Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
..................
..................

HomeInitial    HomeBack   
.


   ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  - Σταθεροποιήστε τη μηχανή σας. Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά, σε πλάτος ίσο με αυτό των ώμων και το ένα πόδι ελαφρώς μπροστά. Κρατήστε τη μηχανή σταθερά με τα δύο χέρια, κοντά στο πρόσωπό σας, έχοντας τους αγκώνες κοντά στα πλευρά σας. Εκπνεύστε και πατήστε απαλά το κουμπί με το δείκτη του χεριού.

  - Πλησιάστε το φωτογραφικό σας θέμα. Φροντίστε το φωτογραφικό σας αντικείμενο να γεμίζει τουλάχιστον το 1/3 της φωτογραφίας. Φωτογραφίζοντας από κοντά πρόσωπα, αντικείμενα ή καταστάσεις μπορείτε να προκαλέσετε ποικίλα συναισθήματα στο θεατή της φωτογραφίας.

  - Προσέξτε το φόντο, ώστε η φωτογραφία σας να μην περιλαμβάνει αντικείμενα που δεν σας ενδιαφέρουν. Ως φόντο συνιστάται συνήθως ο ουρανός, το γρασίδι κ.ά.

  - Προσέξτε το φωτισμό. Το κατάλληλο σε κάθε περίπτωση φως αποτελεί τη βάση μιας καλής φωτογραφίας.

  - Βεβαιωθείτε ότι το φωτογραφικό σας αντικείμενο βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του προσοφθάλμιου της μηχανής, ειδικά για την λήψη κοντινών πλάνων με μικρή φωτογραφική μηχανή. - Βρείτε την κατάλληλη γωνία λήψης για τη φωτογραφία σας. Μπορείτε, εκτός από την κοινή γωνία φωτογράφησης στο ύψος των ματιών, να γονατίσετε ακουμπώντας τον αγκώνα σας στο ένα πόδι, να καθήσετε οκλαδόν ακουμπώντας και τους δύο αγκώνες στα πόδια σας, να ξαπλώσετε ακουμπώντας τους αγκώνες στο έδαφος, να στηριχτείτε με την πλάτη σας σε τοίχο, να φωτογραφίσετε από ψηλά, από χαμηλά ή από πολύ κοντά, να στηρίξετε τη μηχανή σε τοίχο, σε στύλο ή σε δέντρο κ.ά.

  - Πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας διάφορα φωτογραφικά τρικ σε χώρους που προσφέρονται γι' αυτό, όπως π.χ. η ακρογιαλιά, ή κατά την τεχνική της εμφάνισης (πουσάρισμα) για να επιτύχετε μοναδικές φωτογραφίες.

ΤΡΟΠΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

  - Φωτογράφηση σε εξωτερικούς χώρους. Ευνοϊκό για τέτοιου είδους φωτογράφηση είναι το διάχυτο φως των συννεφιασμένων ημερών. Όταν στη φωτογραφία υπάρχουν και πρόσωπα, τοποθετήστε τα σε πρώτο πλάνο, κοντά στη μηχανή, προσέχοντας όμως να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και του τοπίου, ώστε οι φιγούρες να μη γεμίζουν τη φωτογραφία, αλλά ούτε και να είναι δυσδιάκριτες.

  Για νυχτερινή φωτογράφηση απόψεων της πόλης ή φωτογράφηση δειλινών όπου δεν επαρκεί το φλας, χρησιμοποιήστε φιλμ υψηλής ταχύτητας και τοποθετήστε τη μηχανή σε τρίποδα ή άλλο σταθερό σημείο. Ειδικά για τις φωτογραφίες δειλινών, καλύτερο είναι το φως του ήλιου που υπάρχει όταν αυτός πέσει κάτω από τον ορίζοντα ή πίσω από τα σύννεφα ή τα βουνά.

  - Φωτογράφηση σε εσωτερικούς χώρους. Αν χρησιμοποιήσετε φλας, προσέξτε την απόσταση από το φωτογραφικό αντικείμενο.

  - Οικογενειακές φωτογραφίες. Τοποθετήστε τα μέλη της οικογένειας κατά προτίμηση σε τριγωνικό σχηματισμό και χρησιμοποιήστε τρίποδα και μηχανή με αυτόματο χρονοδιακόπτη, ώστε να μπείτε και εσείς στη φωτογραφία. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι μέσα από το φακό φαίνονται όλα τα πρόσωπα.

  - Φωτογράφηση παιδιών. Πλησιάστε με τη μηχανή και γονατίστε, ώστε να βρίσκεστε στο ύψος των ματιών τους. Αφήστε τα παιδιά να κινηθούν ελεύθερα και χρησιμοποιήστε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου ή φλας αν αυτά κινούνται. Προσπαθήστε να αποτυπώσετε την έκφρασή τους φωτογραφίζοντάς τα από κοντά. Ένας καλός τρόπος να παρακολουθείτε την ανάπτυξη των παιδιών σας είναι να τα φωτογραφίζετε κατά τακτά χρονικά διαστήματα κοντά σε κάποιο αντικείμενο που παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης, π.χ. το πλαίσιο μιας πόρτας. Αν πρόκειται για φωτογραφίες πολύ μικρών παιδιών, προτιμήστε ένα απλό φόντο και φωτογραφίστε τα ενώ τους μιλάτε και αφού τους έχετε δώσει να κρατήσουν κάποιο παιχνίδι. Βγάλτε αρκετές φωτογραφίες συνεχόμενες, ώστε να αποτυπώσετε τις διάφορες εκφράσεις τους.

  - Ενσταντανέ (Στιγμιότυπα). Προσπαθήστε τα πρόσωπα που φωτογραφίζετε να μη σας προσέχουν, ώστε να είναι φυσικά και ήρεμα.

  - Πορτρέτα. Επιδιώξτε μια φυσική στάση, χωρίς ποζάρισμα. Ένας τρόπος είναι να ζητήσετε από το άτομο που φωτογραφίζετε να γυρίσει την πλάτη του και αμέσως μετά να κοιτάξει το φακό. Κρατήστε το φόντο απλό και προσέξτε τη θέση των χεριών και των ποδιών του. Πειραματιστείτε με τα χρώματα του φόντου, προσέξτε όμως τις αντανακλάσεις που συχνά δημιουργούν τα έντονα χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και οι οποίες μπορεί να προσδώσουν αφύσικες αποχρώσεις στο πρόσωπο.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Το φως περνά μέσα από τον φωτογραφικό φακό στο φιλμ όταν πιέζουμε το κλείστρο για να τραβήξουμε μια φωτογραφία. Η ποσότητα του φωτός στην οποία εκτίθεται το φιλμ εξαρτάται από το μέγεθος του διαφράγματος (F) της μηχανής, δηλ. του ανοίγματος του φακού (σε ένα φακό 50 mm το άνοιγμα του φακού είναι F/1.8, F/2.8, F/4, F/5.6, F/8, F/1, F/16). Όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα του διαφράγματος τόσο αυξημένη είναι η ποσότητα του φωτός που δέχεται το φιλμ.
Σ' αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά το κυρίως φωτογραφικό αντικείμενο και μέρος του χώρου που το περιβάλλει. Αντίθετα, όσο μικρότερο είναι το άνοιγμα του διαφράγματος τόσο μειωμένη είναι η ποσότητα του φωτός στην οποία εκτίθεται το φιλμ. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από το κυρίως φωτογραφικό αντικείμενο, εμφανίζεται ευκρινώς στη φωτογραφία και ένα μεγάλο μέρος του περιβάλλοντος χώρου. Ο χρόνος που το φιλμ εκτίθεται στο φως εξαρτάται από την ταχύτητα του διαφράγματος, π.χ. 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/250, 1/500, 1/1000.
Για να τραβήξουμε μια καλή φωτογραφία, πρέπει να συνδυαστούν σωστά ο δείκτης ευαισθησίας του φιλμ, το άνοιγμα του φακού και η ταχύτητα του διαφράγματος.

Είδη φωτισμού

  - Φωτισμός από μπροστά (με τον ήλιο πίσω από το φωτογράφο). Αποτελεί τον καλύτερο για φωτογράφηση φυσικό φωτισμό, καθώς εξομαλύνει την εμφάνιση του φωτογραφικού αντικειμένου και αποδίδει λαμπερά τα χρώματα.

  - Φωτισμός από πίσω (με τον ήλιο πίσω από το φωτογραφικό αντικείμενο). Αποδίδει εντυπωσιακές φωτογραφίες, καθώς φωτίζει το πίσω μέρος του φωτογραφικού αντικειμένου, διαγράφοντας γύρω του ένα φωτεινό περίγραμμα, και προσθέτει βάθος στο τοπίο με τις σκιές που ρίχνει προς τη μηχανή.

  - Φωτισμός από το πλάι (με τον ήλιο στο πλάι του φωτογραφικού αντικειμένου). Φωτίζει το πλαϊνό μέρος του προσώπου ή αντικειμένου δίνοντάς του δομή και φόρμα. Όμως, οι σκιές που προκαλεί μπορεί να κρύψουν τις λεπτομέρειές του.

  - Διάχυτος φωτισμός. Φωτίζει πλήρως το φωτογραφικό αντικείμενο χωρίς να δημιουργεί σκιές, αποδίδει μαλακά τα διάφορα χρώματα και κολακεύει ιδιαίτερα την εμφάνιση των ανθρώπων.

  - Εσωτερικός τεχνητός φωτισμός:

   α) λαμπτήρες φθορισμού (σε γραφεία, καταστήματα, σχολεία κ.ά.). Χρησιμοποιήστε βαθυκόκκινο φίλτρο CC30 ή φίλτρο CC50 ή FLD, για να αποφύγετε την εμφάνιση αποχρώσεων στο φιλμ.
   β) λαμπτήρες ιωδίου (σε εργοστάσια, αποθήκες κ.ά.). Χρησιμοποιήστε κόκκινο φίλτρο CC50, για να αποφύγετε πράσινες ή μπλε αποχρώσεις στο φιλμ.
   γ) λαμπτήρες νατρίου (σε δρόμους). Οι κίτρινες αποχρώσεις που προσδίδει στο φιλμ δεν διορθώνονται.

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

  - Αναζητήστε απλό φόντο και φωτισμό από μπροστά.

  - Πλησιάστε όσο πιο κοντά μπορείτε στο φωτογραφικό αντικείμενο και εστιάστε στο σημείο που σκοπεύετε να "παγώσετε" ή να "πιάσετε" την κίνηση.

  - Ένα δευτερόλεπτο πριν το φωτογραφικό σας αντικείμενο φτάσει στο σημείο που εστιάζετε, πιέστε το κουμπί της μηχανής.

Είναι ευκολότερο να "πιάσετε" την κίνηση στο βασικό της σημείο, δηλ. όταν αυτή γίνεται αργή, ή να την "παγώσετε" όταν το φωτογραφικό αντικείμενο κινείται κατά πάνω σας ή απομακρύνεται από εσάς. Για φωτογράφηση μέσα από κινούμενο όχημα, κρατήστε τη μηχανή κοντά στο τζάμι, αφήνοντας έξω από το κάδρο σας το πλαίσιο του παραθύρου. Επίσης φροντίστε η κίνηση του οχήματος να είναι ομαλή.

Για να φωτογραφίσετε αντικείμενα που περιστρέφονται γύρω από σας, χρησιμοποιήστε την τεχνική "panning". Εστιάστε στο κινούμενο αντικείμενο μέσα από το σκόπευτρο της μηχανής και ενώ την κινείτε παρακολουθώντας το φωτογραφικό αντικείμενο, πατήστε το κουμπί. Αν έχετε ρυθμιζόμενη μηχανή, προτιμήστε μια μεσαία ταχύτητα κλείστρων (π.χ. 1/125 δευτ.) που θα αποδώσει το αντικείμενο καθαρό, ενώ το φόντο θολό. Για να "παγώσετε" την κινούμενη εικόνα, δηλ. το αντικείμενο και το φόντο, χρησιμοποιήστε ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/500 δευτερόλεπτα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  - Κρατήστε τη μηχανή σας κάθετα για φωτογράφηση ανθρώπων, ψηλών κτιρίων κ.ά., ώστε να αποδίδεται η αίσθηση του βάθους, και οριζόντια για φωτογράφηση ομάδων ανθρώπων, τοπίων κ.ά., για να επιτύχετε την αίσθηση του μεγάλου χώρου.

  - Διαιρέστε νοητά τη φωτογραφία σε 9 ίσα τμήματα και τοποθετήστε το αντικείμενό σας έξω από το κέντρο, σε ένα από τα σημεία ένωσης των νοητών οριζόντιων και κάθετων γραμμών. - Συνδυάστε το πρόσωπο, το αντικείμενο ή το τοπίο που φωτογραφίζετε με άλλα στοιχεία, όπως ένα κλαδί δέντρου, λουλούδια, το πλαίσιο ενός παραθύρου, αντανακλάσεις κ.ά., σε πρώτο πλάνο, ώστε να αποδώσετε προοπτική στο θέμα σας.

  - Χρησιμοποιήστε δυνατές γραμμές, όπως δρόμους, φράκτες, σύρματα κ.ά., οι οποίες διατρέχουν τη φωτογραφία μέχρι το φωτογραφικό σας αντικείμενο και κατευθύνουν το βλέμμα σ' αυτό.

  - Συνδυάστε περισσότερες από μία φωτογραφίες από μέρος με πανοραμική θέα. Θα το επιτύχετε κρατώντας τη μηχανή οριζόντια ή τοποθετώντας την σ' ένα τρίποδα ή άλλη σταθερή επιφάνεια και τραβώντας 2, 3 ή περισσότερες διαδοχικές φωτογραφίες του ίδιου θέματος. Φροντίστε ώστε καθεμιά από αυτές τις φωτογραφίες να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη και, αφού τις εμφανίσετε, τοποθετήστε τις στη σειρά.

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
...............
...............