Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΠίσωInitial ΠίσωBack

O ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

    

Πρωινή άφιξη στο χωριό , το σπίτι πάντα εντυπωσιακό , ενσωματωμένο πλήρως μέσα στο γκρίζο περιβάλλον αυτού του σκληρού και όμορφου τόπου όπως είναι τα χωριά στην Ήπειρο . Ένα τοπίο που γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί όπως είναι εδώ και αιώνες , συνδυασμοί του γκρι σε διάφορους χρωματισμούς , με κυρίαρχο συστατικό την πέτρα , που χρησιμεύει παντού, για δρόμους , για τα σπίτια , για γεφύρια, για τοιχία κλπ

Το χωριό Είναι η πρώτη επίσκεψη χειμερινή για φέτος , αφού το κυνήγι της ορεινής λεβέντισσας έκλεισε. Πάντα στην προσπάθεια ενός καλού ραντεβού με τις πανέμορφες βελουδομάτες που αγαπούν αυτόν τον τόπο από την δημιουργία του και τον επισκέπτονται σταθερά κάθε χρόνο , άλλοτε πολλές και άλλοτε λιγότερες , πάντα όμως είναι εδώ.

To κλασικό ξεμούδιασμα στην πανοραμική πλατεία του χωριού, μετά από τόσο μακρινό ταξίδι και νυχτερινή οδήγηση. Τα μάτια μας γεμίζουν από την ομορφιά του τοπίου , όπως και τα πνευμόνια μας από τον καθαρό αέρα του . Aλλά η αίσθηση της όσφρησης είναι αυτή που γεμίζει από τις μυρουδιές του χωριού και επιβεβαιώνει την εδώ παρουσία μας !

Τα σκυλιά στο αυτοκίνητο αρχίζουν να κλαψουρίζουν διαμαρτυρόμενα για τον πολύωρο εγκλεισμό τους . Πιστεύω ότι διαισθάνονται τα πάντα , όπως και το ότι γνωρίζουν ακριβώς που είμαστε και το τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ και γι' αυτό τα βλέπεις να κατέχονται από μια ανυπομονησία , νευρικότητα.

Κατόπιν ακολουθούν μία σειρά από εργασίες κλασσικές που επαναλαμβάνονται με μικρή διαφοροποίηση κάθε φορά . Άνοιγμα σπιτιού , τακτοποίηση σκυλιών και πραγμάτων , άναμμα τζακιού και σωμάτων κλπ

Βεβαίως στο χωριό δεν περνάει απαρατήρητη η άφιξη μας , το ίδιο πιστεύω συμβαίνει παντού σε μικρούς τόπους !

Σε μικρό διάστημα ένας , ένας εμφανίζονται οι ντόπιοι φίλοι για το καλωσόρισμα και τα σχετικά. Η ώρα είναι εννιά πια και να σου εμφανίζεται και ο Γιάννης (μεγάλος γουροκυνηγός) , με το απαραίτητο μπουκάλι τσίπουρο το οποίο είναι καλοδεχούμενο μια και ήδη στην φωτιά έχουν πέσει τα πρώτα πρωτεϊνούχα εδέσματα , λουκάνικα , μπριζόλες κλπ έτσι για πρωινό !

Η σκιά ! Στα μπάσα η συζήτηση έχει ανάψει στο φουλ , για θηράματα πτερωτά και τριχωτά , σκυλιά , καιρό. Εμείς οι φερματζίδες τα δικά μας , αν σηκώσατε μπεκάτσες στο κόψιμο και στα κυνήγια των γουρουνιών , αυτοί τα δικά τους , πόσα είναι εκεί μέσα και πως πάνε τα δρομολόγια τροφή ,νερό κλπ

Κάποια στιγμή , η άγρια και δυνατή φωνή του Γιάννη διακόπτη την συζήτηση και απευθυνόμενος σ' εμάς λέει με κατηγορηματικό τρόπο , σήμερα δεν έχει μπεκάτσα έχει γουρούνι ! Γυρνάω τον φίλο μου και αυτός εμένα με απορία ! Τι λες ρε Γιάννη , έχουμε εδώ 9 σκυλιά τρελαμένα για κυνήγι !! Κάναμε τόσα χιλιόμετρα για να δούμε τις βασίλισσες και μας λες να έρθουμε για τριχωτό είσαι καλά !!

Ο Γιάννης είναι αρχηγός της παρέας γουροκυνηγών του χωριού , απευθυνόμενος σε μένα μου λέει . Γιώργο κοίτα να δεις , έχουμε κόψει ένα καλό κοπάδι περίπου 15 κομμάτια, επίσης κοντά του κυκλοφορεί και ένα πολύ μεγάλος μονιάς . Θέλουμε να κλείσουμε το μέρος και μας λείπουν άτομα , την προηγούμενη φορά λόγο ελλείψεως όπλων τα χάσαμε , γι' αυτό θα ήθελα να έρθετε μαζί μας αυτή την φορά . Ρε Γιάννη μα ξου σου του ……… τίποτε αυτός εκεί ,είχε κολλήσει η βελόνα στο μαζί μας …….. , ρίχνει και το δόλωμα , αν έρθετε θα σας πω για ένα μέρος που σήκωσα πολλά πουλιά χθες ……….. Τι να κάνουμε δεν θέλαμε να δυσαρεστήσουμε όλη την παρέα αν και δεν μου άρεσε ο πιεστικός τρόπος , οπότε του λέω εντάξει Γιάννη ας γενεί το θέλημα σου με κρύα καρδιά όμως στο λέω!!

Ειλικρινά αν και θεωρώ το κυνήγι του αγριόχοιρου ένα από τα πιο δύσκολα κυνήγια (που χρειάζεται άριστα σκυλιά, γνώσεις του θηράματος και του βιοτόπου του, όπως και των καιρικών συνθηκών , οι οποίες δεν μαθαίνονται εύκολα αν δεν το κυνηγήσεις χρόνια και έχεις και κάποιον να σε διδάξει ,πέρδικα κουτσά στραβά κυνηγάς και μόνος σου , γουρούνι με τίποτε ) δεν το αγάπησα ποτέ όμως.

Το καφενεδάκι Μ' ενοχλεί η στατικότητα του καρτεριού και ότι ενώ ακούω τα γαυγίσματα των σκύλων και όλη την δράση με την δραματικότητα της που συμβαίνει μερικά δεκάδες μέτρα μακριά μου και η αδρεναλίνη μου χτυπάει μέγιστο , εγώ είμαι υποχρεωμένος να είμαι ακίνητος κάπου εκεί κοντά περιμένοντας μήπως είμαι ο τυχερός και περάσουν από εμένα ώστε να ρίξω . Με τρελαίνει να ακούω τα σκυλιά στην δίωξη και μου έρχεται να τρέξω να συμμετέχω και εγώ σε αυτό το αρχέγονο φανταστικό κυνήγι , αλλά με συγκρατεί ένα κομμάτι του μυαλού μου που μου λέει σταθερά μη Γιώργο μη …. θα χαλάσεις τον κόπο όλων , άσε που είναι φοβερά επικίνδυνο για τον εαυτό σου να κάνεις κάτι τέτοιο !! Αν κυνηγός έστω καινούργιος και άσχετος κάνει κάτι τέτοιο σε γουρουνοπαρέα , γίνεται ο απόκληρος όλων , είναι από τα πιο σοβαρά λάθη που μπορεί να γίνουν …..

Με αυτά και τα άλλα η ώρα πήγε μία , αποφασίσαμε να βγούμε εκεί κοντά για καμιά μπεκάτσα με τον φίλο μου , ώστε να είμαστε το άλλο πρωί έτοιμοι για το τριχωτό! Το βράδυ είχαμε άλλη μια συγκέντρωση στο καφενείο αυτή την φορά για την κατάστρωση του σχεδίου μάχης , σχεδίων διαφυγής εχθρού (γουρουνιών ) με εναλακτικές λύσεις ,γιατί για σχέδιο μάχης πρόκειται , με αρχηγούς Γιάννη , Κώστα , στρατιώτες και ελεύθερους σκοπευτές εμάς , εχθρό τα γουρούνια , ομάδα κρούσης τα σκυλιά ………….

