Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΑπόψειςΑπόψειςΗ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ !!!


Η λαθροθηρία κατατάσσεται στην 5η θέση των αιτιών μείωσης του πληθυσμού των θηρεύσιμων ειδών ,φυσικά την τιμητική τους έχουν : η καταστροφή βιοτόπων, τα φυτοφάρμακα , η ρύπανση , και οι δηλητηριάσεις .

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ
Ποιοι είναι οι λαθροθήρες ; έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες ,

    α) αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες της ρυθμιστικής και η λαθροθηρία γίνεται μέσα στην κυνηγετική περίοδο και στις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου . 1η πράξη λαθροθηρίας τι λέει ο νόμος; η ομάδα των γουρουνοκυνηγών δεν επιτρέπεται να είναι περισσότερα από 10 άτομα , όταν οι ομάδες αποτελούνται από 20 ή 15 ή 22 άτομα τότε δεν μιλάμε για ομάδα κυνηγών αλλά για εκτελεστικό απόσπασμα .2η πράξη ,ο νόμος λέει επιτρέπεται να θηρεύονται δύο αγριόχοιροι ανά ομάδα για την Πελοπόννησο με εξαίρεση την Εύβοια που απαγορεύεται εντελώς το κυνήγι του . Όταν σκοτώνεται ολόκληρο το κοπάδι μέχρι και τα μικρά θεωρείται κυνήγι λεβεντιάς αυτό ή αφανισμός ; εγώ πιστεύω πως είναι το δεύτερο , κανένα οίκτος για τους σφαγείς . Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι χρησιμοποιούντες καραμπίνες με γεμιστήρες( 9 )φυσιγγίων , όπως επίσης και αυτοί που κυνηγούν και τις μη επιτρεπόμενες ημέρες .

    Πολλές τέτοιες ομάδες έχουν μετατραπεί σε τρομοκράτες του κυνηγετικού κόσμου γιατί στην κυριολεξία οι στρατιές των δήθεν κυνηγών τρομοκρατούν τους λαγοκυνηγούς και τους μπεκατσάδες αφού αποκόπτουν μονοπάτια δρόμους και δεν μπορεί να κυνηγήσει κανείς άλλος εκτός από αυτούς και αν τύχη και δεν τους υπακούσει τότε δέχεται την απειλή του όπλου. Άλλο ένα φαινόμενο που συμβαίνει είναι να παρατηρείται πριν το άνοιγμα της κυνηγετικής περιόδου να βρίσκονται φολιασμένα πολλά λαγόσκυλα σε περιοχές που κυνηγιέται και το γουρούνι .

    β) Αυτοί που κατά βάση λαθροθηρεύουν νύχτα ως επί το πλείστον εκτός κυνηγετικής περιόδου , αλλά και κατά την διάρκεια αυτής . επίσης και σε απαγορευμένες περιοχές .

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν ; σε αυτή την κατηγορία δύο κυρίως είναι οι τρόποι λαθροθηρίας , πρώτον με καρτέρι την νύχτα σε δρόμους και σε χωραφιές , δεύτερος τρόπος :τοποθετούν θηλιές σε περάσματα των ζώων και μετά πηγαίνουν και τα εκτελούν όπως είναι αιχμαλωτισμένα . Είναι μωρέ αντρίκιο κυνήγι αυτό ; εγώ δεν τους λέω ούτε λαθροθήρες αλλά φονιάδες , ληστές και τρομοκράτες της φύσης . Άλλος ένας τρόπος πολύ επικίνδυνος είναι η τοποθέτηση όπλου σε περάσματα και η παγίδευση της σκανδάλης με πολύ λεπτό ατσαλόσυρμα , το ζώο καθώς περνά παρασύρει το σύρμα και το όπλο εκπυρσοκροτεί και το χτυπά στον λαιμό όπου συμβαίνει ακαριαίος θάνατος. Φανταστείτε να πηγαίνει ένας βοσκός να βρει τα χαμένα του ζώα ή έναν αγρότη που θα περάσει νύχτα να πάει για πότισμα του χωραφιού , πόσο επικίνδυνο είναι για την ζωή τους .

Τα περισσότερα , για να μην πούμε όλα , τα θανατηφόρα ατυχήματα μεταξύ κυνηγών σε κυνήγι αγριόχοιρου συνέβησαν σε λαθροκυνήγι .
Οι παραπάνω κατηγορίες κυνηγών και θηρευτών , δεν ασκούν αυτήν την δραστηριότητα από ευχαρίστηση αλλά για οικονομικούς λόγους όταν ο αγριόχοιρος κοστίζει από 20 έως 30 ευρώ το κιλό . Διαφορετικά θα θήρευαν σε μικρότερες ομάδες ,η απόκτηση του θηράματος θα γινόταν δυσκολότερη και η ομάδα θα αρκείτε σε έναν καλό αγριόχοιρο άντε το πολύ δύο .

Στην πρώτη κατηγορία η λαθροθηρία θα μπορούσε να ελεγχθεί με τα ενώτια (σχετικό άρθρο στο τεύχος Ιανουαρίου) και με την συνείδηση του καθενός δηλαδή να μην συμμετέχει σε ομάδες με περισσότερους από δέκα κυνηγούς , να μην χτυπά το μικρό γουρουνάκι με τις ραβδώσεις στο τρίχωμα του , να μην χτυπά την θηλυκιά που είναι η μάνα , γιατί θέλουμε να ξαναγεννήσει . Μην ρίχνετε εννιάβολα ή δωδεκάβολα σε μακρινές αποστάσεις θα τραυματίσετε το θήραμα και θα πέσει μπορεί και σε τρία ή και σε πέντε χιλιόμετρα μακριά .

Στην δεύτερη κατηγορία δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπισθεί η λαθροθηρία γιατί πρώτον δεν υπάρχει ικανός αριθμός Θηροφυλάκων και γιατί η επίσημη πολιτεία αδυνατεί να επιβάλλει τον νόμο . Εδώ είναι απαραίτητο το μάτι του νόμου να γίνει ο κάθε κυνηγός που θα αντιληφθεί την λαθροθηρία , να ειδοποιεί τον θηροφύλακα , τον κυνηγετικό σύλλογο , τον πρόεδρο της όποιας ομοσπονδίας , καθώς και την Αστυνομία . Δεν είναι «κάρφωμα» γιατί ο λαθροθήρας είναι κλέφτης και ληστής της φύσης έχει γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια όλους εμάς που είμαστε νομοταγείς και σεβόμαστε τον εαυτό μας , τους νόμους τα θηράματα και τα σκυλιά μας . Αν δεν τον αναφέρουμε στις αρχές γινόμαστε συνεργοί του , γινόμαστε τα κοροΐδα και αυτοί ο μάγκας .

ΛΑΓΟΣ
Φυσικά σε αυτήν την κατάσταση δεν είναι μόνο οι λαθροθήρες του αγριόχοιρου αλλά και του λαγού , ξέρετε πόσο πουλά ο λαθροθήρας έναν λαγό; 100 ευρώ !! μάλιστα καλά διαβάσατε 100 ευρώ !, έτσι οι τεμπέληδες βγάζουν τρελά λεφτά και γελάνε εις βάρος μας όταν αμολάμε τα σκυλιά και εκείνα γαβγίζουν την νυκτερινή βοσκή του λαγού που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το σκυλί , λαγό δεν θα βρει.
Και εδώ η λαθροθηρία γίνεται με νυκτερινό καρτέρι στο φεγγαρόφωτο , με περιπολία αυτοκινήτου με προβολείς και στις δύο περιπτώσεις γίνεται χρήση όπλου . Επίσης γίνεται και με θηλιές από ψιλό ατσαλόσυρμα .
Στην περίπτωση της κάρπωσης λαγού πέραν του επιτρεπόμενου δεν είναι εύκολος ο έλεγχος όμως και εδώ τα ενώτια θα δώσουν καλά αποτελέσματα (άρθρο σχετικό στο τεύχος Ιανουαρίου).

ΜΠΕΚΑΤΣΑ
στο καρτέρι είναι λαθροθηρία , μπορεί να μην είναι ενδημικό αλλά ο «καρτεράκιας» κλέβει την μπεκάτσα μας αφού όταν λύσουμε τα σκυλιά μας δεν πρόκειται να βρουν τίποτε άλλο από την κρύα θέση της μπεκάτσας που έφαγε ο «καρτεριτζής».Ξέρετε αυτό που με στεναχωράει είναι που ο τύπος αυτός έχει σκυλιά, δεν σέβεται ούτε αυτά ούτε κανέναν και μετά φωτογραφίζεται με τις μπεκάτσες και το σκυλί του για να θυμάται αυτός και να τον βλέπουν οι φίλοι του πόσο ικανός μπεκατσοκυνηγός είναι.

Μια μεγάλη λαθροθηρία γίνεται επίσης με την μπεκάτσα όταν αυτές μετακινούνται μαζικά σε περιοχές που δεν υπάρχει παγετός και μεγάλη χιονόπτωση ,εκεί γίνεται σφαγή πραγματική ,λες και άμα γεμίσουν οι καταψύκτες θα γίνουν ικανοί θηρευτές και λεβέντες , αυτά τα πράγματα δεν ταιριάζουν σε Έλληνα κυνηγό είναι ντροπής .

Για την πέρδικα και τα υδρόβια θα αναφερθώ σε προσεχές άρθρο μου .
Η λαθροθηρία δεν είναι μόνο πράξη παράνομη δεν είναι μονό προσβλητική και ατιμωτική πράξη τόσο κατά του θηράματος όσο και κατά του κυνηγού , αλλά είναι και πράξη εγκληματική κατά του ίδιου του κυνηγίου . Κοντά στον λαθροθήρα καταδικάζεται και ο υγιείς κυνηγός που θέλει να ασκεί αυτήν την πανάρχαια φυσική δραστηριότητα . Οι διάφορες «οικολογικές» οργανώσεις έχοντας ως σημαία αυτές τις συμπεριφορές των λαθροθηρών ζητά να απαγορευθεί το κυνήγι στην χώρα μας . Γνωρίζεται ότι 173 «οικολογικές» και «φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν κάθε χρόνο να απαγορευθεί το κυνήγι και πάντοτε κάτι πετυχαίνουν .

Το ζαρκάδι ξέρετε γιατί απαγορεύεται ; όχι γιατί δεν υπάρχουν αρκετά όχι γιατί δεν το ζητούν οι κυνηγετικές οργανώσεις ,αλλά γιατί ζητούν απαγόρευση οι οργανώσεις που ανέφερα .

Οι αντικυνηγετικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τους λαθροθήρες για να πετύχουν την ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγίου, εμείς θα τους το επιτρέψουμε ;

ΠΗΓΗ http://www.thireutis.gr


ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas