Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΠίσωInitial MπροστάBack

Αλλεργικές αντιδράσεις


H αλλεργία είναι μια αντίδραση σε μια ξένη ουσία (που καλείται αλλεργιογόνο) από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Η αντίδραση αυτή μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως κοκκινίλες στο σώμα, ρινική συμφόρηση και σπάνια, δύσπνοια, σοβαρή υπόταση και θάνατο.
Τα συνηθισμένα αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τη γύρη, τα δηλητήρια των εντόμων, την οικιακή σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, μύκητες και διάφορα άλλα.
Επικίνδυνες για τη ζωή αντιδράσεις προκαλούνται συνήθως από δαγκώμα-τα εντόμων (βλέπε σελ. 79) από τροφές και από φάρμακα. Ωστόσο, οποιοδήποτε αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση.
Μερικά άτομα εμφανίζουν αναφυλακτική αντίδραση άγνωστης αιτιολογίας.

Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες είναι οι πιο παρεξηγημένες απ' όλες. Εύκολα ρίχνει κανείς την ευθύνη σε κάποια τροφή για τα αλλεργικά του συμπτώματα, ωστόσο λιγότερο από 1% του πληθυσμού έχει πραγματικά τροφική αλλεργία.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία και εμετός.
  Λιποθυμία.
  Κοκκινίλες, πρήξιμο στο δέρμα ή έκ ζεμα.
  Πρήξιμο στα χείλη, μάτια, πρόσωπο, γλώσσα ή λαιμό.
  Συμφόρηση της μύτης και δύσπνοια.

Φαρμακευτικές αλλεργίες

Οποιοδήποτε σχεδόν φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους. Οι αντιδράσεις στα περισσότερα φάρμακα δεν είναι συνηθισμένες, η βαρύτητα τους όμως κυμαίνεται, από έναν απλό ερεθισμό μέχρι απειλή για τη ζωή.
Φάρμακα που προκαλούν αλλεργία: θεωρητικά, οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε προδιατεθειμένα άτομα.
Η πενικιλίνη και οι συγγενείς με αυτήν ουσίες είναι υπεύθυνες για μεγάλο αριθμό αλλεργικών φαρμακευτικών αντιδράσεων, που κυμαίνονται από απλά εξανθήματα μέχρι αναφυλαξία. Οι περισσότερες πάντως αντιδράσεις είναι ελαφρά εξανθήματα.
Αλλα φάρμακα που πιθανώς να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνουν τις σουλφοναμίδες, τα βαρβιτουρικά, τα αντιεπιληπτικά, την ινσουλίνη και τα τοπικά αναισθητικά. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως ενήλικες, εμφανίζουν αντίδραση στην ασπιρίνη που μοιάζει με αλλεργία.

Σημεία και συμπτώματα

  Θορυβώδης αναπνοή και δύσπνοια.
  Εξάνθημα, κοκκινίλες, γενικευμένη φαγούρα.
  Σοβαρή υπόταση (καταπληξία).

Πρακτικές συμβουλές

Η αποφυγή είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας αλλεργικής εκδήλωσης.
Αν εσείς ή κάποιος δικός σας είχε στο παρελθόν μια σοβαρή αντίδραση, πρέπει να φοράει προειδοποιητικό βραχιόλι. Ρωτήστε το γιατρό σας για ειδικά φάρμακα, τα οποία θα μπορείτε να έχετε μαζί σας σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.
Αν έχετε εμφανίσει μια σοβαρή αντίδραση, μάθετε τα ονόματα των φαρμάκων που μοιάζουν με αυτό που σας την προκάλεσε. Ειδοποιείτε τους γιατρούς σας για την αλλεργία σας πριν σας χορηγήσουν μια φαρμακευτική αγωγή.

Εχετε μαζί σας ένα αντιισταμινικό όταν φεύγετε από το σπίτι σας.
Μάθετε τις τεχνικές πρώτων βοηθειών και δράστε ανάλογα με τα συμπτώματα.
Η αναφυλαξία είναι η χειρότερη εκδήλωση αλλεργίας και απαιτεί άμεση μεταφορά σε τμήμα επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να χορηγηθούν ειδικά φάρμακα που αναστρέφουν αυτή την αντίδραση.
Η αναφυλακτική αντίδραση συμβαίνει ταχύτατα. Μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λεπτά ή δευτερόλεπτα και χαρακτηρίζεται από σοβαρό οίδημα των ματιών, των χειλιών ή της γλώσσας, οίδημα του λάρυγγα που προκαλεί δυσκολία στη δίοδο του αέρα και συμπτώματα βαριάς υπότασης, όπως σύγχυση, μυϊκές κράμπες, εμετοί και λιποθυμία.
Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η αδρεναλίνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο τέτοιο φάρμακο. Πολλοί τη φέρουν μαζί τους κατόπιν συνταγής γιατρού, εάν είναι αλλεργικοί.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα του φαρμάκου είναι προσωρινά και θα πρέπει να αναζητηθεί περαιτέρω ιατρική βοήθεια, ενώ η χρήση της από μη εκπαιδευμένα άτομα είναι επικίνδυνη.
Αν μια αλλεργική αντίδραση συνοδεύεται από σημάδια αναφυλαξίας, καλέστε αμέσως το 166.
Ψάξτε μήπως το άτομο έχει μαζί του κάποια ειδικά φάρμακα (χάπια, ενέσεις ή εισπνεόμενα). Εφαρμόστε την ΚΑΡΠΑ (σελ. 21) ως διασωστικό μέσο, στην περίπτωση που εμφανιστεί κώμα και κατάργηση της αναπνοής ή του σφυγμού.

Προσοχή

Ποτέ δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν μια αλλεργική αντίδραση θα εξελιχθεί σε αναφυλαξία, οπότε από αλλεργικά άτομα, προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται πάντα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Αν εμφανίζετε αλλεργική αντίδραση για πρώτη φορά, θα πρέπει οπωσδήποτε η κατάσταση σας να αξιολογηθεί από γιατρό.
Σε αντίθεση με ότι ευρέως πιστεύεται, οι ενέσεις κορτιζόνης δεν έχουν την ικανότητα ταχείας άρσης των συμπτωμάτων εφόσον αυτά έχουν εμφανιστεί και η χρήση τους από τον μη ειδικό χωρίς αξιολόγηση από το γιατρό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, καθυστερώντας την αρμόζουσα αντιμετώπιση.
Παρ' όλο που η αναφυλαξία είναι σχετικά σπάνια, κάθε χρόνο αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν από αυτή την αντιμετωπίσιμη αιτία.

ΕΠΑΝΩ-UP