Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece
ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Πεζοπορία και διατροφή ...

.

Ο ορισμός της πεζοπορίας, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica είναι ότι:
η πεζοπορία είναι μια φυσική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το περπάτημα ως μέσο, με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκγύμναση και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου.

Περίπου ενάμιση εκατομμύριο έτη πριν η ανθρωπότητα έμαθε πώς να στέκεται και να περπατάει. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσατε να πείτε ότι η πεζοπορία αναπτύχθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή.

Σύμφωνα με την ιστορία της φυσικής κατάστασης, οι πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων ήταν οργανωμένες σε ένα νομαδικό τρόπο ζωής.

Οι συνεχείς μετακινήσεις για τις ανάγκες εύρεσης τροφής, πρόσφεραν την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο.

Όταν οι άνθρωποι ακούν την λέξη πεζοπορία, συνήθως σκέπτονται το δάσος, την ύπαιθρο, την φύση και την ελευθερία που προσφέρουν όλα αυτά. Για τους περισσότερους ανθρώπους η πεζοπορία είναι μια διαφυγή από την πίεση της καθημερινότητας και ένας κάλος τρόπος βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης.

Από την στιγμή που είστε υγιής και μπορείτε να σταθείτε όρθιοι, ώστε να τοποθετήσετε το ένα πέλμα μπροστά από το άλλο, μπορείτε να περπατήσετε επομένως και να κάνετε πεζοπορία.

Η πεζοπορία θα μπορούσε να είναι ένας απλός περίπατος της Κυριακής σε ένα πάρκο ή δάσoς έως και μια αποστολή τριών εβδομάδων στην οροσειρά των Άνδεων. Σήμερα η πεζοπορία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εκατομμύρια ανθρώπους οπαδούς. Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλής αθλητική δραστηριότητα ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ανάπτυξη και στην Ελλάδα.

Γενικές Οδηγίες
Η πεζοπορία είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα και για να ξεκινήσετε είναι κάτι τόσο απλό. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες στην πεζοπορία είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να περπατάτε μόνοι. Εντούτοις πολλοί οπαδοί της πεζοπορίας επιλέγουν να περπατήσουν μόνοι τους.

Όταν κάνετε πεζοπορία μόνοι αυτό σας δίνει την ελευθερία να πάτε όπου θέλετε και δεν είναι απαραίτητο να προσαρμοστείτε στις επιθυμίες των άλλων. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την απόλυτη ησυχία και μοναξιά. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα κάνοντας πεζοπορία με μια ομάδα ανθρώπων.

Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλέστερη αφού εάν συμβεί κάτι σε εσάς οι υπόλοιποι θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Γενικά μια ομάδα τριών ατόμων τουλάχιστον είναι η ασφαλέστερη λύση. Σε περίπτωση ατυχήματος ο ένας μπορεί να μείνει με το θύμα ενώ ο άλλος θα πάει να φέρει βοήθεια.

Μπορείτε να μάθετε από τους πιο πεπειραμένους της ομάδας πολλά από τα μυστικά της πεζοπορίας. Οι ευθύνες κατά την διάρκεια μιας διαδρομής μπορούν να μοιραστούν. Τέλος η πεζοπορία με μια ομάδα σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να διευρύνεται τον κύκλο σας.

Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία μόνοι σας πρέπει να κάνετε τις καλύτερες δυνατές προετοιμασίες. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και η γνώση της διαδρομής που θα περπατήσετε εκ των πρότερων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να είστε ασφαλείς.

Ενημερώστε κάποιον δικό σας άνθρωπο φίλο ή συγγενή για το σχέδιο σας. Δώστε τους ένα αντίγραφο του χάρτη της διαδρομής που θα διανύσετε. Εάν δεν έχετε κανένα φίλο ή συγγενή ενημερώστε τις τοπικές αρχές. Κατά την διάρκεια της διαδρομής καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνετε τους δικούς σας ανθρώπους για την θέση που βρίσκεστε μέσω κινητού τηλεφώνου.

Πώς να ξεκινήσετε
Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά. Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια να έχει εναλλαγές περιόδων πεζοπορίας και ξεκούρασης. Ο συνδυασμός ενός καλού ρυθμού πεζοπορίας και καλής ταχύτητας είναι ένα στοιχείο που χωρίζει τους αρχάριους από τους προχωρημένους πεζοπόρους.

