπες και κατόπιν κατρακυλά μερικά μέτρα πίσω !
Επιτέλους τα σκυλιά τον βλέπουν και καταλαβαίνουν τι γίνεται και ορμούν και τα δύο πάνω του και ευτυχώς ήμασταν κοντά αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τον πάρει το ένα η το άλλο και σίγουρα θα το χώριζαν στα δύο , βλέπετε και οι δύο φυλές πάρα πολύ κτητικές και άγριες .

Στον καθαρισμό του συζητάγαμε το γεγονός και σκέφτηκα τι ατυχία είχε αυτός ο δάσκαλος αυτιάς και από πόσους κυνηγούς και εχθρούς είχε γλιτώσει για να πέσει έτσι άδοξα .
Η εμπειρία του φάνηκε που κράτησε στο καθαρό τόσο στην φέρμα , ώστε κατάφερε να μας αιφνιδιάσει φεύγοντας μέσα από τα πόδια μου και βεβαίως πάντα βάζοντας τα σκυλιά πίσω του και κρατώντας τα κοντά ώστε να μην μπορούμε να ρίξουμε και το τέλος το κόλπο μεγάλου δασκάλου με το να μπει στο κοπάδι για να χαθούν τελείως τα ίχνη του .
Πόσοι ιχνηλάτες θα την είχαν πατήσει από αυτό το κόλπο ποιος ξέρει !

Αν καθόμασταν οπουδήποτε αλλού δεν υπήρχε περίπτωση να τον δούμε μέσα στο κοπάδι .
Αλλά φαίνεται η θεά τύχη του γύρισε την πλάτη και χαμογέλασε σε εμάς αν και μου άφησε μία μικρή πικρία για τον χαμό ενός τόσο έξυπνου άγριου ζώου

Το κυνήγι συνεχίστηκε με πολύ περισσότερες δυνάμεις και ενθουσιασμό προς εύρεση των περδίκων και τελείωσε μετά από τρεις ώρες περίπου με το αποτέλεσμα που σας ανέφερα πιο πάνω .


© Giorgio Peppas

Top

E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster