Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
..................

HomeInitial    HomeBack   
.DSLR με βιντεο-χαρίσματα

Οι DSLR φωτογραφικές μηχανές δεν ανταγωνίζονται πλέον μόνο σε σχέση με τις επιδόσεις τους στη φωτογραφία, αλλά και στη λήψη βίντεο. Η πρόσφατη κυκλοφορία τέτοιων σωμάτων από διάφορες εταιρείες δημιουργεί νέα δεδομένα στα οικονομικά μοντέλα, καθώς συνδυάζουν στιβαρή κατασκευή και υποστηρίζουν τη λήψη βίντεο σε ανάλυση 720 p. - 1080 p.
Επίσης, ενσωματώνει αισθητήρεs μεγάλης ανάλυσης από 10 έως και 40 Μegapixels και φυσικά συνεργάζεται άψογα με νέους και παλιούς φακούς της κάθε εταιρείας σε αντιστοιχία.

Τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει μια σύγκλιση της ποιότητας της φωτογραφίας και του ψηφιακού βίντεο. Όλο και περισσότερες DSLR μηχανές (φωτογραφικές με εναλλάξιμους φακούς) ενσωματώνουν τη λειτουργία video. Οι πρώτες ήταν οι Nikon D90 και η Canon 5DMKII, το 2008. Το 2009 εμφανίστηκαν στην αγορά κι άλλα μοντέλα της Canon, Nikon, Panasonic ,Pentax., Olympus Ε5 Πλέον, μιλάμε για μοντέλα φωτογραφικών μηχανών που προσανατολίζονται στο βίντεο (εμπορικά τουλάχιστον) πιο ειδικά σε σχέση με τις φωτογραφικές τους δυνατότητες (Canon D60, Canon 7D, Pentax. Κ7-Κ5, Olympus Ε5, Nikon D7000-700-800).

Ενώ οι ερασιτέχνες εμφανίζονται διστακτικοί με τις νέες δυνατότητες βίντεο των φωτογραφικών μηχανών, πολλοί επαγγελματίες έχουν υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία ως νέο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Εφόσον θεωρείται αυτονόητο ότι όλες οι DSLR που θα βγουν στην αγορά από εδώ κι εμπρός θα διαθέτουν δυνατότητες βίντεο, αξίζει να αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ του βίντεο DSLR και του βίντεο της κλασσικής βιντεοκάμερας.

Υψηλής ποιότητας εναλλάξιμοι φακοί
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τις DSLR κάμερες από τις βιντεοκάμερες είναι η δυνατότητα να αλλάζουν φακούς. Οι περισσότερες βιντεοκάμερες έχουν μέτριους zoom φακούς. Αυτό είναι βολικό για να τραβάμε "σπιτικά" βίντεο, αλλά δεν επιτρέπει την ποιότητα και την ποικιλία της εικόνας που μπορούμε να πετύχουμε αλλάζοντας φακούς. Αν θέλεις ένα "γενικό","κοντινό" ή πλάνο τηλεφακού, οι DSLR σου δίνουν τεράστια δυνατότητα επιλογής.

Τι είναι αυτό που κάνει τις DSLR κάμερες να ξεχωρίζουν από τις βιντεοκάμερες;
Οι DSLR αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσομοιώσουν την εικόνα του φιλμ που επιτυγχάνεται με πολύ ακριβότερες κάμερες που χρησιμοποιούνται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Διευκρίνηση
Όπως στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, έτσι και στις βιντεοκάμερες υπάρχουν κατηγορίες μηχανημάτων. Ερασιτεχνικά, ημιερασιτεχνικά, επαγγελματικά μηχανήματα. Αναλόγως ποιος τα χαρακτηρίζει, μπορεί αυτοί οι όροι να είναι επεξηγηματικοί, ή προβοκατόρικοι. Είναι δυνατόν λοιπόν, κάποιος με μια ογκώδη βιντεοκάμερα της δεκαετίας του ‘90 να πείσει τον πελάτη ότι είναι επαγγελματική και μάλιστα καλύτερη από μια φωτογραφική μηχανή μικρού μεγέθους που κατατάσσεται στις ημιεπαγγελματικές.
Οι DSLR με δυνατότητες ψηφιακού βίντεο αγαπήθηκαν από σοβαρούς επαγγελματίες και λάτρεις της κινούμενης εικόνας, όχι επειδή είναι επαγγελματικές κάμερες.
Η “μαγεία” που προσφέρει το βίντεο της DSLR είναι ο μεγάλος αισθητήρας, σε σχέση με της βιντεοκάμερας. Όχι απλώς για να “συλλάβουμε” βίντεο υψηλότερης ανάλυσης. Οι αναλύσεις 1080i/p και 720p πλέον αποδίδονται κι από τα κινητά τηλέφωνα. Ο μεγάλος αισθητήρας προσφέρει μικρότερο βάθος πεδίου.

Το μεγαλύτερο μέγεθος του αισθητήρα
Ο αισθητήρας που βρίσκεται στην “καρδιά” κάθε ψηφιακής μηχανής είναι το “μάτι” της κάμερας. Ο αρκετά μεγαλύτερος αισθητήρας που περιέχουν οι DSLR επιτρέπει πολύ περισσότερο φως να χρησιμοποιηθεί στις εγγραφές. Αυτό σημαίνει ότι, όταν βιντεοσκοπείς σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες (πρακτικά όταν είσαι σε εσωτερικό χώρο) η κάμερα θα “γράψει” πολύ περισσότερη λεπτομέρεια, με λιγότερο “θόρυβο” (κόκο) και χρώματα πιο πιστά στα πραγματικά. Συνήθως ο κόσμος περιγράφει το DSLR βίντεο πιο “όμορφο” χωρίς να μπορεί να περιγράψει τεχνικά τι ακριβώς είναι αυτό.
Εδώ να σημειωθεί ότι το μέγεθος του αισθητήρα δεν έχει σχέση με τα megapixel, γι’αυτό ένα κινητό με 12MP φωτογραφική μηχανή δεν θα τραβήξει ποτέ καλύτερες φωτογραφίες (ή βίντεο) από μια DSLR των 12MP.

Υψηλής ποιότητας εναλλάξιμοι φακοί
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τις DSLR κάμερες από τις βιντεοκάμερες είναι η δυνατότητα να αλλάζουν φακούς. Οι περισσότερες βιντεοκάμερες έχουν μέτριους zoom φακούς. Αυτό είναι βολικό για να τραβάμε “σπιτικά” βίντεο, αλλά δεν επιτρέπει την ποιότητα και την ποικιλία της εικόνας που μπορούμε να πετύχουμε αλλάζοντας φακούς. Αν θέλεις ένα “γενικό”,”κοντινό” ή πλάνο τηλεφακού, οι DSLR σου δίνουν τεράστια δυνατότητα επιλογής.

Βάθος πεδίου (dof)
Όλα γίνονται για το μικρό βάθος πεδίου. Το βάθος πεδίου μας επιτρέπει να απομονώσουμε ένα αντικέιμενο από το περιβάλλον του, τραβώντας την προσοχή του θεατή επάνω του. Χρησιμοποιείται κατά κόρον από τον κινηματογράφο κι ακόμα κι από την τηλεόραση. Το αντιλαμβανόμαστε όταν βλέπουμε έναν ηθοποιό “νεταρισμένο”, ενώ το υπόλοιπο κάδρο είναι θολό (blur). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να πετύχουμε μικρό βάθος πεδίου αλλά πολύ σημαντικό είναι το μέγεθος του αισθητήρα και η φωτεινότητα του φακού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα το “εφέ” με τις κανονικές βιντεοκάμερες.

Τελευταίο, αλλά σημαντικότερο όλων
Την κίνηση της κάμερας, την αντίληψη του κάδρου, το ρυθμό και τη ροή του μοντάζ, δεν την πετυχαίνει καμία βιντεοκάμερα και καμία DSLR από μόνη της. Αυτό προέρχεται από συσσωρευμένη εμπειρία του επαγγελματία και δεν μπορεί να αντικατασταθεί, όσα ακριβά μηχανήματα κι αν έχουμε στη διάθεσή μας.
Η βιντεοκάμερα και η DSLR είναι το μέσο, που δίνει περισσότερες ή λιγότερες δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης για να αποτυπώσει ο δημιουργός το έργο του.

Πηγή : Tasos Fokas video specialist

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
.............