Στον ενθουσιασμό σας μπορεί να ξεκινήσετε με πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να κουραστείτε και γρήγορα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Ο σταθερός ρυθμός στην πεζοπορία είναι πολύ σημαντικός αφού σταθεροποιεί την αναπνοή, ελαττώνει την πίεση που βάζετε στα πόδια, τους πνεύμονες και γενικά του σώματος κατά την διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον έχοντας την γνώση του ρυθμού και της ταχύτητας θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε πιο εύκολα την διαδρομή. Τέλος ο σταθερός ρυθμός θα σας αφήσει πιο ξεκούραστους στο τέλος της διαδρομής.

Ο τέλειος ρυθμός της πεζοπορίας είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα και είναι κάτι που αναπτύσσετε από πεζοπορία σε πεζοπορία. Δοκιμάστε να αναπτύξετε στην πεζοπορία έναν ορισμένο ρυθμό με μια σταθερή ταχύτητα διασκελισμού και κρατήστε τη. Θα καταλάβετε ότι έχετε αποκτήσει έναν καλό ρυθμό αν ύστερα από μια ώρα διαδρομής δεν θα χρειάζεστε διάλειμμα. Ρυθμίστε τον ρυθμό πεζοπορίας βάση των καιρικών συνθηκών και του βάρους (σακίδιο) που ίσως μεταφέρετε. Ο ρυθμός πεζοπορίας είναι μια υπόθεση όλου του σώματος που η αναπνοή και η ταλάντευση των χεριών πρέπει να γίνεται ρυθμικά και αρμόνικα. Μην διακόψετε τον ρυθμό κατά την διάρκεια της διαδρομής εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα εμπόδια που θα συναντήσετε δεν είναι απαραίτητο να ανακόψουν τον ρυθμό σας ώστε να επιβραδύνετε ή ακόμη και να σταματήσετε.

Οι ανώμαλες επιφάνειες όπως οι ανηφορικές ή οι κατηφορικές κλίσεις μπορεί να σας δυσκολέψουν ώστε να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό. Θα μπορούσατε να αλλάξετε τον διασκελισμό προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσετε τον ίδιο ρυθμό. Συχνά αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο αφού θα πρέπει να αλλάξετε και το ρυθμό της πεζοπορίας. Αυτό δεν είναι κακό εφ' όσον είστε σε θέση να κρατήσετε το νέο ρυθμό φτάνει να προσαρμοστείτε.

Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλείμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείψετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής για την αποφυγή αφυδάτωσης. Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.

  Μην ξεχνάτε
  Η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να συνδυάζεται με την προπόνηση στα βάρη στις ενδιάμεσες ημέρες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία.
  Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος!
  Μην αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης χωρίς πρώτα να έχετε επισκεφτεί τον γιατρό σας


http://www.eosartas.gr
Photo : Ιντερνετ - gpeppas.gr


.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

Τι μπορεί να μας διδάξει η προϊστορική διατροφή

Ομάδα επιστημόνων άρχισε να ερευνά τη διατροφή των προϊστορικών ανθρώπων και ότι αυτή μπορεί να μας διδάξει. Η έρευνα εστιάζει στον άνθρωπο των σπηλαίων, που έζησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια χρόνια πριν και στον τρόπο που κατανάλωναν την τροφή οι κυνηγοί, ώστε να ενισχυθεί η σύγχρονη διατροφή.

Οι πρόγονόι μας, στην παλαιολιθική εποχή, 2,5 εκατομμύρια χρόνια έως 12.000 χρόνια πριν, πιστεύεται ότι βάσιζαν τη διατροφή τους σε λαχανικά, φρούτα, καρπούς, ρίζες και κρέας. Δημητριακά, πατάτες, ψωμί και γάλα δεν υπήρχαν καθόλου.

Με την ανάπτυξη της γεωργίας, περίπου 10.000 χρόνια πριν, η διατροφή μας εξελίχτηκε για να περιλάβει τις τροφές που θεωρούμε σήμερα βασικά προϊόντα.
Είμαστε προγραμματισμένοι να καταναλώνουμε τα σύγχρονα τρόφιμα ή είναι καλύτερα να ακολουθούμε τη διατροφή των προγόνων μας; Ειδικοί από πολλούς κλάδους, όπως εξελικτική γενετική, ανθρωπολογία, επιστήμη τροφών και βοτανολογία προσπαθούν να βρουν την απάντηση.

Ο Dr Mark Berry, δηλώνει ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια υγιεινή διατροφή για τον σημερινό άνθρωπο, λαμβάνοντας έμπνευση από τη διατροφή του προϊστορικού ανθρώπου. Η παλαιολιθική διατροφή χαρακτηριζόταν από τεράστια ποικιλία λαχανικών. Οι άνθρωποι τότε κατανάλωναν 20 έως 25 φυτικά τρόφιμα την ημέρα, δηλώνει ο Dr Berry.
Ο προιστορικός άνθρωπος δεν ήταν σαρκοβόρος, αλλά παμφάγο όν που αγαπούσε και τα λαχανικά. Μάζευε σπόρους, χρησιμοποιούσε φυτά και βότανα για γεύση και συντηρούσε το ψάρι και το κρέας, ενώ μάζευε άγρια μούρα. Η ανάγκη του για άλλες αναγκαίες ουσίες βρίσκονταν στα ψάρια, ενώ επιπλέον πρωτεΐνες λάμβανε από όσπρια.

Η διατροφή πριν την εποχή της γεωργίας περιλάμβανε λιγότερους υδατάνθρακες, λιγότερα λιπαρά και περισσότερα λαχανικά. Φαίνεται πως ήταν πιο υγιεινή διατροφή, δηλώνει ο Mark Thomas, από το University College London, ο οποίος προσθέτει ότι ο παλαιολιθικός άνθρωπος μπορεί ενδεχομένως να πέθαινε νωρίτερα από εμάς αλλά δεν πέθαινε από κακή διατροφή.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής των κυνηγών χαρακτηριζόταν από χαμηλότερη εμφάνιση ‘νόσων της αφθονίας’, όπως διαβήτη 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο.
Αν και έχουμε προσαρμοστεί σε πολύ διαφορετική διατροφή για χιλιάδες χρόνια, ο Καθηγητής Thomas δηλώνει: υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της διατροφής για την οποία εξελιχτήκαμε και αυτής που ακολουθούμε στην πραγματικότητα.

Αναφέρει το γάλα σαν παράδειγμα, στο οποίο έχουν προσαρμοστεί οι άνθρωποι με το χρόνο. Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στο γάλα, αλλά δεν μπορούσαν να το χωνέψουν, σε αντίθεση με τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει προσαρμοστεί σε μια διατροφή πλούσια σε γάλα.
Όμως οι φυτικές τροφές που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας ήταν εντελώς διαφορετικά. Είχαν μικρή σχέση με τα λαχανικά και τα δημητριακά που βλέπουμε σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Καθηγήτρια Monique Simmonds, εξηγεί ότι η ανάπτυξη της γεωργίας σήμαινε ότι τα δημητριακά καλλιεργούνταν σε ευρεία κλίμακα, για να υπάρξει οικονομικό όφελος. Αντί να αναπτυχθούν τοπικά προϊόντα η γεωργία ενεθάρρυνε την παραγωγή δημητριακών όπως το σιτάρι, που είχαν διεθνή αγορά. Και έτσι η διατροφή μας άρχισε να συρρικνώνεται και τα δημητριακά γίνονταν όλο και περισσότερο επεξεργασμένα μέχρι που έμειναν λίγες ποικιλίες σιταριού και καλαμποκιού.
Η Simmonds, δήλωσε ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την επεξεργασμένη ζάχαρη και τη βαριά σε υδατάνθρακες διατροφή και να αντικαταστήσουμε ορισμένα τρόφιμα που χάσαμε.

Τα φυσικά γονίδια των ειδών των φυτών που συλλέγουν οι επιστήμονες θα δώσουν μια ιδέα σχετικά με τους ‘ ακατέργαστους συγγενείς’ των δημητριακών που γνωρίζουμε σήμερα. Κοιτάζοντας το παρελθόν μπορεί να ανακαλύψουμε πώς να ζήσουμε πιο υγιεινά.
Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου