Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΠίσωΑρχική ΠίσωIστορίες ΠίσωΟρεινή

Oρεινές

ΜΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ

Τόπος Καρπενήσι όρος Βελούχι καταφύγιο εδώ και 30 χρόνια , μία κλασσική χειμερινή ημέρα του Οκτώβρη !

Το κοπάδι έβοσκε αμέριμνο στην αγαπημένη περιοχή του , οι αφέντρες του βουνού ήταν απορροφημένες με τις μονότονες καθημερινές εργασίες τους που κάνουν εδώ και αιώνες , άλλες έτρωγαν , άλλες ψειρίζονταν , τα δε νεαρά αρσενικά τις φετινής χρονιάς έπαιζαν η κυνηγιόντουσαν !

Μόνο ένας ο βασιλιάς και αφέντης του κοπαδιού ο κότσος μεγάλης ηλικίας πια αγρυπνούσε. Γεμάτος εμπειρίες από την πολύχρονη άγρια ζωή του σε αυτά τα μέρη στεκόταν πάντα στην κατάλληλη θέση που του επέτρεπε να βλέπει σχεδόν όλο τον βιότοπο του κοπαδιού του , σ' ένα από τους αγαπημένους του βράχους προσεχτικά δε έλεγχε τα πάντα στην γύρω περιοχή !

Ήταν ο πρώτος που αντιλήφτηκε έναν θόρυβο , αρκετά γνωστό πια που ερχόταν από το μαύρο γυαλιστερό φίδι που οι άνθρωποι (τα περίεργα δίποδα ) ονομάζουν δρόμο και ξεκινάει από κάτω από την κοιλάδα και τα μεγάλα κατασκευάσματα τους και φτάνει μέχρι τα λιβάδια βοσκής των κοπαδιών του είδος του ! Αυτό ο δρόμος ήταν και η αφορμή των πολλών δεινών και της μεγάλης ενόχλησης από την συνεχή έλευση των ανθρώπων και τον θόρυβο που προκαλούν με τα περίεργα οχήματα που τους φέρνουν μέχρι εδώ !

Αν και ήταν συνηθισμένος αρκετά σ' αυτή την πραγματικότητα πια , αυτήν την φορά έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στον θόρυβο που ήταν πολύ μεγαλύτερος και τα οχήματα πολλά και διαφόρων χρωμάτων και όγκου , τελικά σταμάτησαν κοντά στο κοπάδι κάτω στο ίσιωμα , δίπλα στο δρόμο ! Ο τόπος γέμισε ξαφνικά από τα ψηλά δίποδα όντα , που μιλούσαν δυνατά η γελούσαν και από διάφορους άλλους θορύβους , όπως και από πολλά τετράποδα πλάσματα που και ναι μεν έμοιαζαν αλλά και διέφεραν πολύ από τους φύλακες των κοπαδιών των αιγοπροβάτων. Αυτά ήταν πιο αγέρωχα , γεμάτα ενέργεια , άλλα χωρίς σχεδόν τρίχωμα , άλλα με άσπρο η κόκκινο η μαύρο τρίχωμα, κάλπαζαν δεξιά αριστερά σαν να θέλουν να βρουν κάτι , αναγκάζοντας τα δίποδα να τα φωνάζουν με την περίεργη δυνατή γλώσσα τους !!

Μέσα στο μυαλό του καταχωρήθηκαν αυτόματα σαν επικίνδυνα όντα για αυτόν και το είδος του , τα γονίδια βλέπετε που παρέχει μόνο η μητέρα φύση στα άγρια πλάσματα της !! Ό άρχοντας νιώθοντας αυτό το αίσθημα να δυναμώνει έδωσε αμέσως το σήμα κινδύνου και όλο το κοπάδι άρχισε σαν περπατά σταθερά , πονηρά αλλά όχι γρήγορα ανεβαίνοντας προς καλύτερα σημεία κάλυψης και ευκολότερης διαφυγής !

Ο κότσος όμως περίεργος αν και πολύ ανήσυχος καθυστέρησε την αναχώρηση , γιατί ήθελε να παρατηρήσει λίγο ακόμη αυτά τα πλάσματα και το τι κάνουν ,θέλουν εκεί στον τόπο του !

Υπήρχαν κάποιες εμπειρίες βέβαια γιατί ερχόταν σε επαφή μαζί τους η καλύτερα με τα ξαδέρφια τους ,ποιμενικούς σκύλους που ήσαν με τα πρόβατα , γίδια και τις περισσότερες φορές δεν ενοχλούσαν το κοπάδι του . Μάλιστα πολλές φορές οδηγούσε το κοπάδι του για βοσκή και προστασία από τα αρπακτικά δίπλα στα πρόβατα . Αυτά που ήταν ενοχλητικά , ήταν τα γίδια και ορισμένοι φύλακες των αιγοπροβάτων ! Αρκετές φορές ανάγκαζαν τον ίδιο και το κοπάδι του να πετάξουν λίγο πιο μακριά για να συνεχίσουν την βοσκή τους , τίποτε σπουδαίο δηλαδή !

Σήμερα όμως κάτι του έλεγε μέσα του ότι ήταν μία διαφορετική ημέρα μία ημέρα που ήθελε περισσότερο προσοχή , το συναίσθημα ανασφάλειας μέσα του μεγάλωνε και μάλιστα αφού ο ίδιος δεν είχε πολλές εμπειρίες με τα δίποδα ψηλά πλάσματα και τους τετράποδους συντρόφους των ! Έτσι λοιπόν συνέχισε να παρατηρεί , ούτος η άλλως το κοπάδι του είχε πια πάει σ' ασφαλέστερο τόπο !

To μπλοκάρισμα Ρενο 2003 Ξαφνικά ο θόρυβος σταμάτησε και μία ησυχία απλώθηκε στο οροπέδιο , είδε δε μερικά πλάσματα να ξεχωρίζουν , δύο που κρατούσαν από ένα τετράποδο που κάποια στιγμή ελευθέρωσαν και δύο χωρίς το τετράποδο πλάσμα. Οι άλλοι έμειναν πιο πίσω ακίνητοι να παρακολουθούν αμίλητοι . Ξαφνικά είδε τα δύο σκυλιά να καλπάζουν αγέρωχα δεξιά , αριστερά πάντα έχοντας τον αέρα μπροστά τους και σιγά σιγά να πλησιάζουν προς το μέρος του !

Αυτό ήταν και το τέλος της περιέργειας του , ο φόβος υπερίσχυσε και άρχισε να τρέχει γρήγορα και σκυφτά να απομακρυνθεί προς το κοπάδι του και την ασφάλεια . Αφού βρήκε το κοπάδι του , ησύχασε λιγάκι βασισμένος και στην κάλυψη που του πρόσφερε ο τόπος γύρω του .

Δεν είχαν περάσει όμως ούτε 15 λεπτά και ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος ελαφρύς αλλά γρήγορος κοντά τους , η μυρωδιά του κινδύνου απλώθηκε σε όλο το κοπάδι και όλες οι πέρδικες λούφαξαν όπως έκαναν πάντα όταν αισθάνονταν κοντά τους ένα αρπακτικό , έναν θηρευτή , μέχρι να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση και να δουν τι θα κάνουν και με πιο τρόπο θα διαφύγουν, περπατώντας, μένοντας ακίνητα και σε κάλυψη η πετώντας, όπως τους είχε διδάξει η φύση ! Η απειλή έγινε ξαφνικά ορατή ,ήταν ένα από τα τετράποδα τριχωτά πλάσματα που ερχόταν πάνω του με το κεφάλι ψηλά κόντρα στο αέρα με αργά λικνιστά βήματα , στα 10 μέτρα από τις πιο κοντινές πέρδικες έμεινε ακίνητο σαν άγαλμα δείχνοντας προς το κοπάδι με όλο το σώμα του !! Τότε ακούστηκε μία φωνή πιο μακρινή «ΦΕΡΜΑ» που προήλθε από ένα από τα ψηλά δίποδα που προσπαθούσε να πλησιάσει γρήγορα αλλά και όσο μπορούσε αθόρυβα . Τον πρόδιδε όμως ήχος από τις πέτρες που κινούσε στην πορεία του και άλλα βήματα από άλλα δίποδα ακούστηκαν από πιο μακριά να πλησιάζουν !

Ο γερό-κότσος εκτιμώντας την κατάσταση αποφασίζει την διαφυγή περπατώντας γρήγορα και υπό κάλυψη μια και σ' αυτό τον διευκόλυνε ο συγκεκριμένος τόπος , τα πρώτα πουλιά κάνουν τα πρώτα βήματα , αλλά τότε το άγαλμα κινείται απότομα και γρήγορα με μερικά βήματα κοφτά προς το μέρος του κοπαδιού, αναγκάζοντας τις πέρδικες και τον ίδιο να λουφάξουν πάλι για κάλυψη όπου βρίσκεται η κάθε μια τους , το δε τετράποδο μένει ξανά ακίνητο τρέμοντας όλο αυτή την φορά , πάντα δείχνοντας το κοπάδι. To ποντάρισμα ! Μηδεια -Νιβα 2003 Ο κότσος έρχεται σε δύσκολη θέση , η εμπειρία του λέει ότι το αρπακτικό έπρεπε να έχει ορμήσει αυτό όμως κάθετε ακίνητο και αυτό τον μπερδεύει , ξέρει ότι αν διατάξει το πέταγμα πιθανώς κάποιο γεράκι να επωφεληθεί και να χάσει κάποιον σύντροφο-φισσα του όπως έχει συμβεί πολλές φορές !

Αυτή την στιγμή άλλο ένα αλαφροπάτημα προδίδει ότι κάτι γίνετε από την άλλη μεριά , την μεριά της διαφυγής του κοπαδιού . Άλλο ένα τετράποδο τριχωτό αυτή την φορά έχει μείνει ακίνητο σαν άγαλμα, αλλά αυτό είναι ξαπλωμένο κάτω στο πίσω μέρος του και δείχνει και αυτό το κοπάδι !

Απελπισία και φόβος γεμίζει την καρδιά του , παίρνει δε την μεγάλη απόφαση και δίνει το σήμα του πετάγματος ,αυτόματα την απόλυτη ησυχία σπάει ο ήχος από το μεγαλοπρεπές φτερούγισμα του κοπαδιού που σηκώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις σαν ζωντανή βεντάλια λουλουδιών απείρου κάλους !!

Ακούγεται μία φωνή από το ένα δίποδο που είναι πιο κοντά «ΠΕΡΔΙΚΕΣ» και ένα κρότος οξύς και σύντομος που τον αναστατώνει ακόμη περισσότερο , τότε αφού είναι βέβαιος ότι όλοι οι σύντροφοι του φύγανε προς την σωτηρία σηκώνετε και αυτός τελευταίος μεγαλόπρεπα και αγέρωχα όπως πρέπει να κάνει ένας σωστός αρχηγός ! Παίρνοντας λίγο ύψος για να χυθεί στην κατηφόρα βλέπει όλη την σκηνή από ψηλά , τα δύο τετράποδα ακόμη ακίνητα να τον κοιτάζουν και τέσσερα δίποδα γύρω γύρω να τον κοιτάζουν και αυτά λέγοντας του στο καλή αντάμωση άρχοντα γελώντας ………… και χύνεται προς τα γκρέμια και την σωτηρία !

Μετά από αρκετή ώρα και αφού το κοπάδι έχει μαζευτεί πια , βλέποντας ότι δεν λείπει καμιά σύντροφος - φισσα, αγαλλίαση απλώνεται στην καρδιά του . Δεν παύει δε να σκέπετε ότι την επόμενη φορά που θα ξανασυναντηθεί με όλα αυτά τα περίεργα όντα , τότε οι αντιδράσεις του θα είναι πολύ πιο γρήγορες και άμεσες ώστε να μην ακινητοποιηθεί έτσι το κοπάδι του ποτέ πια , από μέσα του δε βγαίνει ένα δυνατό τιτίβισμα που αντιλαλεί σε όλη την πλαγιά σαν απόδειξη της κυριαρχίας του και της ευτυχίας του !!!

Αυτό έγινε ένα καταπληκτικό χειμωνιάτικο πρωινό του Οκτώβρη στο Βελούχι !

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas