Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack



H δική σας άποψη εδώ
H δική σας άποψη εδώ

ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ !

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Έδρα: Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Fax.: 2310 757 086. Ε-mail: pothko@yahoo.gr

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη 2. Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα 3. Βουλευτές και Κόμματα της Βουλής 4. Μ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκη 14/4/2009 Αριθ. πρωτ.: 29
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π. Υπ. Α.Α.Τ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων (ΠΟΘΗΚΟ) με αφορμή το ψήφισμα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ) αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας (θηροφυλάκων) δηλώνει τα ακόλουθα.
Εκφράζει την αντίθεσή της με το περιεχόμενο του ψηφίσματος ως αποπροσανατολιστικό που οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα ενώ οι θέσεις που καταγράφονται σε αυτό θίγουν και αδικούν τους εργαζόμενους θηροφύλακες και τη Θηροφυλακή ως θεσμό.

Με το ψήφισμα αλλά και τα δημοσιεύματα επιχειρείται το σημερινό σοβαρό πρόβλημα της Θηροφυλακής να αποδοθεί σε δήθεν αυθαίρετες ενέργειες τρίτων και να εξαχθεί το λάθος συμπέρασμα ότι η διοίκηση των θηροφυλάκων και η απόλυσή τους να γίνεται από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Η επιδίωξη αυτή είναι παράνομη, άτοπη και εκτός κάθε ηθικής και για το λόγο αυτό δεν έχει γίνει δεκτή μέχρι σήμερα από κανέναν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ΠΟΘΗΚΟ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αγωνία της για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Θηροφυλακή από τον Ιανουάριο του 2008 εξαιτίας της απόρριψης από την ποινική δικαιοσύνη όλων των αρμοδιοτήτων που ασκούσαν οι ιδ. φύλακες θήρας (ανακριτικά καθήκοντα ελέγχων, ερευνών κλπ). Απόρριψη που οφείλεται στην απουσία της Απόφασης του ν. 3208/2003 του Υπουργό Α.Α.Τ.
Για το λόγο αυτό η στάση της ήταν ξεκάθαρη ζητώντας το αυτονόητο να εκδοθεί άμεσα η Απόφαση όπως εξάλλου επιβάλει ο νόμος, το ζητάει η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, τα ποινικά δικαστήρια αλλά και οι Δασ. Υπηρεσίες. Εάν αυτό είχε γίνει δεν θα υπήρχε κανείς σήμερα που να αμφισβητεί τις αρμοδιότητες των ιδ. φυλάκων θήρας.

Η στάση αυτή είχε δυσαρεστήσει τις κυνηγετικές οργανώσεις οι οποίες κατηγορούσαν άδικα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων για δήθεν ανύπαρκτο πρόβλημα, παράλληλα όμως συζητούσαν νομοθετική ρύθμιση για το δήθεν ανύπαρκτο πρόβλημα.
Σιωπούν όμως για τις συνεχείς δικαστικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εξαιτίας της απουσίας της Υπ. Απόφασης του ν. 3208/2003 απαλλάσσουν συνεχώς μηνυόμενους από ιδ. φύλακες θήρας, για πράξεις όπως απείθεια, αντίσταση, άρνηση ελέγχου, ακυρώνουν εκθέσεις κατάσχεσης τους ή ακόμη ακυρώνονται και ποινικές διώξεις διότι οι μηνύσεις (όπως και οι κατασχέσεις των ιδ. φυλάκων θήρας) συντάχθηκαν από αναρμόδια όργανα, ενώ έχουν ασκηθεί παράλληλα και ποινικές διώξεις από Εισαγγελείς σε βάρος θηροφυλάκων για πράξεις όπως αντιποίηση αρχής.
Παρόλα αυτά οι κυνηγετικές οργανώσεις ποτέ δεν ζήτησαν μέχρι σήμερα δημόσια την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης η οποία προφανώς θα περιγράφει αναγκαστικά ένα πλαίσιο λειτουργίας των αναγνωρισμένων ιδ. φυλάκων θήρας μάλλον ανεπιθύμητο για τις ίδιες, πλην όμως συνταγματικά αναγκαίο και ορθό.

Έτσι για να είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν αυτό που θέλουν ζητούν από τον Υπουργό Α.Α.Τ. τροπολογία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εάν δεν την κάνει όπως τη θέλουν θα προχωρήσουν στη διάλυση της Θηροφυλακής. Αυτή η Θηροφυλακή όμως έγινε εξαιτίας του σοβαρού κενού που υπήρχε στη θηροφύλαξη και μετά από απόφαση του ίδιου του κράτους και τη συναίνεση των κυνηγετικών οργανώσεων και για το λόγο αυτό τις ενίσχυσε οικονομικά με επιπλέον ποσά που υποχρέωσε να πληρώνουν οι κυνηγοί κάθε χρόνο.

Το καθεστώς όμως που επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία και νομική παρεκτροπή, είναι άτοπο και εκτός κάθε ηθικής αφού υπάλληλοι που θα αναγνωρίζονται ως δημόσια όργανα (ανακριτικά – «αστυνομικά» καθήκοντα) για να ελέγχουν τους κυνηγούς για την τήρηση του νόμου θα απολύονται από αυτούς και μάλιστα κατά τις διατάξεις του κοινού εργατικού δικαίου, δηλαδή χωρίς την ύπαρξη καν σπουδαίου λόγου.
Το εύλογο ερώτημα όμως που τίθεται είναι πως θα λειτουργεί ο θηροφύλακας κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκτός του ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών (ανακριτικών – αστυνομικών καθηκόντων) είναι ασυμβίβαστη με το ρόλο και την αποστολή των κυνηγετικών οργανώσεων (ν.π.ι.δ.). Αυτό κατά τη γνώμη μας θα οδηγήσει στην απαξίωση του θεσμού της Θηροφυλακής. Επιπλέον είναι άτοπο διότι οι θηροφύλακες θα ενεργούν στην ύπαιθρο εκτός λειτουργίας της δασικής υπηρεσίας η οποία είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη αρωγή και νομιμοποίηση του έργου τους.

Τέλος προκαλεί τη νοημοσύνη μας να καταγγέλλεται στο ψήφισμα η αυθαίρετη ερμηνεία από δασικούς υπαλλήλους των Υπ. Αποφάσεων που είναι σε ισχύ σήμερα (εκδόθηκαν προ ν. 3208/03) όταν η ίδια η ΚΟΜΑΘ από τη μία επικαλείται αυτές τις Αποφάσεις για να μην προσλαμβάνει θηροφύλακες με αορίστου χρόνου συμβάσεις (παρότι και τα χρήματα τα έχει εξασφαλίσει το κράτος και ανάγκη για μόνιμους θηροφύλακες έχει αλλά και το καταστατικό της το επιβάλει) ή για να δείξει ότι οι θηροφύλακες έχουν αρμοδιότητες δημοσίων υπαλλήλων.
Και από την άλλη όταν πρόκειται για την απόλυση θηροφυλάκων δεν τις εφαρμόζει καν και όταν καλείται να το πράξει αρνείται επικαλούμενη δικαστικές αποφάσεις αστικών δικαστηρίων με τις οποίες έχουν κριθεί νομικά άκυρες.
Την ίδια στάση υιοθετεί και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.) η οποία επίσης φάσκει και αντιφάσκει αφού κατά εντελώς παράδοξο τρόπο και σε ανύποπτο χρόνο απέστειλε πρόσφατα έγγραφο της σε όλες τις δασικές υπηρεσίες της χώρας με το οποίο δηλώνει ότι όλες οι υφιστάμενες Υπουργικές Αποφάσεις εξακολουθούν και είναι σε ισχύ.

Κατά τα άλλα όταν η ΠΟΘΗΚΟ ζητούσε δημόσια να εκδοθεί επιτέλους η Απόφαση του ν. 3208/03 διότι μεταξύ των άλλων οι ισχύουσες Υπ. Αποφάσεις αμφισβητούνται νομικά και εξαιτίας αυτού αδικούνται κατάφορα οι θηροφύλακες, η Κ.Σ.Ε. την κατηγορούσε για παραπληροφόρηση.
Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν το μεγάλο νομικό κενό και την ασάφεια που υπάρχει σήμερα στη λειτουργία της Θηροφυλακής ασάφεια που τελικά θίγει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και το ίδιο το κυνήγι και το φυσικό περιβάλλον και ζητά την έκδοση επιτέλους της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του ν. 3208/2003.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Ρετζέπης Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Τριανταφυλλίδης


ΕΠΑΝΩ-UP