Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
...............
...............
...............

HomeInitial    HomeBack    HomeVideo
.

   Ανακτήστε εύκολα τις χαμένες φωτογραφίες από κάρτες αποθήκευσης . ...   Σβήσατε την κάρτα; ε, και;

Δυστυχώς αποτελεί πολύ συνηθισμένο σφάλμα να σβήνουμε (εκ παραδρομής) φωτογραφίες από τις κάρτες μας πριν προλάβουμε να τις μεταφέρουμε ή πριν κάνουμε back up. Νομίζετε ότι δεν θα συμβεί σε σας; Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να πατήσετε κατά λάθος το Delete All στη μηχανή.

Δυτυχώς για όλους τους απρόσεκτους εκεί έξω, όταν λέμε στην ψηφιακή μηχανή ή στον υπολογιστή να διαγράψει φωτογραφίες (ή αρχεία, γενικώς) στην πραγματικότητα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Διαγράφεται μόνον η διεύθυνσή τους (δηλ. που βρίσκονται) από το FAT (File Allocation Table) δηλ. το σύστημα διευθυνσιοδότησης που χρησιμοποιούν οι ψηφιακές συσκευές για τα αποθηκευτικά τους μέσα. Δηλ. οι φωτογραφίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Απλά εμείς δεν τις βλέπουμε. Με μία όμως προϋπόθεση:

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ν’ καταχωρήσουμε στην κάρτα άλλες φωτογραφίες μετά την κατά λάθος διαγραφή γιατί έτσι κινδυνεύουμε. Τραβώντας νέες φωτογραφίες ενδέχεται η κάμερα να γράψει στον αποθηκευτικό χώρο που κατείχαν οι παλιές. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να χαθούν φωτογραφίες χωρίς δική μας ευθύνη από κατασκευαστικό πρόβλημα στην κάρτα. Μια ένδειξη «File Corrupted» μπορεί να σημαίνει οριστική απώλεια.

  Τιps
  • Μόλις τελειώσετε μια δουλειά, μεταφέρετε άμεσα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή. Μην περιμένετε να γεμίσει η κάρτα για να το κάνετε!
  • Προτιμάτε να σβήνετε υλικό μονον στο PC/Mac. Μην κάνετε διαγραφές κάρτας από τη μηχανή.
  • Αγοράζετε καλής ποιότητας, γνήσιες κάρτες μνήμης και όχι αμφίβολης προέλευσης. Το eBay είναι γεμάτο fakes!

Δεν σβήνονται για πάντα!

Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται σαν αρχεία στις κάρτες που είναι συνήθως φορμαρισμένες με σύστημα αρχείων FAT 16 (χωρητικότητα ως 2Gigabyte) και FAT 32 (πάνω από 2GB). Τα αρχεία φωτογραφιών έχουν ορισμένη διευθυνσιοδότηση και πιάνουν ορισμένο χώρο πάνω στην κάρτα. Όταν σβήνουμε τις φωτογραφίες ή όταν κάνουμε format στην κάρτα, δεν σβήνονται τα αρχεία: απλώς λέμε στην κάρτα μας ότι ο χώρος ΧΧ MB στην διεύθυνση ΨΨ αυτή είναι διαθέσιμος για εγγραφή και μπορεί από πάνω να γράψει νέα αρχεία. Σε περίπτωση λοιπόν ατυχήματος μπορούμε να ανακτήσουμε την πληροφορία με την βοήθεια των ειδικών software. Κάποιες μάλιστα εταιρείες όπως οι Sandisk, Lexar κ.α. διαθέτουν δωρεάν (bundle) εκδόσεις τέτοιων προγραμμάτων με τις ακριβότερες κάρτες. Παρόλα αυτά μπορείτε να βρείτε και δωρεάν software στο internet ή αν θέλετε να είστε ακόμα πιο σίγουρoι για τις ικανότητες του προγράμματος να αγοράσετε κάποιο από τα best seller της αγοράς. Τα προγράμματα αυτά είναι συμβατά με τις περισσότερες κάρτες και όχι μόνο με τις SD. Επίσης κάποια από αυτά τα προγράμματα μπορούν να ανακτήσουν και αρχεία video. Απλά σιγουρευτείτε πριν αγοράσετε ότι το πρόγραμμα ταιριάζει στις απαιτήσεις σας και την προσδοκώμενη χρήση.

