Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
DSLR
................
..................

HomeInitial    HomeBack    HomeVideo
.


   Μικρός οδηγός για Action camera   Για πολλούς από εμάς η αγάπη μας για την αποτύπωση της στιγμής, είτε αυτή αφορά την φωτογραφία, είτε το βίντεο, είναι πολλές φορές συγκρίσιμη με την αγάπη μας για τις δίτροχες συντρόφους μας...
Το τρίπτυχο μοτοσυκλέτα - ταξίδι - κυνήγι και όχι μόνο ,πολλές φορές συμπληρώνεται από την φωτογραφία. Σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε έστω και λίγες από τις εικόνες για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας μετά από χρόνια, ή ακόμα ακόμα - γιατί όχι- να αναζητήσουμε τον καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα μας!

Το πρόβλημα ήταν λίγο πολύ γνωστό... σταμάτα εδώ βγάλε γάντια, βγάλε κράνος, βγάλε φωτογραφία... σταμάτα εκεί... βγάλε το ένα, βάλε το άλλο κλπ κλπ.

Το πρόβλημα αυτό εδώ και κάποια χρόνια προσέγγισε μια κατηγορία μηχανών που ονομάστηκαν "actioncameras" ή κάμερες δράσης εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μικρό μέγεθος και βάρος, ανθεκτικότητα, και ηλεκτρονικός σταθεροποιητής εικόνας έκαναν τις actioncams να πουλούν σαν ζεστά ψωμιά σε χιλιάδες κόσμου δεκάδων αθλημάτων.
Η μανία έφτασε τόσο μακριά που στις μέρες μας με το ειδικό αξεσουάρ μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε σε κάμερα μαν (γούφ) ακόμα και τον ίδιο μας τον σκύλο!

Αν και εξ αντικειμένου δεν είμαι ο καταλληλότερος να γράψω ένα άρθρο για το τι είναι, πόσες είναι (περίπου) και τι ανάγκες μπορούν να καλύψουν οι actioncams, σκέφτηκα όμως να ανοίξω μια συζήτηση, μέσα από την οποία θα υπάρχει η μεταφορά εμπειρίας πολλών από εδώ!

Βασικό έναυσμα για να τα βάλω κάτω είναι το γεγονός ότι actioncams παράγουν εταιρίες που ούτε καν φανταζόμασταν ότι ασχολούνται με το θέμα! Έτσι λοιπόν εκτός από τη δημοφιλέστατη Go Pro η οποία και παρουσίασε σήμερα την πολυπόθητη 4! αντίστοιχες κάμερες έχουν (και όχι με σειρά σημαντικότητας) οι:

      Sony

      Ricoh χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της Pentax (WG-M1)

      Polaroid Cube αδιάβροχη μέχρι 2 και σε σχήμα ζάρι!

      H PXS την iSAW EXtrem

      Contour, μετά τις αλλαγές της εταιρίας με την νέα ROAM3

      H γερμανική Braun με την, Braun Master, αδιάβροχη στα 100m

      Shimano Sport Camera (CM-1000)

      iON Air Pro 3, HD

      Toshiba μετην Toshiba Camileo X-Sports

      Garmin VIRB

      Η Lenco Sportcam 300

      Η Rollei Racy Full-HD

      Easypix GoXtreme WiFi

      ACTIONPRO X7 action camera

      EVOLVEO-ACTION-CAMERAS

      Middland XTC 300

      Oι περίφημες κινέζικες sj4000, sj5000 κλπ...

      και φυσικά oi Πλάισιο

Από οικονομικής πλευράς μπορούμε να πούμε ότι καλύπτουν ένα φάσμα από τα 80- 500 ευρώ (να δούμε τι μας επιφυλάσσει η gopro4)!

Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό ότι έχουμε και αντίστοιχες διαφορές στα χαρακτηριστικά...

Ποία είναι λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά που μπορούμε να βρούμε και να εξετάσουμε σε μια actioncam για να δούμε αν καλύπτει ή όχι τις ανάγκες μας;

Ανάλυση βίντεο.

...εδώ αξίζει να σταθούμε και να πούμε δύο λόγια για τις αναλύσεις και την ποιότητα που μας προσφέρουν

Η ανάλυση του βίντεο και fps (framepersecond). Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ίσως από τα σημαντικότερα που πρέπει να εξετάσουμε (αλλά όχι μόνο αυτά). Στις ημέρες μας αναλύσεις κάτω του 1080 μας προκαλούν δυσφορία και με τα βίας παρακολουθούμε σε 720 (και αν αυτό δεν μας ενδιαφέρει στο youtube μας ενδιαφέρει σπίτι μας). Το γεγονός αυτό φυσικά, συνεπάγεται υπολογιστική δύναμη και φυσικά μεγάλους δίσκους για τα αρχεία μας ακόμα και αν είμαστε της λογικής σβήνω τα παλιά και κρατάω λίγα...
Αναλύσεις που λανσάρονται τελευταία στα 4Κ είναι καλοδεχούμενες και μια καλή ευκαιρία για να πουλήσουμε το κτήμα της γιαγιάς για να πάρομε καινούριο υπολογιστή, οθόνη, τηλεόραση σκληρό δίσκο, κάρτες μνήμης και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο που στην παρούσα φάση ακόμα απλά τσουρφλάν από οικονομικής άποψης....
Τα fps επίσης είναι σημαντικά όμως: Οι περισσότερες actioncams καταγράφουν σε 1080 30fps δηλαδή ένα "φυσιολογικό" βίντεο. Στην Ευρώπη (σύστημα PAL) τρέχει με 25fps άρα μας καλύπτει μια χαρά να δούμε τα πλάνα μας!
Όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν στην συνέχεια θέλουμε να κάνουμε ένα super slow motion video. Αν δεν θέλουμε, δεν μπορούμε ή βαριόμαστε να μοντάρουμε τα video μας τότε 30fpsείναι καλά. Οι υπόλοιποι ξέρουν τι να κάνουν!

Βάρος - σχήμα - μέγεθος και αξεσουάρ τοποθέτησης.

Εδώ ο υποκειμενικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο! Ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες και την χρήση που σκέφτεται για την κάμερα του θα τον οδηγήσουν στις σωστές επιλογές. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι οι ανάγκες μεταβάλλονται και καλό είναι να προβλέπουμε και κάποιες από τις μελλοντικές μας!
Εδώ, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την προσπάθεια των εταιρειών να μας πουλήσουν την ειδική βάση για να βάλουμε την κάμερα από το σκυλάκι μας και τον παπαγάλο μας μέχρι το περίφημο ελικόπτεράκι που τελευταία κάνει και εμφανίσεις και σε γάμους! Συνδεσιμότητα με wifi

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι για τον οδηγό την μοτοσυκλέτας είναι σχεδόν απαραίτητη η σύνδεση με wifi καθώς εκτός από την προεπισκόπηση απαραίτητος είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος της μηχανής. Παρόλα αυτά η χρήση έξυπνων τηλεφώνων και η χρήση γαντιών δεν συμβιβάζονται και προσωπικά θεωρώ το αδιάβροχο γκατζετάκι τύπου ρολόι που λανσάρει η goproβασικό πλεονέκτημα...

Αδιαβροχοποίηση και Υποβρύχιες λήψεις.

Δεν είναι λίγοι οι μοτοσικλετιστές φίλοι των καταδύσεων! Άρα μια ιδιαίτερη προσοχή στα συνοδευτικά σκάφανδρα των μηχανών θα πρέπει να δοθεί εάν και εφόσον θέλουμε να μεταφέρουμε ψαράκια και βουτιές στη μεγάλη οθόνη!

Αυτονομία μπαταρίας.

Τάση ενός νέου χρήστη μιας actioncam είναι να την ανοίγει και ότι γράψει ή τουλάχιστον πριν τον ερχομό του wifi. Η αυτονομία της μπαταρίας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό! παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μπριζάκια σε θέσεις που είναι δυνατή η τροφοδοσία στην μηχανή, όμως η λογική αυτή θα μας οδηγήσει γρήγορα σε γεμάτες κάρτες, δίσκους, αλλά και δύσχρηστα και μεγάλα αρχεία!
Το κόστος εφεδρικών μπαταριών επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί... ενώ η αλλαγή μπαταρίας κάθε τρεις και λίγο σε κατάσταση ταξιδιού δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση...

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι παιχνίδια με τις κάμερες κατά την οδήγηση επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους και όσο και αν αυτό ακούγετε σαν "κλισέ" είναι καλό να το έχουμε όλοι στην άκρη του μυαλού μας και να προσπαθούμε η χρήση της κάμερας να προσομοιάζει την χρήση των βασικών χειριστηρίων της μοτοσυκλέτας μας (φλάς, φώτα κλπ) δηλαδή την απλή και εύκολη πρόσβαση ενεργοποίησης και απενεργοποίηση της... ...στην συνέχεια θα μπορούσε ο καθένας να μεταφέρει τις εμπειρίες του από την χρήση μια actioncam καθώς και τα χαρακτηριστικά που αυτός θεωρεί σημαντικά, μιας και η ποικιλία των μοντέλων και το εύρος των τιμών αρχίζουν να προκαλούν χάος!

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
...............
...............
...............
...............
...............