Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial MπροστάBack

Πρώτες βοήθειες για τον τραυματισμό ματιού


Οι τραυματισμοί των ματιών είναι πολύ συνηθισμένοι και ορισμένοι αρκετά σοβαροί. Ευτυχώς, μπορείτε να προλάβετε τους περισσότερους από αυτούς ακολουθώντας κάποια βασικά βήματα.

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των ματιών έχουν σχέση με τον κερατοειδή χιτώνα, τη διαφανή, προστατευτική μεμβράνη μπροστά από το μάτι. Ο κερατοειδής χιτώνας μπορεί να γδαρθεί ή να κοπεί, αν έρθει σε επαφή με έναν κόκκο σκόνης, βρομιάς, άμμου, με σκλήθρα από ξύλο, με κόκκους μετάλλου ή ακόμα και με την άκρη ενός φύλλου χαρτιού. Συνήθως η γρατσουνιά είναι επιφανειακή και ονομάζεται εκδορά του κερατοειδούς. Ορισμένα γδαρσίματα του

Ποια είναι η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις;

Όταν επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο θα ελέγξει την όρασή σας. Ο γιατρός σας θα ενσταλάξει αναισθητικό κολλύριο στο μάτι σας. Θα αισθανθείτε τσούξιμο για μια στιγμή και μετά ο πόνος θα υποχωρήσει. Έτσι το μάτι μπορεί να εξεταστεί πιο διεξοδικά και να απομακρυνθεί οποιοδήποτε ξένο σώμα. Το ξένο σώμα μπορεί να απομακρυνθεί με πολλούς τρόπους, όπως πλύση του ματιού, χρήση μπατονέτας με γυμνό μάτι ή χρήση βελόνας με διοφθαλμική συσκευή, όπως είναι η σχιζοειδής λυχνία, που παρέχει καλύτερη οπτική στον κλινικό ιατρό.

Εάν υπάρχει η υποψία ότι έχει μπει στο μάτι σας μεταλλικό ξένο σώμα, θα σας κάνουν ειδικές ακτινογραφίες Θα βάλει δηλαδή στο μάτι σας αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή όπως χλωραμφαινικόλη. Εφαρμόστε αυτά τα αντιβιοτικά στο μάτι σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. Η δοσολογία είναι συνήθως 4 φορές την ημέρα. Συνεχίστε τη θεραπεία για μία ημέρα μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, τουλάχιστον για τρεις ημέρες συνολικά.

Ενδείκνυται η χρήση παυσίπονων, καθώς η δράση του αναισθητικού που χρησιμοποιείται τοπικά θα υποχωρήσει μετά από μία ώρα περίπου και ο πόνος στο μάτι μπορεί να είναι έντονος. Το αναισθητικό κολλύριο που χρησιμοποιείται τοπικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι.

Το μάτι δεν σφραγίζεται πλέον στις εκδορές του κερατοειδούς ή μετά την απομάκρυνση ξένων σωμάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν επισπεύδεται η ανάρρωση ούτε περιορίζεται ο πόνος.

Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής μην τους φορέσετε προτού πάρετε την άδεια από τον ιατρό σας.

Πώς να εφαρμόσετε το κολλύριο και την αλοιφή

Κολλύριο: Γείρτε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ανοίξτε τα μάτια σας και τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω.
Κοιτάτε σταθερά το κολλύριο και πιέστε ελαφρά τη συσκευασία. Κρατήστε το κολλύριο με το αντίθετο χέρι και ακουμπήστε το στη γέφυρα της μύτης για να είστε σίγουροι ότι βρίσκεται στο σωστό ύψος. Οι σταγόνες πέφτουν στο άνοιγμα ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και το μάτι.

Αλοιφή: Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω και εφαρμόστε ένα νήμα αλοιφής κατά μήκος του κάτω βλεφάρου. Μην ακουμπήσετε το στόμιο με τα χέρια σας ούτε το στόμιο στο μάτι σας. Ανοιγοκλείστε το βλέφαρο μία ή δύο φορές και κρατήστε τα μάτια σας κλειστά για ένα λεπτό.

Μέτρα πρόληψης: Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία υψηλής ταχύτητας ή κάνετε άλλες δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορούν να μπουν αντικείμενα στα μάτια σας.
Να λαμβάνετε πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας των ματιών σας, δηλαδή να φοράτε προστατευτική μάσκα ή προστατευτικά γυαλιά, όχι γυαλιά ηλίου ή οράσεως.

Όταν κάνετε επισκευές στο σπίτι ή καθαριότητα μπορείτε να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιά προστασίας. Τα συγκεκριμένα γυαλιά μπορούν να αποτρέψουν και το 90% των τραυματισμών που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες. Οι φακοί των γυαλιών προστασίας θα πρέπει να είναι από πολυανθρακικό πλαστικό, επειδή είναι 10 φορές πιο ανθεκτικό από άλλα υλικά. Σε περίπτωση τραυματισμού του ματιού ή υποψίας για ύπαρξη ξένου σώματος ζητήστε ιατρική φροντίδα.

Προφυλάξεις

Μην οδηγείτε και μην χειρίζεστε μηχανήματα καθώς μπορεί να έχει επηρεαστεί η αντίληψή σας όσον αφορά στις αποστάσεις.
Τα παυσίπονα και ο πόνος αυτός καθ' αυτός αποσπούν την προσοχή σας, για αυτό είναι πιο ασφαλές να παραμείνετε στο σπίτι για ξεκούραση.

Πρώτες βοήθειες

Aν επαναληφθεί, ξεπλύνετε το μάτι σας με νερό. Μην επιχειρήσετε να απομακρύνετε μόνοι σας το ξένο σώμα.
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Συμπληρωματική αγωγή

Τα ραντεβού παρακολούθησης είναι πολύ σημαντικά. Αν το μάτι σας δεν παρουσιάζει βελτίωση μετά από δύο ημέρες, ζητήστε ιατρική φροντίδα.

ΠΗΓΗ : ygeianews.gr

ΕΠΑΝΩ-UP