ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Μια ιστορία «καθημερινής» διαπλοκής φέρνει στο φως το πόρισμα της Ευρωπαϊκήε Υπηρεσίας Καταπολέμησα της Απάτης (OLAF), αποκαλύπτοντας πώς «γίνονται οι δουλειές». Το περιβάλλον ήταν μόνο η αφορμή... που εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι για να εισπράξουν κοινοτικά και εθνικά κονδύλια ύψους 6,1 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του κοινοτικού προγράμματος Μακροχρόνιας Παύσης Εκμετάλλευσης Γεωργικών Γαιών, χωρίς βέβαια να ικανοποιήσουν στο ελάχιστο τους στόχους του εν λόγω προγράμματος.
Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 20,5 εκατ. ευρώ και διάρκειας είκοσι ετών χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ε.Ε. και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 1997. Στόχος ήταν η δημιουργία βιοτόπων και φυσικών πάρκων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το πόρισμα της OLAF , που διενήργησε έρευνα έπειτα από πληροφορίες για απάτη στην εφαρμογή του προγράμματος σε Ήπειρο και Θεσσαλία, οι εταιρείες εισέπραξαν 6,1 εκατ. ευρώ παράτυπα, ενώ τα 3,4 εξ αυτών ενδέχεται να έχουν υπεξαιρεθεί.
Όλοι «συγγενείς»
Η OLAF διενεργώντας ελέγχουν σε υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, νομαρχίες και εταιρείες του προγράμματος, διαπίστωσε σειρά «παραλείψεων» και παρατυπιών ώστε τα κονδύλια να καταλήξουν σε συγκεκριμένα χέρια. Ακόμη ανακάλυψε ότι πρόσωπα που λάμβαναν χρήματα από τις εταιρείες ήταν παράλληλα σε θέσεις - κλειδιά για την κατανομή των κονδυλίων. Καθώς η ΟLΑF επισκεπτόταν τους εμπλεκόμενους με ένα παράξενο τρόπο αποδεικνύονταν όλοι «συγγενείς».
Το πόρισμα της OLAF έχει ήδη παραδοθεί στον εισαγγελέα. Η έκθεση θα δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε., ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά το κλείσιμο των λογαριασμών των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στην εξέταση των προτάσεων και της χρηματοδότηση παρόμοιων προγραμμάτων. Οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από τις αρχές του 2001. Είχαν συσταθεί δυο επιτροπές ελέγχου από το υπουργείο Γεωργίου. Σύμφωνα με τις εκθέσεις τους, σε επίπεδο εθνικής κυβέρνησης, η προκήρυξη του προγράμματος δεν δημοσιοποιήθηκε επαρκώς, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν φυσικοί έλεγχοι στις εκτάσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και χορηγήθηκαν προκαταβολές κατά παράβαση των κανόνων τηs Ε.Ε. και του υπουργείου Γεωργίας.
Σε επίπεδα περιφερειακής διοίκησης, δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που προέβλεπε το πρόγραμμα στις εκτάσεις που εντάχθηκαν, το 60% των οποίων ήταν δασικές και άρα μη επιλέξιμες, συνεχίστηκε παράνομα η βοσκή και τέλθ5 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές χωρίς κανένα έλεγχο. Μία ακόμα επιθεώρηση ελέγχου που διενεργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνει σοβαρές παρατυπίες και κατονομάζει δημοσίους υπαλλήλους για
πρακτικές που θα χαρακτηρίζονταν αμέλεια και ενδεχομένως διαφθορά.
Διαφωνούσε η Δασική
Τι συνέβη όμως μετά τις διαπιστώσεις, τους ελέγχους και τις εκθέσεις.
Απολύτως τίποτα, επισημαίνει η OLAF...και ξεκινά σειρά επιτόπιων ελέγχων.
Στις 19 Μαρτίου του 2002, πραγματοποίησε συνάντηση με τη Δασική Υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας. Διαπίστωσε ότι η Δασική Υπηρεσία διαφωνούσε με την ένταξη συγκεκριμένων εκτάσεων στο πρόγραμμα, ακριβώς επειδή επρόκειτο για δασικές εκτάσεις. Όμως η τελική απόφαση για τις εκτάσεις γης που συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα λήφθηκε τότε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου. Και ενώ η επιτροπή παρακολούθησε , αξιολόγησης του προγράμματος έπρεπε να αποτελείται από17 μέλη, τελικά μια τριμελής ομάδα δημοσίων υπαλλήλων χειρίστηκε το θέμα υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτριου Κούμα, η σύζυγος του οποίου έλαβε μέρος στο πρόγραμμα στα Ιωάννινα. Τον Αύγουστο του 2001, ο κ. Κούμα παραιτήθηκε από τη δημόσια διοίκηση παίρνοντας μαζί του και τους φακέλους τη5 επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε η ΟLΑF την ίδια μέρα με τη διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι δεν έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι στις εκτάσεις που εντάχθηκαν εφόσον υπήρχε προφορική υπουργική απόφαση (εντολή) να μη γίνουν έλεγχοι τα δυο πρώτα χρόνια.
«Μην κάνετε έλεγχο»
Στις 20 Μαρτίου, η ΟLΑF επισκέφτηκε τη Διεύθυνση Νομαρχίας Ιωαννίνων παρουσία υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για να διαπιστώσει εάν η νομαρχία είχε ελέγξει το πρόγραμμα. Όταν ζήτησε να δει τις εκθέσεις που έπρεπε να είχαν συνταχθεί μετά τη διεξαγωγή των ελέγχων συμμόρφωση5 για τα αρχικά έτη του προγράμματος, οι υπάλληλοι και πάλι ανέφεραν «προφορική υπουργική απόφαση» που προέβλεπε να εγκρίνονται οι αιτήσεις χωρίς επιτόπιους ελέγχους. Το «πρόβλημα» των ελέγχων ρυθμίστηκε με γραπτή έκθεση που ανατέθηκε προφορικά από το υπουργείο Γεωργίας και εκπονήθηκε από τον καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Γεώργιο Παπανικολάου. Η έκθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να δοθούν οι προκαταβολές. Ο κ. Παπανικολάου ήταν επίσης μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης που δεν λειτούργησε ποτέ, είχε καταρτίσει τουλάχιστον εννέα περιβαλλοντικά σχέδια, είχε εργαστεί ως σύμβουλος σε άλλες εταιρείες του προγράμματος και επιπλέον είχε άμεσα οικονομικά συμφέροντα σε μία από αυτές, την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ.
Η ΟΙΑΡ επισκέφτηκε αυτές τις εταιρείες.
Την ΕΥΡΩΒΙΟΠΑΡΚ ΕΠΕ, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία που συστάθηκε το 1996 και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα στην Ήπειρο. Έλαβε 1.693.116 ευρώ. Η ΟLΑF επισήμανε ότι η κ. Θεοδώρα Τσιτσιοϋρη, σύζυγοε του κ. Νικόλαου Ρόφτσια, υπαλλήλου της Διεύθυνσης Γεωργίας» της νομαρχίας Ιωαννίνων με αρμοδιότητα την οικονομική εξυπηρέτηση του προγράμματος στην Ήπειρο, προστέθηκε στους μετόχους το 1998. Μία ακόμα μέτοχος, η κ. Βασιλική Αλεγρά, είναι αδελφή του κ. Γεώργιου Αλεγρά, ο οποίος συμμετείχε στην ΕΥΡΩΒΙΟΠΑΡΚ ΕΠΕ και σε άλλες τρεις εταιρείες του προγράμματος: τις ΑΓΡΟΒΙΟΠΑΡΚ ΕΠΕ, ΕΥΡΩΑΝΑ-ΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕ και ΒΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ. Η ΟLΑF επισήμανε επίσης ότι στην ΕΥΡΩΒΙΟΠΑΡΚ ΕΠΕ ήταν μέτοχο» και ο κ. Θεόδωρος Χήτος, γεωπόνος και υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζα$, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την εκταμίευση των κονδυλίων από το πρόγραμμα και θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί.
Στην ΕΥΡΩΒΙΟΠΑΡΚ ΕΠΕ, η ΟLΑF ακόμη διαπίστωσε ότι οι διευθυντές και οι μέτοχοι πληρώθηκαν κατά την περίοδο 1997 - 2001 τουλάχιστον 305.000 ευρώ, ενώ ελάχιστες επενδύσεις είχαν γίνει. Η εταιρεία πλήρωσε επίσης147.000 ευρώ σε εταιρεία στο Ηνωμένο-Βασίλειο για την εκπόνηση μελετών που αφορούσαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Όταν όμως η ΟLΑF είδε τις μελέτες, διαπίστωσε ότι αφορούσαν περιοχές της Βρετανίας, ενώ σε επιτόπιο ταξίδι στα γραφεία της εταιρείας διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ αμφίβολο αν η συγκεκριμένη εταιρεία μπορούσε να συντάξει μελέτες.
Η ΟLΑF προτείνει τη συνεργασία ελληνικών και βρετανικών δικαστικών αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κατά δήλωση του διαχειριστή της εταιρείας, ποτέ δεν έγινε έλεγχος από τις περιφερειακές αρχές που απείχαν μόνο τριακόσια μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας.
Την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ, που έλαβε έως τις αρχέ5 του 2000 το ποσό των 681.000 ευρώ. Ο διαχειριστής της εταιρείας κ. Γκόσιος δήλωσε ότι δεν έγιναν ποτέ έλεγχοι στα γραφεία της εταιρείας ή στους λογαριασμούς, αλλά έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι από τη νομαρχία στις εκτάσεις, όπου βοσκούσαν ζώα, κάτι που απαγορεύεται από το πρόγραμμα, χωρίς όμως καμία σύσταση.
Στή Θεσσαλία
Στη συνέχεια, η ΟLΑF διεξήγαγε επίσης ελέγχους στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες ΑΓΡΟΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΕ, ΟΙΚΟΠΑΡΚΑ ΕΠΕ και ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕ και στις τοπικές διευθύνσεις Γεωργίας των νομών. Η πρώτη εταιρεία ανέθετε μελέτες σε άλλη εταιρεία, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο ίδιοι άνθρωποι κ. Καράτζος, οι εγκαταστάσεις της δεύτερης εταιρείας δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν. Από τις επιχορηγήσεις που έλαβε η τρίτη εταιρεία, 39.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά αυτοκινήτων και καταχωρίσθηκαν ως έξοδα. Ως μικροέξοδα για κινητά τηλέφωνα, γεύματα, λογαριασμούς και δαπάνες σούπερ μάρκετ καταχωρίσθηκαν άλλα 75.000 ευρώ.