Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 


ΑρχικήInitial ΠίσωΜπεκάτσα ΠίσωΙστορίες

Η βασική ομάδα !

Iωάννινα 2004-2005 πρωτοχρονιά (ii) !

Πάρα πολλές φορές αναρωτήθηκα τι και γιατί νιώθω αυτή την ανάγκη να επιστρέφω κάθε νέο χρόνο στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στο Ζαγόρι η το Πωγώνι .
Είναι μία έλξη μοναδική, γεμάτη έντονο μαγνητισμό που εξασκεί πάνω μου αυτή η περιοχή , μία ανάγκη σχεδόν απόλυτη να βρεθώ εκεί ανάμεσα στα δικά της χρώματα και να νιώσω τις χαρακτηριστικές μυρουδιές της .

Mπεκατσότοπος Mπεκατσότοπος Να βρεθώ εκεί στην μαγικότατα της περιοχής που ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες φοράει διαφορετικούς πολύχρωμους μανδύες γεμάτους από τα εκάστοτε χρώματα της Φύσης , της περιοχής των Ηρώων και των ιστοριών , των πολέμων και της Ειρήνης .
Μία περιοχή τραχιά σκληρή και δύσκολη με ανθρώπους που αναγκαστικά ζυμώθηκαν με τον περιβάλλον τους και σχεδόν έγιναν ίδιοι με αυτό ,σκληροί , περήφανοι , δίκαιοι. και απλοί. Η Ήπειρος έχει πολλά όμορφα πράγματα να σου δείξει αν θέλεις να τα ανακαλύψεις.
Το σπουδαιότερο από όλα όμως είναι η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος και η μοναδική του ιδιαιτερότητα να σε εκπλήσσει πάντα ευχάριστα και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα ξαφνικά στην επόμενη στροφή του δρόμου κάτι καινούργιο, απίστευτα όμορφο αλλά μοναδικό παρουσιάζεται στα μάτια σου και σε μαγεύει για πάντα !!
Ο συνδυασμός αυτών των εναλλαγών πάντα τονώνει το είναι σου και σε αναγκάζει να συμμετέχεις σαν ζωντανό κομμάτι αυτού του τόπου σε όλα τα δρώμενα και να ξεχάσεις το γκρίζο χρώμα που κυριαρχεί στις μεγαλουπόλεις και την άγχοτική ζωή !

Ειδικά για εμάς τους κυνηγούς είναι το κάτι άλλο ο συνδυασμός της επίσκεψης εδώ και το κυνήγι .
Πάντα παραμένει ένας από τους καλύτερους κυνηγότοπους της Ελλάδας, για όλα τα θηράματα ενδημικά και μη .
Αλλά πρέπει να πατάμε αυτό το χώμα με σεβασμό και σύνεση και όχι να φερόμαστε σαν περαστικοί και ευκαιριακοί άρπαγες !
Πρέπει να κατανοούμε την εδώ ζωή και τα όποια προβλήματα της και να προσπαθούμε να γίνουμε ένα με αυτή και τους ρυθμούς της ξεχνώντας όπως προ είπα τις συνήθειες μας στις μεγάλες πόλεις , τον σνομπισμό μας και τον κακό χαρακτήρα μας και μην ξεχνάτε είμαστε επισκέπτες σ' αυτή τη γη ας φερθούμε λοιπόν ανάλογα σαν φιλοξενούμενοι !
Τότε μόνο θα μας δεχτεί με καλές διαθέσεις αυτή η γη και θα μας αποκαλύψει τα όποια μυστικά της !
Έτσι λοιπόν και φέτος την αλλαγή του χρόνου την πραγματοποίησα στην αγαπημένη μου Ήπειρο .

