Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Βασίλης Αλιμάρας

Μπεκάτσα το μεγάλο ερωτηματικό !

Φίλοι συνάδελφοι

Το πρωί της Κυριακής, καθ'οδόν προς τον κυνηγότοπο, ακούγαμε την πολύ ωραία κυνηγετική εκπομπή της "Κυνηγεσίας & Κυνοφιλίας" στο ράδιο. Είμαι σίγουρος οτι το ίδιο θα έκαναν και χιλιάδες άλλοι κυνηγοί την ίδια ώρα. Ακούσαμε λοιπόν από τα Τρίκαλα να λένε οτι εφέτος είναι πολύ διαφορετικά για τα περάσματα μπεκατσών και έχει αρκετές κάθε μέρα σχεδόν. Το ίδιο είπε και κάποιος συνάδελφος από την Ελευσίνα. Αντίθετα ο πρώην πρόεδρος του Κ.Σ Ρόδου Γ.Μαμαλίγκας είπε οτι στα νησιά έχει πολύ λίγες ακόμα, λίγες βροχές επίσης και ελπίζουνε είπε οτι θ'αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες.

Εμείς δεν σηκώσαμε ούτε μια αν και ο καιρός ήταν ιδανικός, ψάξαμε ψηλά στα 1000 μέτρα σε κλασικά μπεκατσοτόπια της Ανδρου και έπειτα το απόγευμα λίγο πιο χαμηλά, 4 κυνηγοί με 7 σκυλιά έμπειρα. Φίλοι που ήσαν στα Γρεβενά το διήμερο δεν σήκωσαν ούτε μια και μάλιστα όλους όσους κυνηγούς ρώτησαν τα ίδια! Άφαντες οι μπεκάτσες.

Βέβαια αυτές οι αντιφατικές πληροφορίες είναι που μας κάνουν και ..ελπίζουμε οτι θα βρεθούμε κι'εμείς την σωστή μέρα στο σωστό μέρος!

Θα ήθελα απ'όλους τους φίλους της λίστας μας, να μας στείλουν ένα σύντομο μήνυμα για τις έγκυρες πληροφορίες που είχαν για το Σ/Κ 15/16 Νοεμβρίου όσον αφορά τις μπεκάτσες που διαπιστωμένα συνάντησαν και που περίπου, οχι βέβαια κυνηγότοπο (αλοίμονο!). Ετσι για να κάνουμε ένα τεστ έγκυρων πληροφοριών και "ράδιο αρβύλα"!

Γιώργος Σουρλάγκας

Καλημέρα παιδιά,

Χθές γύρισα απο ταξίδι και μια και διαβασα την ..μπεκατσοσυζήτηση να σας πώ και εγώ τα νέα.

Θα κάνω ντου βρε πονηρή στα στεκια που αραζεις έλεγε ένα παλιο τραγούδι και τα γνωστά κοτέτσια της Θεσσαλίας άδεια η σχεδόν άδεια. Πουλιά υπήρξαν για λίγες ημερες που άλλα κατευθυνθηκαν προς τον κάμπο και ελάχιστες έμειναν στο κλαρί που τσεκάρονται και αν χτυπηθούν περιμένεις το επόμενο φτερό.

Προσωπική εκτίμηση όπως τα είδα τα πραγματα έχουν λίγο καλύτερα απο πέρισυ και ο αριθμός του απλά λίγο μεγαλύτερος. Κάνουν αισθητη τη παρουσία τους για λίγες ημέρες σε συγκεκριμένους τόπους αφήνοντας μεμονωμένα ελάχιστα πουλιά πίσω. Οσοι αναζήτησαν την τύχη τους στο έλατο ατύχησαν τουλάχιστον τις ημέρες που ήμουν επάνω με καλύτερη περίπτωση συναντηση με ένα πουλί και έβλεπες την απογοητευση στο προσωπο τους.

Πουλιά χτυπήθηκαν αλλά πολύ λίγα και με κυνηγι ανω των 8 ωρών. Τα γνωριμα μέρη που πριν χρονιες είχες συναντήσεις, έρημα σε έκαναν να ξαναζείς τις παλιές στιγμές που αβίαστα σου έρχονταν στο μυαλό. Μόνη ικανοποίηση τα σκυλιά που δουλευαν καλά και με λίγη δουλίτσα να ψάχνουν τον «πονηρό» τόπο που τους υποδυκνύεις μπάς και σπάσει ο διόλος το πόδι του.

Δοκιμάζοντας τη τύχη μας στο έλατο τη Κυριακή σε οποιοδήποτε μέρος τα τζιπάκια έκαναν παρέλαση και συναντόντας γνωστη παρέα ντόπιων γνωστών μπεκατσαδων που εγκατέλειπαν το μέρος με μια μονο συναντηση αποφασίζουμε να ανεβούμε ψηλότερα για πέρδικα. Λεπτή στρώση πάγου στις πέτρες κανουν τη ζώή μας πολύ δύσκολη και κλεφτές ματιές στο χάος σε κάνουν να εκτιμάς περισσότερο τη ζωή σου.Αναρωτιέσαι και να τις βρείς το πώς θα μπορέσεις να τουφεκίσεις.

Μετα απο άσχημες καταστάσεις 40 πουλιά εγκαταλείπουν το έδαφος που τρανταχτηκε και κολλάνε σε φρύδι στο απόλυτο χάος. Κανενας δεν μπορεσε να τουφεκίσει τα πουλιά δασκαλεμενα καλά απο το κυνηγι ξερουν ακριβώς που θα πάνε. Με δυσκολία κρατάω το ντόπιο φίλο μου να μην πάει γιατί η τα σκυλιά θα κλαίγαμε η οι δικοί μας εμάς και αποφασίζουμε να είμαστε πλέον πολύ προσεκτικοί πατώντας μόνο στα προσήλια.

Παίρνουμε και άλλο μέρος και μερικές φορές σταματάω και χαζεύω αφού έχουμε κατεβεί πιο χαμηλά, τις πέτρες με το πάγο να αστράφτουν σαν διαμαντια. Κουτσουλιές σε πολλά σημεία με κάνουν να παρακολουθώ και τα σκυλιά που βγαζουν οτι καλύτερο έχουν. Ενας τεραστιος κύκλος και μετά μια αναβαση πραγματικά...επίπονη θα κλείσει την κυνηγετική μας ημέρα. Μπαίνοντας στο αμαξι και βαζοντας τα σκυλιά στις θέσεις τους με τον αέρα να ξυρίζει, τη μύτη να τρέχει, και τα μάτια δακρυσμένα απο το κρύο ρίχνω μια τελευταία ματιά εδώ πάνω στα μερη που κυνηγησαμε.

Ελπίζω για το επόμενο ραντεβού να είναι πιο τυχερό και δεν διαμαρτυρόμαστε καθόλου ούτε και αλλάζουμε γνώμη για την επιλογή μας, πραγματικά άξιζε !!!! Θα προσπαθήσω να κρατησω στο μυαλό μου όλη αυτη τη ομορφιά και ακόμα και τώρα που γράφω τη ξαναβλέπω σαν να μαι εκεί. Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής υπάρχει μια ακόμα ελπίδα αυτη η τελευταία που όλους μας συνοδεύει.. Τη Δευτέρα σηκώσαμε 2 πουλιά ένα στη τσαντα του φίλου μου και Τριτη όλη την ημέρα 6 ωρες κυνηγι 2 άτομα καμμιά συναντηση με το άγχος της επιστροφής να μου κάνει τη ζωή δύσκολη.

Ελπίζω τα πραγματα να πάνε καλύτερα για όλους μας και εύχομαι καλή μπεκατσοχρονιά σε όλους τους φίλους της όμορφης κυρίας.

Παντελής Οικονόμου

Κι εγώ πιστεύω ότι σχεδόν όλα τα παιδιά ανέφεραν τι πραγματικά συμβαίνει με την μπεκάτσα τη φετινή χρονιά. Κάποιες υπερβολές που γράφονται ας τις αφήσουμε στην άκρη. Στα φετινά κυνήγια που έκανα για την μακρομύτα τα δεδομένα έχουν ως εξής. α. προ 10μερου περίπου στη Στερεά Ελλάδα ο καλύτερος είχε 3 σηκώματα β. την προηγούμενη εβδομάδα στην Πελοπόννησο (Τρίπολη) σε ορισμένα κομμάτια είχε κάποια πουλάκια - νορμάλ πάντα νούμερα - και τώρα σχεδόν μηδενικά. Σαφώς τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι αλλά όσοι έχουν κυνηγήσει χρόνια την μπεκάτσα δεν μπορεί παρά να παραμένουν απογοητευμένοι. Ο νοών νοείτω.

ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αν και σε μερικους ισως φανει αστειο για μενα τις καλυτερες αναφορες σε σχεση με τις μπεκατσες μου τις δινουν οι συγγενεις μου που ειναι ολοι λαγαδες!

Εχω τουλαχιστον 15 συγγενεις που ειναι φανατικοι λαγαδες και κυνηγαν λαγο σε ελατα οι περισοτεροι..απο αυτους καθε χρονια εχω πληροφοριες σιγουρες για μπεκατσες.. Βοιωτια Ευβοια παιδια ειχε κατι πουλια με τα κρυα.!..τωρα σχεδον τιπτε..αλλα ρε παιδια με ζεστη αμεσως μετα και νοτια τι να βρεις.?τα πουλια φευγουν 1

Πηρα τηλεφωνο και Γιαννενα στην Αρετη εχω 3 φιλους (κοντα στο Καλπακι) νεα παιδια που εχουν χρονο γιατι δουλευουν σε ξυλουργειοκαι πανε εναλλαξ κυνηγι.! Δεν εχει πουλια ουτε εκει!

Γκριτζαλας

------------------

συναδελφοι

Πριν 10 λεπτα μιλαγα με τον φιλο μου τον Ιταλο που μου εχει στειλει και τα σκυλια..ο ανθρωπος αυτος ειναι μελος μιας παρεας 50 ατομων που για ενα ποσο σταθερο καθε χρονο νοικιαζουν μια περιοχη στην ΚΡοατια οπου παν και κυνηγαν .

Εκει επειδη οι ντοποιο κυνηγαν μονο τριχωτα και παιρνουν πολλα λεφτα φυλαν την περιοχη και οι Ιταλοι κυνηγαν τις μπεκατσες! Ηταν εκει τελος παντων σε μια παρθενα περιοχη τεραστια 5 μερες..8 ατομα με 10 σκυλια αλωνιζαν απο πρωι μεχρι βραδυ και σηκωσαν 11 πουλια !!!!!!!!!!!!!!!

Κωστας Γκριτζάλας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΔΕΝ ΣΗΚΩΣΑ ΚΑΜΙΑ .ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΠΗΡΑ 1 ΛΑΓΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑ Κ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΑΦΟΥ ΠΗΡΕ ΝΤΟΡΟ 150Μ.ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΠΗΡΑ.ΜΕΣΑ ΣΕ 10’ ΗΡΘΑΝ 2 ΤΥΠΟΙ Κ ΜΕ ΒΡΗΚΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΟΤΙ Ο ΛΑΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΛΑΓΟΣΚΥΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΑ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ.ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΚΛΑΦΟΥΝΙΤΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑΝ Κ ΟΤΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΝΤΟΥΦΕΚΑΓΑ ΤΟΛΑΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΛΑΣΩ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ Κ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Κ ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑ ΤΟ ΛΑΓΟ .Κ ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ Η ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟ ΛΑΓΟ?ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Σ.Κ ΣΗΚΩΣΑ 4 ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΠΗΡΑ 1 Η ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΘΡΕΜΕΝΗ Κ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΝΩ ΠΕΡΣΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ!ΚΥΝΗΓΑΩ ΜΕ ΝΤΡΑΧΤΧΑΑΡ 12 ΧΡΟΝΙΑ .ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΦΥΛΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ Κ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΙΑ Κ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Χαλκιάς

Καλησπερα παιδια!Δυσκολες εποχες για μπεκατσες....και μπεκατσαδες!Λοιπον ακουσα το Σαββατο οτι κανανε 10 σηκωματα στην Αρκαδια!Μου στειλανε φωτο με 3 μπεκατσουλες!Την ιδια μερα παιρνω τηλε Φουρνα και....τιποτα 1 με το ζορι!Παιρνω στα Τρικαλα 5 σηκωματα σε πολυ πυκνο αλλα ουτε ντουφεκια!Θεσσαλονικη 4 σηκωματα 3 πουλια τσαντα!Κυριακη Αρκαδια 1 πουλι!Φουρνα ηταν να κατσουν ενα μηνα σηκωθηκαν και εφυγαν!Τρικαλα τιποτε!Θεσσαλονικη τιποτε!Και ερχετε η Δευτερα που παω εγω για κυνηγι!Αρκαδια 1 πουλι διπλοσηκωμενο να μας κοροιδευει!Αλλο 1 πιο χαμηλα διπλοσηκωμενο στο πολυ πυκνο να βαρας σκιες......Σημερα μια απο τα ιδια!Σηκωσαμε 2 πουλια απο 2 φορες και παλι τιποτα.Μαλιστα το ενα ηταν το ιδιο της Δευτερας!Λοιπον εχουμε και λεμε διημερο σηκωσα 8 πουλια!Ρε θα μας τρελανετε......!Που ειναι τα πουλια που ολοι βρισκουν?Οσοι δεν πολυασχολουνται με τη μπεκατσα αυτο θα λεγανε ενω κανονικα σηκωσα 3 πουλια!Αντε ρε δεν ακουω τιποτα !Πουλια κανουν μονο οι ψευτες!

Σπύρος Γεωργίου

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ. ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ, ΙΤΑΛΟΙ, ΚΥΝΗΓΑΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟ ΣΤΑΡΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΘΥΡΟΦΗΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 700 ΠΟΥΛΙΑ. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΑ.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΡΕΖΕΡΒΕΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΗΜΑΡΤΟΝ. ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΟΙ........

ΦΙΛΙΚΑ ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΑΣ

Καλησπέρα συνάδελφοι ,

Απαντάω στο δικό σου μήνυμα γιατί το έθεσες αρκετά σωστά , αλλά και στο Σπύρο Γεωργίου και τον ευχαριστώ για την απάντηση ! Τρεις φορές φέτος κυνήγησα μπεκάτσα και κάποια πουλιά βρήκα σύνολο 10 στο χέρι , με τα σηκώματα μαζί ήταν γύρω στα 15-17 πουλιά. Δύο μονοήμερα από δύο πουλιά και ένα τριήμερο από 6 πουλιά και δύο που δεν βρήκαμε λόγο επικινδυνότητας του εδάφους εκεί που έπεσαν ειδικά το ένα ! Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες την διαφορά την κάνει το καλό μπεκατσόσκυλο με ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας !! Αλλά όταν λες ότι 4 άτομα ένα Σ/Κ είχατε καλές συναντήσεις και καρπώσεις σε μία συγκεκριμένη περιοχή , πιστεύω ότι ήσασταν απλά τυχεροί και πέσατε σε κάποιο μπάσιμο η μετακίνηση και βεβαίως είχατε και καλά σκυλιά .

Τώρα αν ξαναπήγατε στο ίδιο μέρος και ξανασηκώσατε πουλιά αριθμητικά περίπου τα ίδια τότε κάνω λάθος , αλλά αν δεν πήγατε και αυτό έγινε ένα Σ/Κ ήταν σίγουρα η περίπτωση που ανέφερα . Επίσης θα έχετε κυνηγήσει και άλλες μέρες σίγουρα και άλλες περιοχές είχατε τέτοιες άλλες συναντήσεις ? Αυτά τα λέω γιατί μπασίματα , μετακινήσεις κλπ φέτος γίνονται συνέχεια και όταν πάς μετά από δύο μέρες βρίσκεις μία η δύο !!! Το βασικό είναι όταν στα κλασικά μπεκστοτόπια υπάρχουν πουλιά αυτό φαίνεται αμέσως, πώς !

Παράδειγμα όταν σε μία περιοχή της Λαμίας πχ κλασσικό μπεκατσοτόπι και βλέπεις 50 αυτοκίνητα και το βράδυ στις ταβέρνες ακούς σήκωσα 3 , άλλος 4 άλλος 7 κλπ τότε φαντάσου μέσο όρο 3 πουλιά Χ 50 = 150 πουλιά άρα αυτή η περιοχή είχε μπεκάτσες και τις μοιράστηκαν 50 αυτοκίνητα = αυτές που γλίτωσαν , αν ήταν 10 αυτοκίνητα θα έκαναν 150 / 10 = 15 πουλιά το αυτοκίνητο και βεβαίως η καρποφορία του καθένα μας εξαρτάτε από τις εμπειρίες του και τα σκυλιά του , αλλά το επαναλαμβάνω ο καλός ας τον πούμε έτσι θα κάνει 6-10 , αλλά και ο άπειρος 1-2 αν έχει πουλιά η θα τα σηκώσει και θα τα δει !!!!!

Τι να πεις όπως ότι σε μία φανταστική περιοχή και τεράστια περιοχή τέλος Νοεμβρίου όπως είναι η περιοχή Καρπενησίου, Λαμίας, Φουρνά κλπ κλπ 150 αυτοκίνητα τα 50 δεν την είδαν , τα 50 σήκωσαν από 1-2 , 20 πήραν 1-4, 15 πήραν 3-5 και 5, 5-10 πουλιά !!!!!!!!!! αντιστοιχεί περίπου στο αυτοκίνητο 1-2 πουλιά !! και όταν οι ντόπιοι κυνηγοί σου λένε 1-4 που ξέρουν τα μέρη σαν το πορτοφόλι τους και η μπεκάτσα όπως καλά γνωρίζουμε όλοι είναι όπως το χταπόδι με ΘΑΛΑΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ, όπου βρεις μια θα ξαναβρείς και άλλη !!

Για να κλείνω και να μην κουράζω η χρονιά είναι καλύτερη σίγουρα από πέρσι αλλά οι πληθυσμοί σίγουρα πάλι είμαι πολύ πολύ μειωμένοι !!! ο καθένας μας ας σκεφτεί μόνος του !!!!!!!!!!!

φιλικά Γιώργος Πέππας

RE PAIDIA KALA EGO EIMAI ASXETOS APO MPEKATSA, ALLA DEN MPORO NA KATALAVO TI GINETAI TELIKA M' AYTO TO POYLI. TO PROHGOYMENO SAVATO POY SYMMETIXA SE MPEKATSOKYNHGI STO XORIO MOY SE YPSOMETRO 500 -700 METRA, SYNANTHSAME SE 6 ORES 3 POYLIA KAI EIDAME MONO TO ENA TO OPOIO KAI PHRAME.

O FILOS POY EIXE TA POINTER, EINAI APO THN BARDA ENTELOS PAIDINO MEROS KA EPIMENEI OTI YPARXOYN KAPOIA POYLIA EKEI. O ANTHROPOS EINAI POLY SOVAROS KAI DEN XREIAZETAI PSEMATA GIA NA APODIKSEI TI KYNHGOS EINAI KAI TI SKYLIA EXEI. APLA DEN MPORO NA KATALAVO POS GINETAI NA MHN EXEI POYLIA STA MERH MOY POY KAI NERA EXOYN, PYKNH VLASTHSH, KSERA FYLLA NA KRYFTOYN, MALAKO XOMA GEMATO SKOYLIKIA KAI POLLES VROXES TO TELEYTAIO DIASTHMA. TO APOGEYMA THS KYRIAKHS EVGALA VOLTA TO COCKERAKI MOY SE KATI APITHANA MERH POY KRATOYSAN ANEKATHEN MPEKATSES TIS OPOIES SHKONAN ME TA PODIA ( REMATIES ENDIAMESA STA VOYNA ME KISOYS KAI PLATANIA. PERIMENA MEXRI POY NYXTOSE ALLA TIPOTA, DEN FANHKE KAMIA.

DEN KSERO ALLA META 15 XRONIA POY KSANASXOLOYMAI ME TO KYNHGI OLA EINAI DIAFORETIKA. KATEYTHINOMASTE OLOTAXOS PROS TA SKOPEYTHRIA KAI TIS REZERVES OPOS OI GEITONES MAS OI ITALOI. OI OPOIOI KATESTREPSAN PROTA TON DIKO TOYS STERIANO KAI THALASSIO KOSMO KAI EPIXEIROYN NA KANOYN TO IDIO KAI S' EMAS.

OSA XRONIA EIMAI PSARAS TOYS VRISKO KATHE KALOKAIRI MPROSTA MOY NA KATASPARAZOYN TON VITHO ME TIS MPOYKALES TOYS, TORA KANOYN TO IDIO ME TA THIRAMATA. KRIMA RE GAMOTO......

KOSTAS KAZEROS

Καλησπέρα παιδιά, εγώ δεν διάβασα τον Ε.Τ ακόμα γιατί είμαι στο γραφείο. Όμως από την βόλτα που έκανα το Σ/Κ στην Βοιωτία σε κάνα δυο μέρη που σίγουρα θα σήκωνα κάποιο πουλί, δεν πήρα ούτε μυρωδιά. Επίσης κάποιος φίλος από Τρίπολη (που του έχω εμπιστοσύνη για ότι λέει), την Κ, κυνήγι όλο το πρωί 2 άτομα - 2 σκυλιά, δεν είδαν τίποτα.

Εμένα ο σκύλος μου είναι νέος (16 μηνών) και μπορεί να πει κανείς ότι δεν ξέρει τι ψάχνει, όμως τα άλλα παιδιά και έμπειρα σκυλιά έχουν και έμπειροι κυνηγοί είναι.

Νίκος Ζευγολής

Καλησπέρα και από εμένα παιδιά. Παρότι διαβάζω καθημερινά τα νέα από την λίστα σχεδόν ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω μπει στην διαδικασία να επικοινωνήσω μαζί σας. Αφορμή για να το κάνω σήμερα είναι η συζήτηση που κάνετε για το αν είχε μπεκάτσες το προηγούμενο Σ/Κ. Πρέπει να σας πω πως εγώ με την παρέα μου σύνολο 4 άτομα κάπου στον νομό Λαρίσης πήραμε 15 πουλιά στο χέρι και είχαμε τουλάχιστον 23 με 24 συναντήσεις. Βέβαια ΧΩΡΙΣ να κάτσουμε ούτε ένα λεπτό στο καρτέρι.

Πληροφορίες από σημείο στα Τρίκαλα έμπιστων ανθρώπων προς σε μένα μιλάγανε για 10 πουλιά στο χέρι κλπ. Μήπως η διαφορά μεταξύ αυτών που βάρεσαν πουλιά και σε αυτούς που δεν βάρεσαν είναι το πόσο καλά μπεκατσόσκυλα διαθέτουν?????????

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαευαγγέλου

8A SYMFONISO ME TON FILO KOSTA. ALLOSTE TO E8ESA OS 8EMA KAI EGO. KATI PREPEI NA KANOUME ME AYTOUS TOUS ITALOUS. ARAGE AKOMA KAI EMEIS OS APLA MELH THS LISTAS, H KALYTERA O ORION DEN MPOREI NA KANEI TIPOTA? ENSTASEIS KTL STHN HGESIA?

KATI PREPEI NA GINEI AMESA KAI APOTELESMATIKA GIATI ALLIOS DEN MAS BLEPO KALA!!! EPISHS, GIA SKEFTEITE/ANALOGISTEITE KAI SYNDYASTE TIS MEIOSEIS TON PLY8HSMON TIS MPEKATSAS KYRIOS KAI YSTERA OLON TON UPOLOIPON 8YRAMATON SE SXESH ME THN EPITREPSH TOU KYNHGIOU APO TOUS ITALOUS ELEY8ERA SE ALLA KRATH EKTOS APO THN XORA TOUS!!!

PREPEI NA PAROUME AMESA METRA EPANALAMBANO, O ORION DEN MPOREI NA KANEI TIPOTA ENSTASEIS STHN HGESIA? TO KYNHGI EINAI KATI POU AFORA EMAS TOUS KYNHGOUS PROTISTOS KAI YSTERA THN POLITEIA!!! AN DEN TO PROSTATEPSOUME EMIS OI IDIOI MHN PERIMENOUME NA NOIASTEI KANEIS ALLOS EKTOS APO EMAS GIA EMAS!!!! S. O. S.

konstantinos mousas

Συγνώμη ρε παιδιά που ξαναεπεμβαίνω,

αλλά γιατί φωνάζετε , 50 Ιταλοί πήγαν κυνήγι μία εβδομάδα στο εξωτερικό και έφεραν 500 πουλιά δηλαδή 10 ο καθένας για πέντε μέρες κυνηγετικές 10/5= 2 πουλιά την ημέρα στην πατρίδα της μπεκάτσας !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Εδώ εμείς τις σφάζουμε στο καρτέρι κάθε βράδυ και άμα βρούμε θα πάρουμε 12 την ημέρα και θα είμαστε και νόμιμοι . Λοιπόν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ας κοιτάξουμε τα του οίκου μας και βεβαίως συμφωνώ ότι πρέπει να κλείσει αυτή η πληγή του πληρωμένου κυνηγετικού ΦΟΝΙΚΟΥ στις φτωχές και με πολλά προβλήματα χώρες σε αντάλλαγμα $ και Ε αλλά μην είμαστε υποκριτές .

Για σας και πάλι Γιώργος Πέππας

Για καθιστε ρε παιδια ολοι εχετε τα καλυτερα σκυλια και εμεις τα κατρακυλια?Συμφωνω οτι το Σ\Κ εγινε καποιο περασμα αλλωστε για αυτο τραβηξαμε προς τα μερη που ακουστηκαν τα πουλια!Επισης να συμφωνησω οτι πεσανε 150 πουλια π.χ. και φαγωθηκαν τα 100 !Τα υπολοιπα ρε παιδια που πηγαν και δευτερα τριτη σηκωσαμε μονο απο δυο πουλια?Γιωργο το σ\κ ειχατε αγωνες σε κλασικα μπεκατσοτοπια!Ποσα πουλια βρηκατε?τρια?Δηλαδη Φουρνα που κυνηγαμε χρονια και ξερουμε τι μπεκατσοτοπος ειναι δεν επεσαν πουλια?Τι να πω ρε παιδια μπορει η σκυλα μου στα 8 της χρονια να ξεχασε τη μπεκατσα!τι να πω!

Σπύρος Γεωργίου

Σήμερα 21/11/2003 ήταν μια καλη μερα σε σηκωματα μπεκατσας. Σε περιοχη της Καρδιτσας μεσα σε 4 ωρες βρηκα 6 πουλιά.Αρκετα ανησυχα παντως. Κυνηγησα μόνος μου με δυο σκυλια.

Βασίλης Λάρισα.

Eδω στην καστοριά μεγάλα νουμερα δεν εγιναν αλλα ολοι σηκώνουμε 2-3 μπεκάτσες στην εξοδο βεβαια ο καιρόςς ειναι πολυ ζεστός και γι αυτό τα πουλιά ειναι αέρινα, μολις κρυωσει ο καιρός θα αλάξουν συμπεριφορά, εγω την τεταρτη σηκωσα 2 πουλιά κα πηρα το ενα δεν κυνηγουσα μπεκάτσες αλλά πέρδικκες .

Σημερα κάναμε ενα πολυ καλό κυνήγι πέρδικκας και πηραμε και ενα μπεκατσινι σε υψόμετρο 1800-2000

Μήπως κανείς ασχολειτε με gps αγορασα το MERIDIAN TO COLOR ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΧΆΡΤΗ αλλά δεν εχει λεπτομέρειες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΩΛΑΣ 22/11/2003

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΣΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΙΣΘΗΤΑ. ΛΟΓΩ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΟΥΡΝΑΡΙ.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΨΑΧΝΑ ΨΗΛΑ ΣΕ ΟΞΙΑ-ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΧΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΜΟΝΟ 2 ΤΟΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΩ ΣΕ ΠΟΥΡΝΑΡΙ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΑ 7.

BASILIS ALIMARAS

Kalhmera!

To s/k htan apo ta metria.Savato parsyrthika apo parea goyroynokynhgvn ka phga gia goyroyni.Vrhkame goyroynia alla den xtyphsame.To apogeyma poy gyrisame pio poly epeidh lypomoyn ta skylia phga gia mia wra gia mpekatsa se ena shmeio poy xerw oti krataei.Vrhka 3 se diasthma 500-700 metra oso htan to remataki kai phra 1.Kyriakh pali giagoyroynia to prwi....vrhakame ena kopadi panw apo 30 goyroynia alla den kataferame na ta vgaloyme sta karteria.To kalo skyli eixe prosfata mia asxhmh empeiria apo gouroyni opou th glitwse fthna kai twra ta fovatai.paei ta vriskei, ta gaygizei kana 5ari fores kai gyrizei pisw.ta shkwsan oi paganierhdes me toyfekies alla emeinan mesa sto ntymeneo...de vghkan sta karteria.

Apogeyma vghka gia 30-40 lepta se ena allo mikro remataki poy krtataei mpekatses...vrhka 2 alla de toyfekisa kammia. Krinontas apo ta dika moy dedomena vlepw na einai kalh xronia fetos gia tis mpekatses dedomenoy kai ths zesths poy kanei. Eidwmen ti epifylassei to epomeno...

Givrgos Masuras 26-11-2003

Στις τελευταιες 11 μερες έκανα 7 τετραωρα κυνηγια μπεκατσας σε διαφορα μερη της καρδιτσας με βελανιδιες και σχεδον με ενα σκυλι που το βγαζω μονο για μπεκατσα!!!

Αποτέλεσμα:Εκτος απο την σημερινη μερα που συναντησα 2 πουλιά,στις υπολοιπες εξοδους εβρισκα απο 4 μεχρι 6 πουλια την μερα. Για καρπωση μην ρωτατε.Παντως κατω απο το 30%. Τις πρωτες μερες τα εβρισκα αρκετα νευρικα.Μετά εστρωσαν τα πραγματα. Αυτά για τους φιλους μπεκατσοκυνηγους.

Και να σημειωσω ότι τα συγκεκριμενα μπεκατσοτοπια δεν εδιναν συγκινησεις πριν το τελος νοεμβριου.Φετος όμως μου τις δινουν απλοχερα καμια δεκαπενταρια μέρες πιο μπροστα. Μου φαινεται ότι ειναι χρονια για κουταβια φετος.

Βασιλης Λαρισα 26/11/2003.

Νέα μηνύματα από το μέτωπο της Μπεκάτσας Εχθές από τις 11 μέχρι που βράδιασε περπάτημα 3 άτομα με 3 σέτερ εκ των οποίων τα 2 κυνηγούν αποκλειστικά μπεκάτσα και είναι εξακριβωμένα καλά κυνηγόσκυλα.Αποτέλεσμα άλλο ένα κουλούρι.Βγάλαμε 2 πούλια.Τόπος πουρνάρι παρά πολύ σφιχτό περιοχή κοντά στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Η πρώτη κοτάριζε απίστευτα την έχουμε σηκώσει 3 φορές και δεν μπορούμε να τουφεκίσουμε ,η μια σκύλα την πηγαίνει ποντα φέρμα ατελείωτα αποφασίζω να μπω μέσα στο πουρνάρι μπας και την τουφεκίσω έστω και γονατιστός μπαίνω και βρίσκω την σκύλα να είναι φερμαριστη ψηλά στο πλάι ,αρχίζει να ποντάρει και κυριολεκτικά γονατιστός προσπαθώ να βγω μπροστά της για να τουφεκίσω , σηκώνεται το πούλι και μου έρχεται μέσα στα μούτρα ρίχνω και κόβω κλαδιά.

Το δεύτερο πούλι δέχεται γέρμα αλλά σηκώνεται και πετάει προς την μόνη πλευρά που μπορεί να φύγει ατουφεκιστη έκανε παρά πολύ φτερό με Αποτέλεσμα να μην την ξαναδούμε. Το Σαβ/Κο έχει πέρδικες που φέτος τουλάχιστον με έχουν τιμήσει

Μαργαρίτης 26-11-2003

ΕΠΑΝΩ-UP