Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΑπόψειςΑπόψειςΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ A ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ !!!

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
ΤΗΛ. : 061 – 361671/72 ΦΑΞ : 346614
E-mail: kynomp@hol.gr


Προς Μ.Μ.Ε.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά, οι απαράδεκτες ενέργειες ορισμένων υπαλλήλων του γραφείου θήρας της Δνσης Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίοι ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις αποφάσεις του πρώην Υπουργού και Γενικού Δντή Δασών δημιούργησαν με τις εγκυκλίους τους σοβαρό πρόβλημα στην διαδικασία αναγνώρισης και στις αρμοδιότητες των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Προφανώς ενοχλημένοι από την μέχρι σήμερα αξιόλογη δράση των Ομοσπονδιακών μας θηροφυλάκων, εξακολουθούν με ύπουλους τρόπους να αποδυναμώσουν το έργο τους και να περιορίσουν τις αρμοδιότητές τους.

Ενώ δηλαδή μέχρι πρότινος η αναγνώριση και η Ορκωμοσία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων γινόταν από τον γενικό γραμματέα της έδρας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας όπως άλλωστε προέβλεπε η Υπουργική απόφαση, και παράλληλα συναναγνωρίζονταν και από τους Γ. Γραμματείς των άλλων διοικητικών περιφερειών, οι οποίες περιλαμβάνονται στα εδαφικά όρια δράσης της Ομοσπονδίας, άνευ λόγου και αιτίας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι γνωμοδοτούν ότι η αναγνώριση και η ορκωμοσία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων πρέπει πλέον να γίνεται μόνο από την περιφέρεια στην οποία λειτουργεί εργασιακά ο θηροφύλακας δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστιο πρόβλημα στον συντονισμό της δράσης, στην ευελιξία των κινήσεων και στην αποτελεσματικότητα λειτουργίας των Ομοσπονδιακών μας θηροφυλάκων στην γεωγραφική περιφέρεια ευθύνης μας.

Εκτός αυτού με την υπαριθμ. 93638/485/16-02-04 εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τρόπος μετακίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων από περιοχή σε περιοχή γίνεται τόσο περίπλοκος, ανεδαφικός και ανεφάρμοστος που ουσιαστικά παρεμποδίζει τον συντονισμό δράσης και καθιστά αδύνατη την παρουσία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων σε άλλες περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι παράνομη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νόμο 3208/2003 (άρθρο 4. παρ. 13.) καθώς προβλέπεται ότι τα προγράμματα κίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων καταρτίζονται από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και κοινοποιούνται προς γνώση στις Δασικές αρχές, και όχι προς έγκριση.

Αποτέλεσμα λοιπόν των απαράδεκτων ενεργειών των συγκεκριμένων υπαλλήλων του Υπουργείου είναι να δυναμιτίζεται εφέτος το σχέδιο φύλαξης των νήσων Στροφάδων από τους Ομοσπονδιακούς μας θηροφύλακες. Οι νήσοι Στροφάδες στη Ζάκυνθο, οι οποίες αποτελούν τον μεταναστευτικό σταθμό ξεκούρασης των αποδημητικών τρυγονιών αλλά και άλλων πουλιών, τα τέσσερα τελευταία χρόνια φυλάσσονταν αποτελεσματικά από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή με εναλλασσόμενα γκρουπ Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων για διάστημα 40-45 ημερών δίχως να πέσει καμία κροτίδα από επίδοξους λαθροθήρες η΄ κάποιος λαθροθήρας να τολμήσει να αποβιβαστεί στο νησί. Δυστυχώς το Υπουργείο με την αδιάλλακτη στάση του και τις απαράδεκτες εγκυκλίους του δυναμιτίζει το ρόλο μας παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους που βάζει και να φυλάξουμε τις περιοχές αυτές έστω και την ύστατη στιγμή.

Είναι ντροπή για όλους αυτούς που χαράζουν τη θηραματική πολιτική της χώρας, να αυθαιρετούν και να δυναμιτίζουν τη συντονισμένη, άμεση και οργανωμένη λειτουργία των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων και για τον λόγο αυτό θέσαμε προ των ευθυνών του το ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μπασιάκο καλώντας τον να πάρει θέση και να προβεί άμεσα στην ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Τέτοιες αντιδεοντολογικές τακτικές όχι μόνο δεν διευκολύνουν την συνεργασία μας με το Υπουργείο αλλά συνάμα αποδυναμώνουν το έργο μας και τους φιλοθηραματικούς μας στόχους. Εμείς ως Κυνηγετικές Οργανώσεις θέλουμε θηροφυλακή δυναμική και άμεσης παρέμβασης προλαμβάνοντας και καταστέλλοντας παράνομα περιστατικά στη φύση όλο το εικοσιτετράωρο απανταχού στην περιοχή ευθύνης της εργοδότριας τους Ομοσπονδίας μας.

Και είμαστε περήφανοι που έχουμε κατορθώσει να λειτουργεί σήμερα η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή οργανωμένα, συντονισμένα και άμεσα όπου και όποτε απαιτείται δίνοντας το μήνυμα σε όλους όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ρόλο μας και να μας υποδαυλίσουν ότι θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι στο έργο μας που είναι η προστασία και ορθή διαχείριση του θηραματικού πλούτου του τόπου μας.


Προς Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μπασιάκο Ευάγγελο

Κοιν : 1. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο
2. Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας
3. Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
4. Κυνηγετικό Τύπο
5. Ορνιθολογική εταιρεία
6. WWF
7. Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
8. Μ.Μ.Ε.

Κύριε Υπουργέ,

Έχετε ήδη γίνει δέκτης του εγγράφου 96/10-03-05 του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζακύνθου κου Χρυσοστόμου αλλά και του από 04-04-05/321 ιδικού μας εγγράφου σχετικά με την αναγκαιότητα φύλαξης των Νήσων Στροφάδων (ερημονήσια, 25 ναυτικά μίλια περίπου Νότια της Ζακύνθου) από επίδοξους λαθροθήρες κατά το διάστημα της εαρινής μετανάστευσης των τρυγονιών από Αφρική προς Ευρώπη.

Στις νήσους Στροφάδες επι χρόνια εγένετο μια πραγματική σφαγή των εξαντλημένων από το ταξίδι αποδημητικών πουλιών, από κάποιους που επιδεικτικά αγνοούσαν τους νόμους και τις διατάξεις της πολιτείας χωρίς ποτέ οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας να λάβουν κανένα μέτρο προστασίας απέναντι σ΄αυτές τις εγκληματικές ενέργειες παρόλο που επανειλημμένα είχε αναφερθεί ότι γιαυτό το λόγο η Ελλάδα θα διώκετο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Παρά την καλή προαίρεση, η δνση δασών Ζακύνθου στερείται του απαραίτητου προσωπικού και των σχετικών κονδυλίων.

Από τότε που εμείς εθελοντικά δημιουργήσαμε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και αναλάβαμε την φύλαξη των Νήσων Στροφάδων με υπαλλήλους μας Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες αναγνωρισμένους από την πολιτεία, σ΄αυτά τα απομονωμένα νησιά δεν έπεσε πλέον ούτε κροτίδα και δε τόλμησε κανένας επίδοξος λαθροθήρας ούτε να σκεφθεί την αποβίβασή τους εκεί. Κάθε χρόνο λοιπόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με εναλλασσόμενα γκρουπ Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων για διάστημα 40-45 ημερών απασχολώντας σε αυτήν την προσπάθεια 25-30 υπαλλήλους μας, καλύπτουμε τα συγκεκριμένα νησιά δίνοντας την δυνατότητα στα διαβατάρικα εαρινά τρυγόνια να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Βορρά με σκοπό την φωλεοποίησης και την αναπαραγωγή τους.

Και δεν φθάνει κύριε Υπουργέ που σ΄αυτή την προσπάθεια οι υπηρεσίες του γραφείου Θήρας του Υπουργείου σας είναι παντελώς απούσες αφού ουδέποτε συνέδραμαν με προσωπικό στην φύλαξη των νήσων αυτών αλλά συνεχίζουν την μόνιμη υπονόμευση του έργου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, με συνεχείς εγκυκλίους προσωπικών τους απόψεων κατά παράβαση των νόμων, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα πάντα, και κάνοντας εμφανή την υπονόμευση και την εμπάθειά τους για το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που μόνο περγαμηνές επαίνων έχει μέχρι σήμερα εισπράξει, από το σύνολο των κοινωνικών φορέων για την δράση και το έργο της.

Κύριε Υπουργέ σας ζητούμε να διατάξετε την άμεση ανάκληση του υπαριθμ. 93638/485/16-02-04 εγγράφου της Δνσης Αισθητικών Δασών Δρυμών και θήρας ως απαράδεκτο αφού σ΄αυτό προβλέπονται ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που στερούν την ελικτικότητα δράσης, την αμεσότητα παρέμβασης, την ουσιαστική πρόληψη και πάταξη της λαθροθηρίας από την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή και ουσιαστικά δυναμιτίζουν και υποδαυλίζουν το έργο της, επιδιώκοντας την καθήλωσή της. Η ανωτέρω εγκύκλιος είναι απόλυτα παράνομη αφού με το νόμο 3208/2003 άρθρο 4. παρ. 13 καθορίζεται ότι τα προγράμματα κίνησης των Ομοσπονδιακών θηροφυλάκων καταρτίζονται από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και κοινοποιούνται προς γνώση στις Δασικές αρχές, και όχι προς έγκριση. Είναι άμεση ανάγκη να προβείτε στην σχετική ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου διότι οι λαθροθήρες που θα συλληφθούν θα τύχουν της πανηγυρικής αθώωσής τους στα δικαστήρια, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου εγγράφου. Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πληροφορίες ότι ήδη λαθροθήρες έχουν εγκατασταθεί στα συγκεκριμένα νησιά.

Σας γνωρίζουμε ότι με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που συνεργαζόμαστε άριστα αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχει ήδη προβεί στην έκδοση ειδικής εντολής προς τις λιμενικές αρχές Ζακύνθου - Κατακόλου για την από κάθε άποψη εξυπηρέτηση αυτής της επιχείρησης. Η οποία μετά και την απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων αρχίζει την 18-04-05. Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις διαβεβαιώσεις του Δντή του συγκεκριμένου γραφείου κου Σαγρή, δεν προέκυψε ανάκληση του ανωτέρω εγγράφου.

Εμείς κύριε Υπουργέ με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και με στόχο ζωής την ισορροπία και διαχείριση του θηραματικού πλούτου και όχι μόνο, ασκώντας την μεγίστη μορφή εθελοντισμού, θα είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

Με Τιμή
Για την Γ΄Κ.Ο.Π.
Μαρκόπουλος Κων/νος


ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas