Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


Φωτο Α Χελάς


Κυνηγοί και Οικολόγοι !!!


Εφημερίδα Δημοκρατική της Χίου

Ούτε το διάβολο να δεις, ούτε το σταυρό σου να κάμεις. Έτσινα ε λε κι η παροιμία; κι έχει και πολύ δίκιο….

Που στο διάβολο ήμπλεξα τις προάλλες με μια παρέα 5 κυνηγούς και 2 οικολόγους. Α… είχεν και δυό αδιάφορους εγώ κι ο αξάδερφός μου ο Φώτης. Ο Φώτης είν' ελληνοαμερικάνος, μα εδώ και 10 χρόνια κάθεται στη Χιό κι εμένανε πια, ξέρετέ με, μέσα σ' όλα και πουθενά.
Απάνω στην καλή την ώρα και τα χωρατά μας, να σου και μπαίνει μέσα στον καφενέ ο Λιάς ο Γρανίτης, παλιός αντάρτης του βουνού, σήμερα κατσικάρης με μια μαύρη σακούλα στο χέρι. Ήτανε ξαναμένος και το μάτι του ηγυάλιζεν ακόμα.

-Είντα τρέχει βρε πια κι είσαι έτσινα; λε του ο Ζανούρης ο αρχικυνηγός του μαχαλά!

-Ίδρωσα μα ηξεκαμά τηνε την πουτάνα, λε και γυρίζει άνω κάτω τη μαύρη σακούλα και πέφτει μια σκοτωμένη αλεπού!

-Μπράβο βρε Λια, λεν του οι κυνηγοί.

-Α… να χαθείς παλιοκατσικάρη, φωνάζουν του οι οικολόγοι. Κι όσο  να το πολυκαταλάβουν οι αδιάφοροι, αρπάζουνται στο βρισίδι. Και ξέρετενε “το ρωμέϊκο φιλότιμο” είν' μπερδεμένο με τον εγωισμό κι άντε να  βρεις άκρια….

-Οι αλεπεούδες καταστρέφουν τα πουλιά και πιο πολύ τις φωλιές των περδίκων, οι αλεπούδες τρων τις όρνιθες και τα νεογένητα κατσικάκια, ηφώναζαν οι μεν.

-Όχι βρε κακούργοι εσείς οι κυνηγοί σκοτώνετεν τα πουλιά, τους ψάλτες της φύσης, που δίνουν μαζί με τα  δέντρα που ετούτοι οι τσοπάνηδες κόβουν και καίουνε για  βοσκοτόπους…. κι άμα τα χοντρίνανε λιγάκι, τα γυρίσανε στο “θερμοκήπιο” που λιώνουνε οι πάγοι στους πόλους κι αλλάξαν οι καιροί!
Σ' έδευτο απάνω ηζητήσανε τη γνώμη των “αδιαφόρων” αφ' τη μεριά των οικολόγων.

-Εσείς είντα λέτενε; και πιο πολύ εσύ βρε Φώτη;

-Τώρα μάλιστα λε ο Φλαμούρης ο Οικολόγος. Βρε ετούτος είν' Αμερικάνος κι οι πατριώτες του ολημερίς κάμνουνε πυρηνικές δοκιμές και θες να πει καλό για μας;
-Εγώ μια φορά, λε ο Φώτης, εν ηξέρω τίποτας. Γιατί και τουφέκι έχω και ότι έβρω ομπρός μου σκοτώνω, κι άμα εν ευρίσκω ζωντανό, τραβώ κάνα δυό τουφεκιές σε καμιά πινακίδα ν' αδειάσω την καραμπίνα.

-Αμ' εσύ, λε μου εμένα, που όλο θες να κάμνεις “την αντίδραση”;

-Εγώ, παληκάρια μου, ένα ήμαθεν μου η ζωή, η πείρα που λένε: Η φύση έχει όλα της παιδιά της και τα ζωντανά (φυτά και ζώα) και σαν μάνα νοιάζεται για όλα. Δε θέλει να της λείψει κανένα. Μοναχιά της φροντίζει για το αυγάτισμα (πολλαπλασιασμό τος) και τη διαιώνιση του είδους.
Ότι θεωρεί παραπανίσο, για πως επαραπόλλυνε το αφανίζει, για το λιγοστεύει κι έχει μονάχιο της τον τόπο της. Μεταλλαγή το λεν (π.χ. δεινόσαυροι, μαμούθ για οι ποντικοί κι οι λαγοί…). Όσα λοιπό πουλιά και να σκοτώσουνε οι τουφεκιάρηδες, η φύση θα τα αναπληρώσει.

Τώρα το πρόβλημα το δημιουργεί ο άθρωπος με τις υπερβολές του και τα άλογα και αφύσικα καμώματά του. Να ας πούμενε π.χ πάνε ετούτοι οι τουφεκιάρηδες, καθίζουν κάτω και βγάζουνε την κρίση:

“θέμενε άμα πααίνομε στα κυνήγια να σκοτώνομεν οπωσδήποτε πέρδικες και πολλές. Αμόλυσε κάμποσες χιλιάδες στα βουνά, ανέβα και σκότωνε. Μετά η πέρδικα έχει εχθρό την αλεπού. Φόλα στην αλεπού του κερατά φόλα.

Τώρα πως τις φόλες εκτός τις αλεπούδες τις τρων και άλλα ζωντανά π.χ. οι σκύλοι. Ε α δε βαριέται ας ψοφίσουνε και κάμποσα ωφέλιμα. Έδευτου οι φίλοι μας οι οικολόγοι έχουνε το δίκιο.
Όπως δίκιο έχουνε κι άμα βάζετεν εσείς οι πουλοπιάστες “οργανάκια” να φέρνετεν τα πουλιά στ' αξόβεργα.
Όπως ακόμη δίκιο έχουνε άμαν εσείς που ανηβαίνετενε στο βουνό πετάτενε, λίγοι, όμως σίγουρα κάποιοι, τ' αποτσίγαρα άσβηστα και πιο σίγουρα τις σακούλες με τ' αποφάγια στο δάσος.

Λοιπόν σταματήσετεν τα καυγαδάκια αφήκετεν τις υπερβολές κι οι από δω κι οι απ' εκεί και όλα θα πάνε καλά. Όλα θα ζήσουνε φυσιολογικά, αρκεί οι αθρώποι να βάλουνε λίγο μυαλό!….  

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas