Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


H δική σας άποψη εδώ
H δική σας άποψη εδώ

Περί αντικυνηγών ... !

Τους αυξημένους κινδύνους που απειλούν το κυνήγι το τελευταίο διάστημα τους εντοπίσαμε έγκαιρα και –όπως οφείλαμε– τους αποτυπώσαμε σε ειδικά αφιερώματα στο «Τύπος - Κυνήγι» αλλά και σε έκτακτα δημοσιεύματα στον Ελεύθερο Τύπο. Στο προηγούμενο τεύχος μας παρουσιάσαμε τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», τα οποία –δυστυχώς– δικαίωσαν τις πληροφορίες μας. Ωστόσο, αυτή η συνέντευξη δημιούργησε «απόνερα» που κατευθύνθηκαν –εντέχνως– εναντίον μας.

Ολα όσα αφορούν στη σημερινή εικόνα του κυνηγιού στην πατρίδα μας αποτελούν ένα «κράμα» από πάγιες επιθέσεις οικολογικών οργανώσεων, αδιαφορία σε όσα συμβαίνουν από την πλευρά μεγάλης μερίδας της κυνηγετικής οικογένειας αλλά και από αντιδράσεις των κυνηγετικών οργανώσεών μας. Ολα αυτά προσπαθήσαμε να τα αναδείξουμε κάνοντας αρχή με τη δική μας αυτοκριτική και στη συνέχεια εντοπίζοντας εκείνα τα οποία –κατά τη γνώμη μας– υποσκάπτουν τα θεμέλια του παραδοσιακού κυνηγιού στην Ελλάδα. Απ’ αρχής ξεκαθαρίσαμε το γεγονός ότι για το σημερινό κατάντημα κανείς από όσους εμπλέκονται στο κυνηγετικό γίγνεσθαι δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Εκτιμήσαμε ότι κυνηγοί, κυνηγετικές οργανώσεις, κυνηγετικός Τύπος, κυνηγετικές επιχειρήσεις αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας. Και σ’ αυτούς τους καιρούς –για να μη σπάσει η αλυσίδα– δεν πρέπει να υπάρχει «ευαίσθητος κρίκος».

Ολα τα προηγούμενα χρόνια στοχοποιούσαμε συνεχώς εκείνους που δεδηλωμένα αποστρέφονται τους κυνηγούς και τη δραστηριότητά τους, επικεντρώνοντας αποκλειστικά σ’ αυτούς τους χώρους (μη κυβερνητικές οργανώσεις) όλη την προσοχή και την κριτική μας. Προφανώς εκείνο που παραλείψαμε και οφείλαμε προ πολλού να είχαμε κάνει πράξη ήταν η εσωτερική κριτική, εκείνη δηλαδή που θα απευθυνόταν στα όσα συμβαίνουν στα ενδότερα του κυνηγετικού χώρου.

Κάποτε όμως έπρεπε να συμβεί κι αυτό. Διότι θεωρήσαμε ότι αποτελούν ουτοπία η σταθερή στοχοποίηση των μόνιμων εχθρών του κυνηγιού και οι μη κολακευτικοί χαρακτηρισμοί προς τους «αδιάφορους» κυνηγούς. Αυτά τελικά δημιουργούν ένα άλλοθι για τα δικά μας λάθη και τις παραλείψεις. Διότι υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοια λάθη για τα οποία κρατούσαμε τα στόματα ερμητικά κλειστά υπό το φόβο να μην τεθούν σε κοινή θέα τα ενδότερα του χώρου μας.

Η συγκεκριμένη πρακτική –δηλαδή η σιωπή– δεν ωφέλησε τελικά το κυνήγι. Κατά συνέπεια, θεωρήσαμε ουσιαστικό και επιβεβλημένο να ασχοληθούμε και με αυτό το νοικοκύρεμα, μια και το απαιτούν πλέον οι δραματικές εξελίξεις αλλά και οι κυνηγοί αναγνώστες μας, οι οποίοι αρκετές φορές μάς κατηγόρησαν για συγκάλυψη και ότι εθελοτυφλούμε.

Η πρακτική της «λάσπης»

Οι Ελληνες κυνηγοί, εάν τελικά κατάντησαν διαχρονικά αδιάφοροι, κάποιες συγκεκριμένες παραλείψεις, ακόμα και συμπεριφορές, θα πρέπει να τους οδήγησαν σε τέτοιες απαξιωτικές πρακτικές. Οι σχέσεις που απέκτησαν με τις οργανώσεις τους –όπως ξαναγράψαμε– είναι καθαρά τυπικές και διεκπεραιωτικές στο θέμα θεώρησης των ατομικών αδειών θήρας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, δεν αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο, γεγονός που γεννά την ελπίδα πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια να διορθωθούν τα «στραβά» που υπάρχουν.

Υποδείξαμε ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους –για το κυνήγι– καιρούς η ουσιαστικότερη ασπίδα είναι οι οργανώσεις μας, οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμιστούν, να επαναπροσδιορίσουν τις δράσεις και το ρόλο τους αλλά και τις σχέσεις με τους κυνηγούς - μέλη τους, ώστε να τις πλαισιώσουν δυναμικά με την παρουσία τους, με τις ιδέες και τις προτάσεις τους αλλά και με την εθελοντική συνεισφορά σε εποικοδομητικό έργο. Ολα αυτά –συνοπτικά– τα χαρακτηρίσαμε καλοπροαίρετη κριτική. Κάποιοι δυστυχώς τα μετέφρασαν λάθος και τα χρησιμοποίησαν ως αιτία για να εκτοξεύσουν λάσπη με… προσεκτικούς υπαινιγμούς. Τέτοιες αντιδράσεις προφανώς δεν προάγουν τη συναίνεση και τη συσπείρωση αλλά την οπισθοδρόμηση και την επανίδρυση καθεστωτικών συμπεριφορών, που πάντοτε ζημίωναν το κυνήγι.

Το «Τύπος - Κυνήγι» στα ερτζιανά

Ειλικρινά μείναμε έκπληκτοι όταν μας τηλεφώνησαν πολλοί αναγνώστες μας για να μας πληροφορήσουν ότι σε κυνηγετική εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας και ταμίας της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος, αφού σχολίασε τις δηλώσεις της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, τοποθετήθηκε για τη θέση που πήρε ο πρώην διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου κ. Γιώργος Κύρτσος για τους κυνηγούς. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της ΚΣΕ είπε ότι «μπορεί ο κ. Κύρτσος να είχε τέτοιου είδους ενημέρωση από τους συντάκτες του ενθέτου, να βγάλουμε ένα ένθετο να τα πάρουμε από τους κυνηγούς… και από κει και πέρα τα καλά και τα συμφέροντα».

Πράγματι λοιπόν το όνομα του κ. Γ. Κύρτσου συνδέθηκε με το «Τύπος – Κυνήγι» πριν από 11 χρόνια και είναι αλήθεια ότι ο έγκριτος δημοσιογράφος ήταν εκείνος που αποφάσισε την έκδοση του ενθέτου μας, το οποίο υποστήριξε ένθερμα. Οπως και τις κυνηγετικές οργανώσεις και προφανώς την κυνηγετική οικογένεια, αφήνοντας –μετά την αποχώρησή του– μια επιτυχημένη εκδοτική παρακαταθήκη σε ό,τι αφορά το «Τύπος-Κυνήγι». Η επιτυχία μάλιστα της έκδοσης, που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, αποτέλεσε πρόκριμα και για τους άλλους διευθυντές της εφημερίδας, οι οποίοι μέχρι σήμερα στήριξαν τις προσπάθειες του γράφοντος και συνέχισαν να προσφέρουν ένα σημαντικό κυνηγετικό βήμα σε μια ιστορική και μεγάλη ημερήσια πολιτική εφημερίδα.

Τόσο το ένθετο όσο και η εφημερίδα δεν ήταν δυνατόν να θεωρήσουν τους κυνηγούς αναγνώστες «αγελάδα» να την αρμέξουν. Αυτό το ρόλο σε ό,τι αφορά τους Ελληνες κυνηγούς τον έχουν αναλάβει άλλοι… Κι επειδή «συντακτική ομάδα του ενθέτου» επί σειρά ετών ήταν ο διευθυντής του «Τύπος-Κυνήγι», δηλαδή ο γράφων, κατά τον καταγγέλλοντα «ίσως» να ήταν και ο εισηγητής κακών σχολίων αλλά και προτάσεων για μαθήματα αρμεκτικής.

Θεωρούμε ότι όσα ειπώθηκαν, αν μη τι άλλο, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια εκείνων που έδωσαν ειλικρινείς μάχες για την προάσπιση του κυνηγιού και των Ελλήνων κυνηγών επί είκοσι επτά περίπου χρόνια. Ολο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα τιμήσαμε τους θεσμούς του κυνηγετικού χώρου, κάτι το οποίο είναι αυταπόδεικτο και διαθέσιμο από το αρχείο της εφημερίδας.

Οι ατυχείς δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΚΣΕ και ταμία της Δ’ ΚΟΣΕ, που φωτογράφιζαν μεσαιωνικού τύπου μεθοδεύσεις, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλους χώρους. Τουλάχιστον όχι σε εκείνους προς τους οποίους εκτοξεύεται υπαινικτική λάσπη, επειδή αποφάσισαν να ασκήσουν κριτική στις οργανώσεις μας.

Το μοντέλο «όποιος διαφωνεί τον φιμώνουμε ή τον στραγγαλίζουμε» μάλλον είναι ξεπερασμένο. Σε κάθε περίπτωση, ουδέποτε αρνηθήκαμε να δημοσιεύσουμε και αρνητική κριτική σε ό,τι μας αφορά, διότι αυτό θα ήταν αντίθετο προς τις αρχές μας.

Ελπίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν προάγουν κάτι ωφέλιμο για το κυνήγι. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κ. Γ. Κύρτσου ο οποίος –προφανώς– αναφέρθηκε σε μεμονωμένο περιστατικό κυνηγών που κυνηγούσαν κοντά σε κατοικημένη περιοχή –συμβαίνουν δυστυχώς κι αυτά–, η γνώμη του δεν πιστεύουμε ότι αφορούσε το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας και τις οργανώσεις της.

Του Α Αντωνάκη

Πηγή: Ενθετο κυνήγι Ε Τύπου 10/2/2010


ΕΠΑΝΩ-UP