Τοπία της Ηπείρου Τοπία της Ηπείρου Το Ταξίδι γρήγορο και χωρίς διακοπές πια μια και η όμορφη αγέρωχη γέφυρα σε βοηθά σε αυτό και περίπου σε 5,30 – 6 ώρες είσαι στα Γιάννενα . Th θαύμα ανθρώπινο και αυτό συνάδελφοι , στο κέντρο της κοιτάς από κάτω το καραβάκι που περνά και νομίζεις ότι είναι παιχνίδι .
Έχει όμως και μία νοσταλγία των παλιών εποχών και μεθόδων όταν περίμενες με ανυπομονησία η κούραση αναλόγως αν πήγαινες η ερχόσουν να μπεις στο πλοιαράκι και εκεί οι άνθρωποι κατάφερναν πάντα να βάζουν το μέγιστο των αυτοκινήτων σχεδόν κολλητά δίπλα δίπλα .
Από την στιγμή που την περνάς και μάλιστα με επιτρεπόμενη ταχύτητα 80 Κμ πάνω στην γέφυρα νιώθεις ήδη ότι κάτι έχει αλλάξει και ότι από την μία μεριά της Ελλάδας περνάς στην άλλη .
Το περιβάλλον αλλάζει τα χρώματα της φύσης, επίσης και ξαφνικά μπροστά σου βλέπεις το Μεσολόγγι, με την μεγάλη του ιστορία και τα χρώματα του Αμβρακικού , κατόπιν ακολουθεί η θέα στον κάμπο του Αγρινίου και γρήγορα βρίσκεσαι στην πανέμορφη παραθαλάσσια Αμφιλοχία , ακολουθεί η Άρτα με το ιστορικό γεφύρι της με τα δώδεκα τόξα του που δαμάζει την ατίθαση ροή του Άραχθου .
Μετά την Φιλιππιάδα και τις όμορφες πηγές του Λούρου έρχονται τα στενά του Τέροβου (εδώ μπορείς να κάνεις μία μικρή στάση και να προμηθευτείς μερικά φρέσκα φιλέτα πέστροφας που όταν θα τα βάλετε στα κάρβουνα θα καταλάβατε τι εννοώ ) εκεί πια νιώθεις σε όλο το είναι σου ότι είσαι πια στην Ήπειρο και οι αισθήσεις σου δυναμώνουν, όταν ειδικά στην ανηφόρα προς τα Γιάννενα ένα κοπαδάκι φάσσες που διασχίζει παράλληλα για λίγο τον δρόμο μέχρι να χαθούν στην απέναντι πλαγιά σου λένε το καλώς ήλθες οδοιπόρε και κυνηγέ !

Το μάτι, παίζει δεξιά και αριστερά κοιτώντας τα φυλλώματα , το έδαφος λες και προσπαθείς να διακρίνεις ανάμεσα τους κάποια βασίλισσα !
Κατόπιν μέχρι να το καταλάβεις είσαι στα Γιάννενα αυτήν την υπέροχη πόλη με την μεγάλη ιστορία και την πανέμορφη λίμνη της και την όμορφη έντονη ζωή της .
Τέλος βρίσκομαι την τελική ευθεία προς το χωριό αφού πρώτα επισκεφτώ το Καλπάκι για τα τελευταία ψώνια , εδώ πια είναι όλα πατρίδα , γνώριμες φυσιογνωμίες, γνώριμες μυρουδιές , γνώριμες αισθήσεις από γνώριμα ερεθίσματα .
Όπως τα παιδιά της αστυνομίας, σύνορο-φυλακής είναι μία απόλυτα γνώριμη εικόνα που το μάτι μου ζητά να δει με απόλυτη ευχαρίστηση . Και κατόπιν το χωριό εκεί απομονωμένο στο βουνό , πανέμορφο .
Φρένο, σβήσιμο της μηχανής , έξοδος όλης της οικογένειας με πρωταγωνίστρια την Μαριζώη , τότε μία γαλήνη απλώνεται μέσα μου , είμαι εδώ δόξα το θεό και για 15-20 ημέρες θα ζήσω το όνειρο μου ξανά και ότι προκύψει καλώς να έρθει !

Η φέρμα Η στιγμή της αγωνίας πίσω από το μικρό σε συναίνεση ! Ήπειρος καλή σου μέρα και καλή χρονιά 1-1-2005 !
Καφές στο χαγιάτι, αγναντεύοντας τα βουνά στα οποία μόνο οι υψηλότερες κορυφές έχουν χιόνα .
Τα χρώματα της ώχρας επικρατούν παντού σε αντίθεση με το γαλάζιο του ουρανού και δημιουργούν την απόλυτη ομορφιά. Η ώρα είναι περίπου εννέα και ξεκινάει η διαδικασία της κυνηγετικής ετοιμασίας , φόρτωμα αξεσουάρ , όπλου , σκυλιών και δρόμο . Μου αρέσει να κυνηγώ την πρώτη μέρα μακριά από τα δικά μου μέρη έτσι κάτι σαν σεβασμό στους ντόπιους , φτάνω στο κυνηγότοπο ένα από τους πολλούς που τυχαία επέλεξα λαμβάνοντας βέβαια υπ' όψη τις καιρικές συνθήκες .