Αφού μας πήρε δύο ώρες η κατανόηση από όλους των σχεδίων μάχης και ο ρόλος σ' αυτά του καθένα μας την πέσαμε για ύπνο στα μπάσα βλέποντας όνειρα ποικίλα και διάφορα, μία μπεκάτσες την άλλη τριχωτά !!

Ωραίο κεφάλι ! Το πρωί είμαστε έτοιμοι με πλήρη εξάρτηση στην πλατεία , μέσα σε δέκα λεπτά είμαστε όλοι εκεί μαζί με τα δύο μεγαθήρια τρακτέρ (δεν πηγαίνει άλλο μέσο εκεί) που θα μας πήγαιναν τους μεν στα καρτέρια, τους δε παγανιέρηδες στην άλλη άκρη. Στο τρακτέρ μαζί μου ήταν πέντε άτομα και τέσσερα σκυλιά στην καρότσα.

Η προσοχή μου ήταν στραμμένη μην πατήσω κάποιο από τα σκυλιά , γιατί ήξερα άμεσα τι θα συνέβαινε , θα αποκτούσα σε κάποιο πόδι η χέρι τατουάζ κεντητό στα στεγνά και γρήγορα ………εργατικό ατύχημα δηλαδή ! Τα γουρουνόσκυλα ως γνωστόν είναι περίεργα , όπως και τα αφεντικά τους , δεν ενοχλούν αλλά δεν θέλουν και να τα ενοχλείς .

Μετά από 1.30 ώρα περίπου πορείας με καταναγκαστική λιθοτριψία και καθαρισμό των νεφρών πάνω στην καρότσα του τρακτέρ από το κούνημα και τουρτουρίζοντας από το κρύο και την ακινησία φτάσαμε στα πρώτα καρτέρια και άρχισε η διανομή των σκοπευτών στις θέσεις τους με τον Γιάννη να επαναλαμβάνει τις ρητές του εντολές μήπως και κάποιος δεν τις θυμάται καλά ….. Αφού συνεχίσαμε κάποια χιλιόμετρα με τα πόδια και πιάσαμε τις θέσεις μας , άρχισε η στατική αναμονή που σιχαίνομαι σε απόλυτη ησυχία , μέχρι και το τσιγάρο απαγορεύεται !

Η επίθεση Πέρασε περίπου μία ώρα , λογικά τώρα σιγά σιγά πρέπει να ακούγαμε τις πρώτες τουφεκιές της παγάνας . Κοιτάω και ξανακοιτάω την περιοχή γύρω μου για να δω τι θα κάνω αν είμαι τυχερός και μου σκάσουν φάτσα κάρτα τα γουρούνια , πως θα πυροβολήσω από πού θα την κάνουν κλπ Δεν φτάνει όλη αυτή η ταλαιπωρία της ακινησίας και του κρύου που λες και ο καιρός το κάνει επίτηδες σε διατρυπάει σαν να είσαι γυμνός , παρότι φοράω σκούφο , γάντια , μπουφάν κλπ κλπ

Αx μπεκατσούλες μου με το περπατητό κυνήγι σας με τα σκυλάκια μου που τα βλέπω και τα χαίρομαι, με την πορεία μέσα στο όμορφο δάσος , με την πιθανή συνάντηση στις λάκες και τα μαντριά με τον αυτιά και στα ψηλά δέντρα με τις Φάσες , που είναι όλο αυτό το μεγαλείο !!

Το μαρτύριο συνεχίζεται για άλλα σαράντα πέντε λεπτά ακόμη και επιτέλους ακούγονται οι πρώτες μακρινές τουφεκιές της παγάνας που ξεκίνησε . Οι αισθήσεις τώρα πια σε πλήρη επιφυλακή , κρύο και ακινησία ξεχασμένα . Τα μάτια καρφωμένα στις πιθανές θέσεις εμφάνισης των γουρουνιών , τα αυτιά να προσπαθούν να συλλάβουν τον παραμικρό θόρυβο ……. Τσεκάρισμα του όπλου για άλλη μία φορά στις τόσες , χωρίς θόρυβο όμως ανοίγματος κλείστρου , τα μονόβολα πυραυλάκια ΟΚ κλπ Ο χρόνος περνάει τώρα πια γρήγορα , οι τουφεκιές είναι πια αρκετά κοντά όπως και τα γαυγίσματα των σκύλων . Ξαφνικά η ένταση των γαυγισμάτων γίνεται έντονη και μετά ουρλιαχτό , η καρδιά πάει να σπάσει , όλα τα καρτέρια περιμένουν με το δάκτυλο στην σκανδάλη διότι γνωρίζουν ότι τα γουρούνια έρχονται καταδιωκόμενα από τα σκυλιά .

Το πυκνό Η πραγματική μάχη άρχισε !! Είναι στιγμές που δεν περιγράφονται , έξαψης , αγωνίας και τόσων άλλων συναισθημάτων μαζί .

Ξαφνικά ακούω πυροβολισμούς από το καρτέρι του Παπαθόδωρα αριστερά μου , καταλαβαίνω ότι περνάνε τα γουρούνια , τα σκυλιά να ουρλιάζουν δυνατά τώρα όλο και πιο κοντά μας , τότε βλέπω από τα αριστερά μου σε μία απόσταση 70 μέτρων περίπου μια σκιά να εμφανίζεται στην άκρη του πυκνού , τα πάντα σταματούν η επαφή με το γύρω περιβάλλον , η καρδιά , το μυαλό , μόνο η σκιά υπάρχει τίποτε άλλο , τα χέρια από μόνα τους σηκώνουν το όπλο, τα μάτια ευθυγραμμίζονται με την κουκίδα της κάνης και κατά επέκταση κα με την σκιά , τότε η σκιά κάνει μία απότομη εκτίναξη με ταχύτητα στο καθαρό και ένας θηλυκός αγριόχοιρος περίπου 60-65 κιλών εμφανίζεται σε όλο το μεγαλείο του , το δάκτυλο από μόνο του εξασκεί πίεση στην σκανδάλη , ακούγεται ο κρότος , η γουρούνα τρέχει τώρα πια για το άλλο πυκνό , δεύτερος κρότος και απότομη αντίδραση από το αγριογούρουνο που δείχνει βολή σε κρέας , αλλά τίποτε δεν το σταματά , ούτε η τρίτη βολή , πέφτει πάνω στο πυκνό το διαπερνά σαν μην συμβαίνει τίποτε .

Τα αισθήματα μέσα μου πολλά, στην αρχή χαρά και τώρα απογοήτευση που δεν το κράτησα , του θανατά σας λέω , να θέλω να τρέξω πίσω του αλλά ευτυχώς συγκρατήθηκα ….

Σε λίγα λεπτά φτάνουν και κάποια από τα σκυλιά και συνεχίζουν και αυτά στο πυκνό Φτάνουν και οι παγανιάριδες μετά από λίγο , μου λένε Γιώργο τι έγινε , τους περιγράφω το σκηνικό χωρίς να τους κοιτάω στα μάτια από ντροπή για την αποτυχία μου , μόλις ο Γιάννης ακούει για το τσαλίμι του γουρουνιού μου λέει το κτύπησες Γιώργο σίγουρα, που ακριβώς πέρασε , τους πάω στο μέρος και αρχίζουμε να ψάχνουμε για ίχνη αίματος κλπ

Από αρκετή απόσταση τότε ακούμε τα σκυλιά να γαβγίζουν και να κάνουν σαν να τσακώνονται , αμέσως τα παιδιά χύνονται τρέχοντας προς τα εκεί και εγώ μαζί τους , δεν υπάρχουν εμπόδια πια, ούτε πυκνό ούτε τίποτε , φτάνουμε σε κάτι πέτρες και βλέπουμε 4 από τα σκυλιά να έχουν πέσει πάνω στο γουρούνι που είναι στα τελευταία του πεσμένο πάνω στις πέτρες . Ο Γιάννης του δίνει την χαριστική βολή σαν αρχηγός και μετά αρχίζει η εξέταση του, βλέπουμε αρκετά τραύματα και οπές εισόδου , άρα δεν έχει χτυπηθεί μόνο από μένα που είχα μονόβολα αλλά και τον Παπαθόθωρο με 9μπάλα ! Σε λίγο έρχονται σχεδόν όλοι , τα συγχαρητήρια δίνονται και στους δύο μας .

Eγώ και η άτυχη Γουρούνα στον τεμχισμό της ! Σηκώθηκε το κοπάδι περίπου 6-7 ζώα, τα άλλα δεν ήταν εκεί όπως και ο μονιάς , δυστυχώς μόνο αυτή η γουρούνα έγινε αντιληπτή, τα άλλα όχι.

Το ζώο δένετε και μεταφέρετε μέχρι το σημείο που έρχεται το τρακτέρ και κατόπιν όλοι μαζί για το χωριό . Το καθιερωμένο κέρασμα και τα λοιπά στο καφενείο . Μετά από λίγο στο σπίτι του Γιάννη αποδεικτικε κατά τον γδάρσιμο και τεμαχισμό του γουρουνιού , ότι είχε τραύμα πίσω από τον λαιμό από μονόβολο (δικό μου ) και στον κώλο , πλάτη πίσω , 6 εισόδους από σφαιρίδια 9μπαλα . Και όμως αυτό το γουρούνι πήγαινε και θα πήγαινε για πολύ ακόμη , αυτό αποδεικνύει την σκληρότητα του θηράματος και ότι πρέπει να τα κυνηγάμε με μονόβολα που τα κόβουν , ενώ τα 9μπαλα πολλές φορές τα τραυματίζουν και πηγαίνουν να πεθάνουν μακριά και χαμένα άδικα . Ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει πια να τα κυνηγάμε μόνο με μονόβολο και ίσως πρέπει να επιτραπούν και κάποια ραβδωτά όπλα για αυτό το κυνήγι όπως σε όλη την Ευρώπη !

To βράδυ στον κεφενέ η τηγανιά μας περιμένει όλους μαζί με πολύ τοπικής παραγωγής τσίπουρο, γέλια πολλά και προσπάθεια για γουρούνι και άυριο!

Όταν πήγα το κρέας στο σπίτι μου αγρίεψα γιατί όλοι το εκτίμησαν υπέρμετρα ( αυτό είναι κυνήγι ), εν σχέση με τις μπεκατσούλες και μου την έδωσε…… Ευτυχώς από αύριο κυνήγι φτερωτού και μόνο φτερωτού με τα σκυλάκια μας. Σε κυνήγι γουρουνιού έχω πάρει μέρος 15 περίπου φορές από αυτές έχω δει γουρούνια δύο φορές και έχω πυροβολήσει μόνο μία φορά με μισή επιτυχία στο ανωτέρω κυνήγι ,ενώ η παρέα πήρε κρέας 8 φορές.

Γιώργος Πέππας

ΥΣ .
Αφιερωμένο στον Σάκη που έφυγε γρήγορα και με πήρε για πρώτη φορά για γουρούνι.
Σε όλους τους γουρουνάδες κυνηγούς και στον ίδιο τον αγριόχοιρο . Αν κατά την αφήγηση μου υπέπεσα σε λάθη ζητώ συγνώμη κυνηγώ περιστασιακά μόνο τον αγριόχοιρο.

ΕΠΑΝΩ-UP