  Δείτε ακόμα
  • Disk Doctors Photo Recovery
  • Wondershare Photo Recovery
  • PhotoRescue
  • Remo Photo Recovery
  • Stellar Phoenix Photo Recovery

Με τα χρόνια τα προγράμματα τύπου Image Rescue έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που πλέον χρειάζονται δύο-τρία απλά βήματα για να ανακτήσουν το “χαμένο” υλικό. Για τις ανάγκες του άρθρου σβήσαμε φωτογραφίες από μια ταλαιπωρημένη κάρτα και δοκιμάσαμε να τις ανακτήσουμε με το πρόγραμμα Image Rescue που αισίως έφτασε στην τέταρτη έκδοσή του – την γρηγορότερη και απλούστερη απ’ όλες τις προηγούμενες.
Αφού συνδέσουμε το card reader (διαβάζοντας την κάρτα από ένα card reader έχουμε περισσότερες πιθανότητες ανάκτησης) τρέχουμε το πρόγραμμα από τον υπολογιστή μας.

Στη συνέχεια διαλέγουμε το μέσο από το οποίο θέλουμε να ανακτήσουμε “σβησμένο” φωτογραφικό υλικό. Το πρόγραμμα σκανάρει την κάρτα και βρίσκει ποια αρχεία μπορούν να ανακτηθούν. Αφού τελειώσει το σκανάρισμα ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια αρχεία θέλει να επαναφέρει και σε ποιο φάκελο θα μεταφερθούν. Η διαδικασία είναι τόσο απλή. Το πρόγραμμα προσφέρει και την επιλογή να διαγράψουμε αρχεία και να φορμάρουμε την κάρτα που καλό θα ήταν να τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΠΗΓΗ: περιοδικό ΦΩΤΟγράφος

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
...............
Ανάκτηση φωτογραφιών – Ανακτήστε τις Χαμένες σας Εικόνες

Κρύος ιδρώτας, χέρια που τρέμουν, δακρυσμένα μάτια, είναι τρία από τα πολλά χαρακτηριστικά της κατάστασης που βιώνεις μόλις διαπιστώσεις ότι τα πολύτιμα σου αρχεία, φωτογραφίες, μουσική, video, έγγραφα, κτλ. δε βρίσκονται πουθενά στον υπολογιστή σου γιατί έχουν διαγραφεί. Είτε από δικό μας λάθος είτε όχι, όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να ανακτήσουμε και να “σώσουμε” το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, μέρος των αρχείων που έχει διαγραφεί.

Μία εφαρμογή ανάκτησης αρχείων, από τις πολλές που κυκλοφορούν, είναι το Recuva της εταιρείας Piriform, γνωστή από το αρκετά επιτυχημένο CCleaner. Αυτό που κάνει το Recuva ιδιαίτερο χρήσιμο, εκτός του πλήθους λειτουργιών που προσφέρει, είναι η δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιώντας το “βοηθό”, μία σειρά από επιλογές που θα δείτε παρακάτω, ώστε ακόμα και ένας αρχάριος χρήστης να ανακτήσει όλα τα διαγραμμένα αρχεία με επιτυχία.

Όταν διαγράφετε αρχεία ή φακέλους από τον υπολογιστή σας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι η διαγραφή είναι μόνιμη. Εφόσον ένα διαγραμμένο αρχείο δεν επικαλυφθεί από κάποιο άλλο στην ίδια τοποθεσία του δίσκου που υπήρχε πριν, τότε είναι πιθανό να ανακτηθεί.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να ανακτήσετε τα δικά σας αρχεία χρησιμοποιώντας το βοηθό της εφαρμογής.

Αφού ανοίξετε το Recuva (Κατεβάζετε το Recuva από ΕΔΩ)για πρώτη φορά θα εμφανιστεί η παρακάτω καρτέλα (Oδηγίες με εικόνες ΕΔΩ) εκκίνησης του βοηθού ανάκτησης των αρχείων σας. Πατήστε στο κουμπί Επόμενο (Next) για να ξεκινήσετε.

...............
...............