Να θυμάστε , η Ήπειρος είναι ένας μεγάλος κυνηγότοπος , παντού μπορεί να συναντήσατε τις προσδοκίες της φαντασίας σας αρκεί να προσπαθείτε από μόνοι σας και όχι να περιμένετε από άλλους να σας πάνε από το χεράκι η να θέλετε και να σας δέσουν τις μπεκάτσες για να μείνετε ευχαριστημένοι και κατόπιν να πάνε εκεί την σάρα και την μάρα (για να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους που άνοιξαν μόνοι τους και βέβαια δεν είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν ) όπως κάνουν μερικοί νεόκοποι συνάδελφοι και αυτό ισχύει για όλους τους κυνηγότοπους της πατρίδας μας !

Σταμάτημα λοιπόν , απόλαυση ολιγόλεπτη του τοπίου , μία γουλιά από τον καφέ και το κυνήγι αρχίζει .
Τα σκυλιά ξεκούραστα ,κεντάνε μέσα στην καταπληκτική φύση . Αφού έχει περάσει περίπου μία ώρα περπατήματος καταλαβαίνω ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και ότι κάποιες πληροφορίες από ντόπια παιδιά ήταν αληθινές ,ότι δηλαδή πουλιά υπάρχουν αλλά όχι όμως πολλά και θέλουν γερό πόδι και καλά σκυλιά για να κάνεις κάποια από αυτά και βέβαια ακόμη καλύτερα αν ξέρεις και τα μέρη . Τελικά τίποτε δεν είναι εύκολο στην ζωή .

Η τουφεκιά H επαναφορά Η πρώτη φέρμα ήρθε περίπου μετά από μία ώρα και ένα τέταρτο , η Μήδεια έδειξε σημάδια παρουσίας περιόρισε τα ανοίγματα και άρχισε χαμηλωμένη τα γρήγορα ημικύκλια 30-50 μέτρων δεξιά αριστερά, τελικά μένει σε μία όμορφη φέρμα προς τα πάνω και τα πιο πυκνά . Έρχεται και ο μικρός μόλις την βλέπει πάει προς το μέρος της και τότε του έρχεται η μυρωδιά του περπατημένου πουλιού, κάνει επιφυλακτικά βήματα και μένει σε φέρμα λίγο πιο πίσω της και δεξιότερα . Πλησιάζω στήνομαι και σε μερικά λεπτά η πρώτη μπεκάτσα της νέας χρονιάς είναι στα χέρια μου και από την γη της Ηπείρου . Ένα πουλί πολύ παχύ και εύρωστο, μεγάλης ηλικίας .
Τώρα πια έχει φύγει και το άγχος και το κυνήγι συνεχίζετε πολύ πιο εύκολα αφού τα πόδια έχουν αποκτήσει απίστευτη δύναμη και η ψυχή είναι ευχαριστημένη ! Έτσι λοιπόν συνεχίστηκε το κυνήγι μέχρι τις 14.00 με άλλα δύο πουλιά στην τσάντα οπότε και ξεκίνησα για το σπίτι για φαγητό μία ώρα χαλάρωση και μετά πάλι κυνήγι .

Το απόγευμα αλλαγή τόπου και βιότοπου εντελώς αυτή την φορά σε κλαρί . Κυνήγησα σχεδόν παντού και όλους τους βιότοπου φτάνοντας μέχρι την Πρέβεζα νότια και μέχρι τα Γρεβεννά σχεδόν βόρεια ανατολικά . Κάπως έτσι λοιπόν συνεχίστηκε η κυνηγετική μου παραμονή στην Ήπειρο με καλές και κάποιες καλύτερες ημέρες .
Φέτος μάλιστα κυνήγησα και νέα μέρη μια και είχα τον χρόνο και το επέτρεπαν και οι καλές καιρικές συνθήκες , έτσι για να διευρύνω τις γνώσεις μου για την μπεκάτσα και τον τρόπο ζωή της . Τα σκυλιά δούλεψαν καλά και αρκετά , ο μικρός μου ο Αώος (όνομα ντόπιο ) έμαθε τις μπεκάτσες αρκετά αλλά του λείπουν πολλά ακόμη για να γίνει αυτό που θέλω εγώ, τα επόμενα δύο χρόνια θα δείξουν αν θα παραμείνει στο κουμάσι μου η όχι .

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα πολλά τσιχλοκότσυφα σε ορισμένες περιοχές που πραγματικά ήταν πάρα πολλά , ασχολήθηκα με αυτά δύο φορές . Συνάντησα και δύο φορές μπεκατσίνια κοπαδιαστά και πολύ άφοβα και έγινε καλό παιχνίδι , ειδικά από τον μικρό που εδώ λόγω της πραότητας του σαν άτομο, τα πήγε πραγματικά άριστα .

Eπαναφορα από την Νίβα Φέρμα της Νίβας Ο καιρός πολύ καλός εκτός λίγων εξαιρέσεων , πάντα με ήλιο σχεδόν , το βράδυ όμως η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και υπάρχει παγετός τις περισσότερες μέρες . Γενικά λοιπόν τα κυνήγια φέτος ιδιαίτερα καλά , με πάρα πολλά τσιχλοκότσυφα , αρκετές μπεκάτσες , μπεκατσίνια κοπαδιαστά ορισμένες ημέρες και κάποια λίγα παπιά σε κάποιες στιγμές . Φάσσες είδα όλες και όλες τρεις φορές και την μία φορά είχα την δυνατότητα να τουφεκίσω αλλά δυστυχώς στο τρέξιμο για να βγώ στην άκρη της πλαγιά από όπου θα περνούσαν έπεσα με αρκετά οδυνηρά αποτελέσματα τα πουλιά πέρασαν ατουφέκιστα !

Αυτή τη γη την αγαπώ πολύ και για ένα ακόμη λόγω καθαρά κυνηγετικό αυτή τη φορά . Είναι η γη και ο τόπος που μου τελειοποιεί τα σκυλιά μου ιδιαίτερα τα νεαρά και τα κάνει κυνηγόσκυλα και ακριβέστερα μπεκατσόσκυλα τον χειμώνα, περδικόσκυλα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο! Έτσι και φέτος όπως ανέφερα προηγουμένως ένα νέος σύντροφος ανδρώθηκε και έγινε νεαρό μπεκατσόσκυλο σε μικρή σχετική ηλικία . Πώς λοιπόν να μην αγαπώ αυτόν τον τόπο και να μην αισθάνομαι σαν κομμάτι του από τη πρώτη φορά που πάτησα το χώμα του !

Μερικά από τα πράγματα που με λύπησαν είναι το αντίκρισμα των καινούργιων κίτρινων πινακίδων ότι απαγορεύεται το κυνήγι . Τα πολλά παράπονα των ντόπιων για την πολύ μεγάλη μείωση των κυνηγών στα καφενεία , δωμάτια κλπ όπως και για την πληροφορία ότι φέτος είχαμε και εδώ αρκετά κρούσματα με φόλες καθαρά τοπικιστικού χαρακτήρα .
Οι περιορισμοί των κυνηγότοπων ο όποιος συνωστισμός και η γενικά οι λανθασμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί με μυωπία δεν πρόκειται να φέρουν τίποτε καλό στην περιοχή και στο κυνήγι γενικά.
Καλό ότι κάποιο απόγευμα στην επιστροφή μου δέχτηκα ξαφνικό έλεγχο από τα παιδιά της θυροφυλακής της ομοσπονδίας Ηπείρου , μία πολύ ευγενική αντιμετώπιση που με χαροποίησε ιδιαίτερα αυτό για πρώτη φορά τόσα χρόνια που έρχομαι εδώ .
Επίσης ένα ακόμη μεγάλο καλό που είδα ήταν η μείωση του καρτεριού , τουλάχιστον σε κλασσικά μέρη και αυτό φαίνεται πχ αν πάτε και κάτσετε στο Καλπάκι θα ακούσετε πολύ πολύ λίγες τουφεκιές και σίγουρα δεν είναι από έλλειψη πουλιών !!
Κάτι άλλο που μου έκανε αρνητική εντύπωση δυστυχώς είναι ότι σκαψίματα από γουρούνια συνάντησα ελάχιστα και λίγων ατόμων . Άλλες φορές συναντούσα πληθώρα από αυτά και ήταν ένδειξη υπάρξεως αγριόχοιρων στην περιοχή .
Όταν ενημέρωσα τα παιδιά για αυτές τις παρατηρήσεις μου είπαν ότι φέτος είναι κακή χρονιά για τους περισσότερους από τις ντόπιες παρέες και δεν έχει πολλά γουρούνια .

Τώρα για την μπεκάτσα τα έχω γράψει και αλλού θα συμπληρώσω μόνο λίγα πραγματάκια .
Όλα τα πουλιά που κατάφερα να θηρεύσω παχιά και εύρωστα , το 70% νεαρά πουλιά και όλα καφέ-κόκκινου χρώματος , ούτε μία σκούρα δεν θήρευσα και αυτό μου έχει κάνει λίγο περιέργεια και κάποια στιγμή θα σας πω τι υποψιάζομαι αφού διασταυρώσω κάποια πράγματα και πληροφορίες !

Χωρίς κουδούνι στα ίχνη της πονηρής δασκάλας ! Ένα καλό απόγευμα Μία μπεκάτσα συνάδελφοι ήταν πραγματικός μάστορας και θα σας εξηγήσω το γιατί .
Κυνηγάμε με τον Δημήτρη μαζί μικρές ρεματιές έχοντας πιάσει την μία μεριά ο καθένας με δύο σκυλιά νέα ένα του καθένα μας . Την πρώτη φορά με το που πλησιάζαμε στο μέρος που ήταν η μπεκάτσα περίπου 50 μέτρα από τα σκυλιά την είδαμε να φεύγει και να πιάνει σε μία διπλανή πλαγιά . Πάμε εκεί και ενώ ψάχνουμε όλο το μέρος τίποτε , πουθενά το πουλί , μόνο ενδείξεις μετά λοιπόν αφού έχουμε φάει το μέρος τα παρατάμε και ξαναπιάνουμε το ρέμα . Μόλις φτάνουμε περίπου στο σημείο που την είχαμε βγάλει τα σκυλιά δηλαδή φλάπ φλάπ και ξανά με μεγάλο ημικύκλιο μακριά από εμάς στην πλαγια πάλι . Φτού και από την αρχή ψάξιμο στην πλαγιά πιο λεπτομερές αυτή την φορά το αποτέλεσμα το ίδιο με την πρώτη φορά μόνο ενδείξεις πουθενά η μπεκάτσα . Καθόμαστε να το συζητήσουμε λίγο και αποφασίζουμε να ξαναπάμε πάλι στην ρεματιά αλλά αυτή την φορά με ένα σκυλί επιλέγουμε δε τον Αώο σαν πιο έμπειρο και για την πολύ μαλακή προσέγγιση που έχει στα πουλιά και μάλιστα χωρίς κουδουνάκι και εμείς πιο πίσω αρκετά .

Με το που φτάνει το σκυλί περίπου στα σημεία που την σηκώναμε χαμηλώνει και αρχίζει να ποντάρει μέχρι που μένει σε μία όμορφη φέρμα. Κοιτάει ο ένας τον άλλο και βουβή συνεννόηση ανοιγόμαστε και οι δύο αρκετά στο πλάι της κάθε πλευράς της ρεματιάς .
Τότε ο Δημήτρης βγάζει από το σάκο του το δικό του κουδουνάκι και αφαιρεί το χαρτάκι που είχε βάλει για να μην χτυπάει και το κουνάει δυνατά σε περίπου 50-60 μέτρα απόσταση , δεν περνάνε μερικά δευτερόλεπτα και το φλα φλα ακούγεται έντονα και το πουλί βγαίνει από το πυκνό προς την μεριά μου μάλιστα και στην μεριά που ήταν ο σκύλος και αντίθετα στον ήχο του κουδουνιού ! Με το που κάνει να κάνει το ημικύκλιο για την πλαγιά με βλέπει , ένα θα πω παιδιά δεν είχα ξαναδεί μπεκάτσα να ξαφνιάζετε τουλάχιστον εγώ αυτό νομίζω να φρενάρει με τα φτερά της απεγνωσμένα για να αλλάξει πορεία , μία τουφεκιά με 10άκι της έστειλε στο στόμα του σκυλάκου που ερχότανε πίσω της !
Αφού την περιεργαστήκαμε με τον φίλο μου ήταν ένα πουλί μέτριο σε όλα του μέγεθος και ηλικία αποφασίσαμε ότι ένας κυνηγός μόνος του με το σκυλί του σχεδόν θα ήταν αδύνατον να την καταβάλει μιας και αντιδρούσε έτσι στον ήχο του κουδουνιού και των βημάτων των ανθρώπων !

Καλή χρονιά σε όλους από την όμορφη Ήπειρο που κοσμεί την πατρίδα μας σαν ένα από τα πολυτιμότερα πετράδια της !


© Giorgio Peppas

Top

E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster